Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:33:27

Чернігівських спортсменів-стрільців виручає ще радянська зброя

13.08.2012   18:00

Здобуття чернігівкою Оленою Костевич двох бронзових медалей у змаганнях із кульової стрільби на Олімпіаді в Лондоні зробило її єдиною в Україні спортсменкою-стрільцем - володарем трьох олімпійських нагород. Зрозуміло, що вони - результат багаторічних виснажливих тренувань, надзвичайної сили волі і цілеспрямованості. А ще, вочевидь, терплячості, ментально властивій українцям. Адже тренуватися Олені нерідко доводилось... у неопалюваному тирі. Про стрілецький спорт, його розвиток та ХХХ Олімпіаду кореспондент УКРІНФОРМу розмовляє з особистим наставником титулованої спортсменки, старшим тренером української збірної, заслуженим тренером України Ігорем Черединовим.

Заслужений тренер України Ігор Черединов

Заслужений тренер України Ігор Черединов

- Ігоре Борисовичу, на зустрічі з керівниками міста і області в Чернігівській облдержадміністрації Олена Костевич просила їх допомогти із облаштуванням стрілецької тренувальної бази. В якому стані база нині?

 - У Чернігівській області на сьогодні залишилась тільки одна база, це обласний спортивно-стрілецький клуб Товариства сприяння обороні України. Він збудований ще в 1979 році, перебуває на самоокупності і тому коштів на реконструкцію чи ремонт не має, живе за рахунок оренди. У приміщенні - сиро, опалення минулої зими не працювало, та й раніше періодично таке бувало. Одним словом, база слабенька.

- Але ж Олена мала золоту медаль ще на Олімпіаді 2004 року в Афінах. Здається, вже після того для її тренувань мали б створити належні умови.

 - Тоді в клуб якісь гроші вкладалися - було зроблено невеличкий ремонт, проведено опалення і газ.

- Ви, як старший тренер української збірної, очевидно, знаєте, як кульова стрільба взагалі підтримується в нашій країні і в яких містах стрілецька база відповідає сучасним стандартам?

 - Олімпійською в Україні вважається лише одна база - у Львові. Там є великий тир, який більш-менш відповідає міжнародним вимогам. А в інших містах, як і в нас, без фінансування все вмирає, тому що утримувати тири дорого і не рентабельно. Непогані тренувальні бази мають Луганськ, Черкаси, Сімферополь, але там є ентузіасти, які "тягнуть" тири на собі.

- А взагалі, якихось спонсорів Вам вдається знаходити? Адже треба купувати недешеву зброю...

 - Стрільба не той вид спорту, який міг би зацікавити спонсорів. Це треба, щоб людина його дуже любила. Наш спорт не такий видовищний, як, скажімо, футбол, теніс чи біатлон, де більше можливостей для розміщення реклами. Хоча його теж можна гарно показати по телевізору - ми це бачили у Лондоні, - і на Олімпіаді наші фінали збирали по кілька тисяч глядачів.

- Ваша вихованка Олена Костевич - уже "зірка" світової величини. А чи є у Вас інші перспективні учні? Чи не стоїть до Вас черга охочих тренуватися?

 - Перспективна молодь завжди є. Але їй треба приділяти увагу. Я ж із Оленою часто на виїзді - дуже багато зборів по лінії збірної та змагань. Тому тренувати молодь у мене зараз просто немає часу. Всі "тили" у нас прикриває Світлана Віталіївна (перший тренер О. Костевич і дружина І. Черединова - авт.), і черга стоїть до неї.

- Скільки спортсменів займається в чернігівському стрілецькому клубі сьогодні?

 - У нас працює три тренери - саме в тій дитячо-юнацькій спортивній школі товариства "Колос", де ми працюємо, і в Школі вищої спортивної майстерності. В ДЮСШ кульовою стрільбою займається 30-40 осіб. Із них близько десяти молодих людей тренуються серйозно, їздять на молодіжні чемпіонати України. Юнацька команда у нас непогана.

- Які тенденції спостерігаються в стрілецькому спорті - років 10 тому, скажімо, стрільбою займалося більше дітей, ніж зараз?

 - Так, і бажання у дітей було більше. Багато підлітків прийшло до нас після афінської Олімпіади - так надихнула їх перемога Олени. Проте коли вони побачили умови, померзли в тирі, більшість розчарувалася. Хто полюбив стрільбу - той залишився, попри холод. Решта зрозуміла, що слава - це одне, а робота - зовсім інше. У молоді нині, на жаль, пріоритети змінюються. Не всі хочуть бути першими чи найсильнішими. Хоча, може й хочуть, але ж легше натиснути кнопку на комп’ютерній клавіатурі і виграти якусь гру, ніж докласти певних зусиль і виграти в реальному житті.

- А наскільки доступно зараз займатися стрільбою? Чи не доводиться спортсменам самим шукати кошти на тренувальну зброю?

 - От якраз у нас це найдоступніший вид спорту. Ми намагаємося обходитися тим, що дає нам держава. І, завдяки успіхам Олени, деяке фінансування спортшкола отримує, навіть іноді відправляє стрільців на змагання. А зброя у нас іще з радянських часів залишилась. І з неї, дякувати Богу, ще можна стріляти. Звісно, й прикуповуємо трохи, і після Олени залишається чималий "спадок" для молодих спортсменів. Адже хороший пістолет вартістю, скажімо, тисячу євро, служить аж десять років.

- Скажіть, от нам, людям непосвяченим, стрільба здається видом спорту, який не вимагає великих фізичних навантажень. Але ж стріляти вправно - це, мабуть, теж чогось коштує?

 - Ну, я б не сказав, що фізичні навантаження у нас незначні. Справа в тім, що пістолет важить цілий кілограм. За годину тренувань його треба 300 разів підняти і ще й потримати півхвилини. Отож, навантаження, як бачите, пристойне. І тому ми не обмежуємося лише стрільбою. Олена, наприклад, займається ще й у тренажерній залі. Підтримання стрільцем гарної фізичної форми - обов’язкове.

- Як Ви оцінюєте обстановку на Олімпійських іграх у Лондоні? Чи змінилась вона за останні 4-8 років?

 - Змінилась, і про це свідчать вищі, ніж на попередніх Олімпіадах, результати. І дуже підвищилась конкуренція. Якщо раніше в нас було 10-15 лідерів, які регулярно показували високі результати, то нині до них підтягнулася велика група спортсменів, спроможних скласти їм конкуренцію. Відтак, високий рівень, який дає стрільцям право виходу до фіналу, демонструє близько 30 стрільців. І це не тільки в нашому виді спорту, а в усіх видах. І тому медалі "розмиваються". Тій самій Росії, якій раніше вдавалося здобувати "золото", нині це робити важко.

- Чим це пояснюється?

 - Тим, що неабияка увага до спорту почала приділятися в країнах, які розвиваються, - на Близькому Сході, в Африці, Південній Америці. Вони назапрошували хороших тренерів, виділяють кошти, мають базу і здібних, талановитих людей. Тому результати й виросли. На тридцятій Олімпіаді це дуже яскраво проявилося.

- І, насамкінець, кілька слів про Олену. Як, на Ваш тренерський погляд, вона витримала таку серйозну конкуренцію?

 - Вона розумниця й молодець! Усе добре витримала, хоча їй було нелегко. Адже підтверджувати рівень завжди важче, ніж заробляти першу медаль. Тому що від тебе уже чекають і потрібно доводити, що то була не випадковість. Якщо спортсмен не перший номер у збірній команді - то це ще нічого, до нього прикуто менше уваги. А коли ти - перший номер у світовому рейтингу і головний фаворит змагань, то це завжди важко і відповідально.

- Дякую за розмову і зичу і Вам, і Олені подальших успіхів у спорті, здоров’я та щастя в особистому житті!

http://www.ukrinform.ua/ukr/news/chernigivskih_sportsmeniv_striltsiv_viruchae__shche_radyanska_zbroya_1748644

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини