Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:59:33

Тренер чернігівської “Десни”: “Посилення потребують усі позиції”

23.12.2011   07:48Агенцiя

Чернігівська “Десна”, яка в осінньому напівсезоні-2011 постала кардинально оновленою, гідно пройшла турнірну дистанцію. Починаючи з другого туру, вона не зазнала жодної поразки. І при цьому в домашніх матчах “відпустила” тільки “Славутич”, зігравши з черкащанами унічию. Про те, як вдалося досягти високого результату – головний тренер “Десни” Олександр Дериберін.

Олександр Дериберін

Олександр Дериберін

– Олександре Петровичу! Роботу в “Десні” вам довелося починати в умовах жорсткого часового дефіциту.Але саме тоді й закладався нинішній результат.Як це було?

– Керівництво футбольного клубу призначило мене головним тренером 11 липня. А вже через п’ять днів мала відбутися кубкова гра з “Нивою”. І це при тому, що наша команда на той час навіть кількісно була далеко не повністю укомплектована. Оскільки тернопільці мало не в останній момент знялися із кубкових змагань, ми провели швидкоплинний збір у Криму, де переглянули ще сімох виконавців. Зіграли спаринг із “Севастополем-2”. Відтак була сформована заявка на чергову першість. А з Куйбишевого вирушили у Суми – на першу календарну гру., І, як-то кажуть, “попали” – дві дитячі помилки воротаря обернулися поразкою. Звісно, уже в першому турі протистояти суперникові, який вважається головним претендентом на підвищення у класі – варіант не з найкращих. Але є тут і зворотний бік медалі.

– Тобто?

– Чим сильніший конкурент, тим рельєфніше простежуються власні слабинки.

– А вони були очевидними. Відеотрансляція, влаштована сумчанами в Інтернеті, недвозначно засвідчила: у “Десні” нового зразка немає ні справді надійного воротаря, ні забивного нападника. А як же без них? До речі, відомо, що у молодості ви були воротарем, однак футболіст саме цього амплуа, який, до того ж, свого часу успішно грав під вашою орудою у першій лізі, підвів команду. Чи не парадокс?

– На жаль, зрештою, стало очевидним, що Сашко Карабін, котрий упродовж останні півсезону не мав ігрової практики, по-справжньому допомогти нам не змозі. І довелося з ним розлучитися. Взагалі, оскільки ми справді були у цейтноті, то не обійшлося без кадрових недопрацювань і помилок. Але їх ще можна було виправити – до закриття трансферного вікна залишався місяць. І уже в ході першості ми настійливо продовжили пошук гідних виконавців.

– “Ми” – це хто ?

– У тренерський штаб було залучено Олега Томашевського. За його плечима -13 сезонів у професіональних футбольних командах України, Росії, Казахстану. Грав, зокрема, за черкаське “Дніпро”, “Спартак” (Нальчик), карагандинський “Шахтар”. А впродовж останніх років працював у селекційній службі столичного “Динамо”.

– Варто відзначити: уболівальники, які були 30 липня на відкритті у Чернігові нового футбольного сезону, залишилися задоволені тим, що знову побачили у деснянських футболках “стару гвардію”. Петро Кондратюк, Денис Анеліков, Богдан Кобець, Максим Боровков, Андрій Панчук – усі вони заслужили визнання, коли грали за “Десну”, котра, як відомо, торішнього літа втратила першолігівський статус аж ніяк не за спортивними стандартами.

– Що ж, повернення цих гравців важило багато. Однак слід назвати і Олексія Павелька, Олександра Бриля, Рената Акчуріна. Я вдячний своєму попереднику Анатолію Бєляю, котрий, ідучи з “Десни”, не став “висмикувати” з неї своїх кращих підопічних. А ще у нашому розпорядженні на початок чемпіонату були й Артем Белошапка, Нікіта Гавриленко, Андрій Герасименко, Олександр Кожем’яченко, Андрій Кругляк, Ярослав Сердюк… І уже тодішній кадровий потенціал виявився достатнім для того, щоб успішно розбиратися з черговими суперниками, якими були команди, що не належали до “законодавців мод”. Ми здолали двох дебютантів з Одещини –“СКАД-Ялпуг” і “Реал Фарм”, розділили очки з івано-франківським “Прикарпаттям, перемогли тернопільську “Ниву”.

Тим часом вдалося закрити найпроблемніші позиції. Відмовилися від послуг чотирьох гравців. Натомість було заявлено відомого українського воротаря Євгена Ширяєва, який приїхав із Одеси, нападника Романа Полтавця, котрий прийшов з МФК “Миколаїв” і уже в першому своєму матчі за “Десну” відзначився дублем. Із Азербайджану, де був на оглядинах, в рідне місто повернувся Володимир Чуланов. Прийшли Валерій Радченко, Ігор Ніконов. І на гру 26 серпня з херсонським “Кристалом” були заявлені й п’ятеро вищеназваних гравців.

– А у десятому турі у складі “Десни” з’явився і Денис Скепський – вихованець чернігівського футболу, який свого часу виступав за збірну молодіжну збірну України, грав за київське “Динамо-2”, “засвітився” у “Динамо” московському. Завдяки чому, хоча трансферне вікно уже було закрите, він пристав до деснянського берега?

– Влітку у Скепського, котрий останнім часом був у оренді в запорізькому “Металурзі”, закінчився контракт із астраханським “Волгарем -Газпромом”. Оскільки ж трансфер був міжнародний, то Денис мав право працевлаштуватися в Україні. Відтак його “сватали” у “Буковину”. Але у вирішальний момент у ситуацію втрутився голова Чернігівської обласної федерації футболу Геннадій Прокопович. Добре знаючи батька Дениса, він вплинув на нього, а той у свою чергу – на сина. І до Чернівців Денис не доїхав – зійшов з поїзда у Хмельницькому.

– Гра Скепського привертала увагу. Разом із тим складалося враження, що партнери недостатньо його навантажують.

– З цього приводу скажу наступне. У кожному матчі ми фікусували тактико-технічні дії футболістів І Денис щоразу потрапляв до трійки найкращих. При цьому в семи проведених матчах він забив три голи.

– Не секрет, що у групі “А” другої ліги до нинішньої першості у пожежному порядку готувалася не тільки “Десна”. Але з-поміж цих команд тільки ваша пройшла дистанцію упевнено, без спадів і високо піднялася у турнірній таблиці.

– Згідно з календарем розіграшу, з усіма фаворитами групового турніру, крім сумчан, нам випало мірятися силами уже під кінець напівсезону. А “Десна” у жовтні виглядала уже зовсім не так, як наприкінці липня – на початку серпня. У ході першості команда прогресувала – тривало її доукомплектування, гравці старалися, вирівнювалася їхня фізична готовність. Команда ставала зігранішою. І у кожному з головних протистоянь знайшлося, кому сказати вирішальне слово. У зустрічі з “Украгрокомом”, дебютуючи у “Десні”, рівновагу відновив Скепський, у матчі зі “Славутичем” – Павелько. Точний удар Полтавця вирішив долю ключового виїзного поєдинку з “Енергією”, який пройшов у рівній боротьбі. І, зрештою, стався надзвичайної ваги гол Кругляка у фінішному сум’ятті домашнього матчу з ПФК “Суми”. І то був не просто реванш за поразку в першому турі. У підсумку він означав максимальне наближення до переможця осіннього напівсезону.

Загалом на спільний успіх наполегливо попрацювала уся команда. Легких матчів у нас не було. Шість зустрічей виграли з мінімальною перевагою у рахунку. А ще три поєдинки завершилися внічию. Показово, що, незважаючи на наш виграш у “Єдності” з рахунком 5:1, інтрига була і в цьому поєдинку. Адже ми пропустили швидкий гол та ще й із середини першого тайму залишилися на полі удесятьох.

– Відтак давайте виокремимо тих ваших підопічних, на чиї плечі випав основний тягар турнірної боротьби.

– Максимальну кількість матчів – по 16 – провели капітан команди Петро Кондратюк, Денис Анеліков та Андрій Панчук. По 15 – Олександр Бриль та Богдан Кобець.По 14 – Ренат Акчурін, Олексій Павелько, Андрій Герасименко. По 13 – Євген Ширяєв та Андрій Кругляк, 12 – Володимир Чуланов. По 11 – Роман Полтавець та Валерій Радченко. Лідер серед бомбардирів – Роман Полтавець. Він забив шість м’ячів. По чотири голи – в активі Рената Акчуріна і Петра Кондратюка (два -з пенальті).

– А якими в осінньому напівсезоні виявилися деснянські тили?

– Під час призначення мене головним тренером були дані гарантії фінансової стабільності команди. І я вдячний керівництву клубу, що обіцяне ставало реальністю.

– “Десна” зараз відпочиває?

– Футболісти пішли у відпустку 10 листопада. Аби розпочати підготовку до весняної частини, зберемося у Чернігові 10 січня. У планах – участь у зимовому турнірі і три навчально-тренувальні збори, один із яких, можливо, буде зарубіжним. Але це якщо вдасться оформити візи.

– Зрозуміло, що селекція триватиме.Які ж тут ваші орієнтири?

– Посилення потребують усі ігрові позиції команди..

-?!

– Я не жартую. Але при цьому маю на увазі не тільки нових виконавців. Повинна посилюватися гра й самих футболістів, які нині є у команді. До речі, минулого літа з усіма гравцями у нас були. укладені однорічні контракти. Разом із тим маємо домовленість: якщо у когось виникнуть якісь нові варіанти, то слід повідомити про це клуб ще до Нового року. Тоді й ми зможемо піти назустріч.

– Весняний напівсезон “Десна” розпочне з одноочковим відставанням від ПФК “Суми”. Але й проведено уже 16 турів із 26-ти. До того ж, лідер має перевагу за одним із додаткових показників – кращу різницю забитих і пропущених голів в очних поєдинках. Що скажете з цього приводу?

– Основні поєдинки за першість у груповому турнірі ще попереду. І так, переконаний, думають не тільки у Чернігові та Сумах, а й у Черкасах та Новій Каховці.


Віктор Муха, газета “Український футбол“

http://www.ua-football.com/ukrainian/news/4ef34998.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини