Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:24:03

Серед пріоритетів міської влади: розвиток спорту та формування здорового способу життя у Чернігові

02.08.2017   08:21Агенцiя

У Чернігові працюють «Позашкільний навчальний заклад «Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання», який включає 18 клубів (8 клубів гуманітарного напрямку, 9 клубів спортивної направленості та відділ соціально-профілактичної роботи), міський Центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та 6 спортивних шкіл («Атлет», «Чернігів», «Десна», «Авангард», «Фортуна», «Україна»).

Про це повідомив начальник управління у справах сім’ї, молоді та спорту Чернігівської міської ради Андрій Дериземля 1 серпня на розширеній нараді Чернігівського міського голови з керівниками структурних підрозділів і комунальних підприємств Чернігівської міської ради.

Фізична культура та спорт

За словами Андрія Дериземлі, враховуючи, що дитячо-юнацькі спортивні школи – важливий компонент підготовки майбутніх спортсменів та пропаганди здорового способу життя, було прийняте рішення створити в місті три комунальні позашкільні навчальні заклади дитячо-юнацькі спортивні школи "Україна", "Фортуна", "Авангард". При цьому у закладах повністю збережена чисельність учнівського і тренерського складу, а також матеріально-технічна база шляхом добровільного переходу учнів та тренерів зі спортивних шкіл, які отримували фінансову підтримку з міського бюджету, і засновниками яких були фізкультурно-спортивні товариства.

Шість місяців роботи трьох новостворених закладів свідчать, що проведена оптимізація спортивних шкіл не мала негативних наслідків. Не відбулось скорочення учнівського та тренерського контингенту, зменшення фінансування, зниження рівня спортивної майстерності, погіршення умов проведення навчально-тренувальної та спортивної роботи. Навпаки, кількість учнів та тренерів-викладачів збільшилась на 241 та 16 відповідно. Додатково були відкриті три відділення (настільний теніс, боротьба самбо, стрільба з луку), придбаний спортивний інвентар на суму 505,7 тис. грн, передані в оперативне користування приміщення, пристосовані для спортивних занять, ДЮСШ "Авангард" та ДЮСШ "Україна" по вул. Шевченка та вул. Мазепи.

Крім того, покращилась система управління дитячо-юнацькими спортивними школами. Сьогодні 7 з 9 ДЮСШ знаходяться в прямому підпорядкуванні управлінню (раніше 3 з 12). Це дало змогу продуктивніше виконувати потреби міста.

За результатами роботи в першому півріччі, всі новостворені ДЮСШ отримали першу категорію. 24 спортсмени виконали нормативи Кандидата в майстри спорту України, 23 – першого, а 133 – масових розрядів.

В І півріччі 16 спортсменів нашого міста взяли участь у складі збірних команд України в міжнародних змаганнях, 6 стали чемпіонами, 12 призерами цих змагань. Відповідно до рішення міської ради спортсмени та їх тренери отримали грошові винагороди в сумі 93,4 тис. грн, 30 обдарованих спортсменів нашого міста, вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл отримують щомісячну стипендію.

Загальне фінансування дитячо-юнацьких спортивних шкіл збільшилось на 66% і складає 15 905, 5 тис. грн, а витрати на придбання спортивного обладнання та інвентарю, навчально-тренувальну роботу відповідають середнім показникам по Україні.

У Чернігові розпочаті роботи по будівництву футбольного поля по вул. Льотна, 8-а, облаштуванню спортивних майданчиків на пляжі "Золотий берег", реконструкції навчально-тренувальної бази спеціалізованої дитячо-юнацької школи олімпійського резерву з футболу "Десна" (стадіон Локомотив). Крім цього, підготовлені пропозиції по будівництву сучасного баскетбольного майданчика в загальноосвітньому навчальному закладі №1 та доріжки здоров'я у Центральному парку культури та відпочинку. Завершення цих робіт значно покращить умови для регулярних занять фізичною культурою та спортом.

Для забезпечення оптимальної рухової активності різних груп населення, зміцнення їхнього здоров`я, з урахуванням інтересів, здібностей та індивідуальних особливостей, сталих традицій місту необхідно будівництво водно-спортивного комплексу, стрілецького тиру і спеціалізованого залу для боротьби.

Не залишається поза увагою управління залучення всіх суб'єктів фізкультурно-спортивного руху взяти активну участь у здійсненні конструктивних змін та перетворень нинішньої моделі розвитку фізичної культури і спорту. Результатом такої співпраці є залучення додаткових позабюджетних коштів на суму 280 тис. грн.

Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання

Своєю діяльністю Центр роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання охоплює 2013 осіб. Педагогічні працівники Центру (педагоги-організатори та керівники гуртків) безпосередньо працювали з 1123 вихованцями. Гуртки та секції залучених спеціалістів, які працюють у галузі позашкільної освіти, від організацій міського та обласного рівнів бюджетного забезпечення відвідувало 615 вихованців, а гуртки позабюджетного забезпечення - 275 вихованців.

Згідно з проведеним аналізом кількість дітей, охоплених різними формами занять та гуртків, постійно зростає. Так, протягом І півріччя 2017 року в клубах працювали 72 групи у 40 гуртках за інтересами, за різними напрямками позашкільної освіти (художньо-естетичного напрямку, туристсько-краєзнавчого, еколого-натуралістичного, фізкультурно-спортивного та гуманітарного). Вихованці клубів належать до різних соціальних груп: малозабезпечені, сироти, напівсироти, позбавлені батьківського піклування, багатодітні та обдаровані, саме тому всі гуртки Центру – безкоштовні.

Заходи для молоді міста

Ключовими аспектами співробітництва з громадськими організаціями з питань реалізації державної політики стосовно дітей та молоді є патріотичне виховання молоді, профілактика негативних явищ, ґендерні питання, сприяння розвитку творчої молоді, утвердження здорового способу життя, підтримка різних категорій сімей, попередження насильства в сім'ї тощо.

У Чернігові діє Програма «Молодь міста Чернігова», яка вперше прийнята з фінансовою основою (видатки) для її виконання. Завдяки цьому є можливість кількісно та якісно збільшити цикл заходів на 2017 рік. Асигнування з міського бюджету на соціальні програми і заходи для дітей, молоді, жінок та сім'ї на фінансування проектної діяльності управління з 2016 року збільшилося у 2,5 рази.

У 2016 – 2017 роках реалізовані спільні проекти:
- «Комплексна програма «Постійно діюча виставка-конкурс дитячого патріотичного малюнку» та «Напиши бійцю листівку»» з міською громадською організацією «Асоціація безперервної фахової освіти «АТЕНЕУМ»,
- інформаційна кампанія з профілактики ВІЛ «В ім’я життя!» з Чернігівським обласним відділенням Всеукраїнської організації «Всеукраїнська Мережа людей, які живуть з ВІЛ»,
- молодіжний історичний квест - інтерактив «Рідний Че»,
- патріотична екскурсія до 169-го навчального центру Сухопутних військ ЗСУ «Десна» для активу шкільного та студентського самоврядування та вихованців клубів за місцем проживання,
- патріотично-спортивний захід «Козацькі забави»,
- інформаційно – профілактичні акції до Дня Захисника України та Дня Української армії,
- виставка масштабних моделей техніки за участю робіт чернігівських моделістів до Дня Збройних Сил України,
- екскурсія сімей учасників АТО у Межигір’я.
- проведено 11-ий табір молодіжного активу «Перехрестя».
Крім того, управлінням у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради проведені 27 міських заходів, серед яких:
- наметовий спортивний військово-патріотичний табір «Я – Українець» на території веслувально-спортивної бази ФСТ «Україна» (червень – липень,180 дітей);
- наметовий військово-патріотичний табір «Північний корпус» (червень – серпень, 160 дітей);
- наметовий патріотичний табір дівчат-гайдів ГО «Асоціація гайдів України «Полісяночка» (липень, 30 учасників);
- наметовий патріотичний табір для дітей з особливими потребами «Цвіт папороті» на Голубих озерах БО «Аратта» (липень, 30 учасників);
- обласний турнір гри «Що? Де? Коли?», а також «Недільна інтелектуальна ліга» спільно із РЦ «Базис».

Наприкінці серпня в ОТ «Юний турист» (с. Количівка, Чернігівського району) управлінням буде проведений 12-ий стаціонарний патріотично-розвиваючий табір молодіжного активу «Перехрестя-2017».

З метою організації змістовного дозвілля молоді спільно з різними інститутами громадянського суспільства вже дев’ятий рік проводиться Чернігівська міська Ліга КВН. На цей час Ліга має міжнародний статус. Також управлінням організовані фестивалі команд телевізійної Ліги Сміху та міжнародний фестиваль «Хрущ».

Робота з сім’ями

Управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради продовжує видавати Посвідчення батьків та дитини з багатодітної сім’ї. Станом на 1 червня на обліку в управлінні зареєстровано 1074 багатодітних сімей, в яких виховуються 3476 дітей. З жовтня 2010 року по червень 2017 року посвідчення отримали або переоформили понад 1600 багатодітних сімей.

Також активізується робота щодо ґендерних питань шляхом проведення семінарів, «круглих» столів спільно з громадськими організаціями, які опікуються цими питаннями.

Протягом звітного періоду управлінням проведені традиційний міський фестиваль «Читаюча родина», святковий новорічний захід з міським благодійним фондом «Милосердя і доброта», міський конкурс «Таланти багатодітної родини», традиційний конкурс «Жінка року». У рамках роботи спостережної комісії з нагоди урочистих свят проведений цикл святкових концертів у жіночій колонії № 44.

Завдяки збільшенню фінансування у 2016 році проведені два новорічних ранки у рамках заходу «Ялинка міського голови». Ці свята відвідали діти соціальних категорій (діти-інваліди, діти-сироти та позбавлені батьківського піклування, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, діти із сімей, в яких батько загинув при виконанні службових обов’язків, діти із сімей – учасників АТО, діти із сімей переселенців та вихованці клубів за місцем проживання). Їх кількість була збільшена з 500 дітей у 2015 р. до 880 у 2017 р. Всі діти отримали солодкі подарунки.

Літній відпочинок та оздоровлення дітей

Спільною роботою є діяльність міської комісії з перевірок оздоровчих закладів щодо їх готовності до прийому дітей на літній відпочинок та оздоровлення. Функції щодо збору, узагальнення даних перебігу оздоровчої кампанії та інформування з цих питань покладено на відділ у справах сім’ї та молоді. Фінансування оздоровчої кампанії постійно зростає.


За інформацією управління у справах сім’ї, молоді та спорту міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини