Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:47:27

Столичний підприємець намагався надурити чернігівських спортсменів?

05.11.2014   11:34Агенцiя

Майже 4 роки на очах спортивної громадськості Чернігова розігрується масштабна шахрайська афера, крапку в якій не може поставити навіть суд.

Виявляється, группа з 5-6 людей за один день може взяти в свої руки управління великою структурою та цілеспрямовано, з метою заволодіння майном, вести її до банкрутства. Важко повірити - але це факт.

Так сталося в Чернігівському обласному осередку фізкультурно-спортивного товариства "Україна" 21 червня 2011 року. В цей день група осіб, що не являються членами ФСТ "Україна" та частина яких взагалі не має ніякого відношення до спорту, провели фіктивну конференцію, де обрали нового голову та новий склад керівного органу - ради.

Одночасно з сейфу товариства було викрадено оригінали статутних документів організації та печатки. Думаю, не потрібно пояснювати, що справжні члени товариства про проведення зборів і гадки не мали.

До складу осіб, що захопили владу в організації, увійшли:

 

підприємець з міста Києва - Ругаль Ігор Васильович;

 

підполковник запасу - Чубенко Сергій Олександрович;


директор комунального закладу "Чернігівська обласна школа вищої спортивної майстерності" обласної ради - Маневич Олексій Робертович;


4) заступник директора комунального закладу "Чернігівська обласна школа вищої спортивної майстерності" обласної ради - Бойко Віталій Олександрович;

тренер з вільної боротьби - Новіков Олександр Васильович.

На посаду голови зловмисники оманою заманили Ігоря Юрійовича Лифаря.

На руку шахраїв зіграло також і Головне управління юстиції в Чернігівській області, що зареєструвало зміни в складі керівних органів організації блискавично - за 3 дні, хоча практика показує, що швидше ніж за 3 тижні такого не буває.

Мабуть у вас постає питання навіщо? Щоб відповісти на нього коротко та змістовно розглянемо, що ж таке Чернігівська обласна організація ФСТ "Україна".



Вже видніше стає?

Обласна організація ФСТ "Україна" являється власником майна шкіл та бази, що вона заснувала, а школи та база є його розпорядниками. Також, організація фінансується з державного бюджету, а школи - за рахунок коштів фонду соціального страхування, міського та обласного бюджетів. Тобто шахраї "присіли" на два ласих шматки - майно та державні гроші.

З цього моменту почалася довгострокова війна. З одного боку, Центральна Рада ФСТ "Україна" (головний орган управління) не визнала рішення про зміну голови і звернулося з цього приводу до Міністерства юстиції України, яке провело правовий аналіз та надало висновок про незаконність проведеної конференції 21 червня 2011 року. А члени обласної організації звернулися до суду, де впродовж 3-х років вирішувалася ця справа. І вирішилася на користь позивачів, та за втрачений на суди  час шахраї встигли накоїти багато лиха.

Так, ними було змінено керівників однієї школи та однієї бази на "своїх".

Свої працювали до сьомого поту і ось чого досягли:

СДЮШОР з веслування на байдарках і каное - перший заклад, де одразу було змінено керівника, ним став підполковник запасу - Чубенко Сергій Олександрович.

До приходу нового керівництва в школі навчалися 161 учень, працювало 10 провідних тренерів. Далі живописна тенденція:
- у вересні 2012 р. лишилося 119 учнів;
- у грудні 2012 р. - 73 учні та 7 тренерів;
- у вересні 2013 р. - 67 учнів та 5 тренерів;
- нарешті, у серпні 2014р. - 52 учня, а всіх тренерів заплановано скоротити згідно заявки директора, поданої до центру зайнятості.

Крім того, було змінено статус школи зі "спеціалізованої" (один вид спорту), на "комплексну" (додали боротьбу). Занять з боротьби, до речі, ніхто не проводив, а заробітну плату тренеру Новікову нараховували сумлінно. Враховуючи активні звільнення тренерів з веслування і скорочення кількості учнів, школу найближчим часом очікувало нове перепрофілювання в школу боротьби, тобто, з одним видом спорту. А навіщо школі з боротьби елінги та ангари для байдарок на мальовничому березі річки?

Всієї "програми максимум" новоспечений директор виконати не встиг, проте протримав свій персонал 7 місяців без заробітної плати, бо встиг вчасно подати до міської ради та фонду необхідні документи, частково розпродав майно школи та практично довів її до банкрутства. І якби Деснянський районний суд м. Чернігова виніс своє остаточне рішення на місяць пізніше - майно школи було б продане за безцінь з аукціону Державною виконавчою службою.
На момент звільнення було заведено 4 кримінальні справи.

Другий захоплений об'єкт - учбово-спортивна база по вул. Горького, 5а (всім відома спортивна база на території історичного Валу), керувати якою став заступник директора комунального закладу "Чернігівська обласна школа вищої спортивної майстерності" обласної ради - Бойко Віталій Олександрович. За час керування новопризначеного директора кошти, які отримувалися за оренду цієї бази у розмірі 2 500 грн. на місяць протягом трьох років, не надходили на рахунки установи. А враховуючи, що єдиним орендарем бази є комунальний заклад "Школа вищої спортивної майстерності" обласної ради, то ці кошти є державними. Крім того, за згодою керівництва закладу орендарем було проведено переобладнання приміщення - встановлено металопластикові вікна та новий котел. З бюджету на ці потреби було виділено  263 тис. грн., а також на ці ж цілі  проводився збір коштів з батьків учнів (суму з'ясувати не вдалося). На сьогоднішній день підтвердженими даними є те, що вартість встановлення вікон складає близько 40 тисяч грн., а вартість котла не перевищує 50 тисяч грн..  І все було б добре, якби не той факт, що після ремонту температура взимку не буває вищою за +12. Кажуть, що за планом переобладнання таких нових котлів мало бути два, але ми цього не дізнаємося - бо директор, під час звільнення, не повернув жодних документів і печаток та не прийшов на інвентаризацію майна бази.

Що ж відбувається зараз?


У квітні 2014 року Деснянським районним судом м. Чернігова були прийняті рішення, що набрали законної сили, якими визнані незаконними рішення фіктивної конференції 21 червня 2011 року. Це дало змогу членам обласної організації ФСТ "Україна" скликати та провести 16 червня 2014 року законну конференцію, в якій взяли участь всі дійсні колективні члени та спортивні школи товариства. На ній було обрано новий керівний склад організації, а зміни зареєстровані в Шевченківському районному управлінні юстиції м. Київ. Обрання нового легітимного голови організації дало змогу звільнити директорів проблемних об'єктів.

Новим керівником школи з веслування на байдарках і каное було призначено Сергія Олександровича Гамалія. З початку 2014-2015 навчального року ним було повернено стару назву школі, тренерів та фінансування, виплачені борги по заробітній платі, відремонтовано дах веслувальної бази. І на даний момент там навчається 139 учнів (порівняно з 52 учнями на кінець 2013-2014 н.р.).

Та "зло" (в особі прудкого підприємця зі столиці Ругаля) свого не відпускає, і вже вдруге намагається оскаржити рішення суду (попередня заява задоволена не була), хоча він не являється учасником спору. Також ми маємо відомості, що це угрупування намагається вплинути на рішення апеляційного суду, застосовуючи підкуп та вплив через зв'язки.

Ось коментарі деяких учасників подій:

Ігор Лифар, людина, яку обрали головою на фіктивній конференції:

- Розкажіть, як ви потрапили до цієї схеми, коли зрозуміли, що щось пішло не так, і що зробили?

- В той момент, коли до мене звернулися ці люди, у мене був конфлікт на роботі і я розглядав варіанти іншого працевлаштування. Про мій стан знали багато людей, серед них і Бойко з Маневичем, ми в той час працювали на одному поверсі. Тож, вони підійшли до мене з пропозицією очолити Чернігівський обласний осередок ФСТ "Україна", щоб навести лад у спорті. Маю зазначити, що Ругаль, що керував усіма процесами, дуже гарний оратор, і його промовам важко не повірити. Мене переконали, що будуть допомагати в роботі з документами і мені нема про що хвилюватися. Вже після першої конференції Ругаль забрав у мене документи і печатки, та я не переймався, бо він взяв на себе оформлення всієї документації. Ще деякий час вони показово радилися зі мною та давали папери на підпис, потім зовсім не ставили навіть перед фактом, а підпис підробляли. Дійшло до того, що подавали до суду довіреності з моїм підробленим підписом. В процесі роботи я намагався вмовити їх до співпраці, просив не скорочувати персонал та не проводити незрозумілі оборудки з грошима, та мене ніхто не слухав. Найгірше те, що члени товариства вважали, що це я займаюся махінаціями. Через два роки наш конфлікт скінчився потасовкою з Ругалем, та моєю заявою на звільнення.

Сергій Гамалій, теперішній директор СДЮШОР з веслування на байдарках і каное.

- Ви були тренером-викладачем в СДЮШОР з веслування на байдарках і каное під час його захоплення. Розкажіть, як працювалося, за що Вас було звільнено і хто скоїв на вас напад?

- Мене було звільнено в січні 2014 року за фіктивним актом про порушення трудової дисципліни. Справжньою ж причиною звільнення було те, що я ініціював проведення в школі перевірки фінансової інспекції. Загалом, за час свого керування Чубенко незаконно звільнив 8-х працівників школи, 4-х з яких, в тому числі і мене, було поновлено на своїх робочих місцях за рішенням суду. Та виконувати рішення суду Чубенко відмовився.

Згодом, наступного дня після призначення мене керівником школи з веслування (7 серпня), на мене був здійснений напад. Внаслідок нападу я зі струсом мозку опинився у лікарні.

Ну і на останок зазначимо, що ефективні керівники, за 3 роки роботи, не спромоглися навіть познайомитися з керівним складом всіх підпорядкованих шкіл, керівництвом Центральної Ради товариства, та взагалі не з'являлися на робочому місці.
Сподіваємось, що розгорнута інформація з цього питання дасть змогу суддям апеляційного суду зробити справедливі висновки.

Колектив ЧОО ФСТ "Україна"

PR

Редакція може опублікувати на таких самих умовах і думку другої сторони.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини