Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:37:03

Про організацію фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи у м. Чернігові

26.06.2013   14:41

Світовий досвід свідчить, що рухова активність людини протягом усього життя запобігає захворюванням та поліпшує стан здоров'я. Саме фізична культура як складова загальної культури, суспільними проявами якої є фізичне виховання та масовий спорт, виступає суттєвим чинником здорового способу життя, профілактики захворювань, організації змістовного дозвілля та створення умов для всебічного гармонійного розвитку людини. Про це інформував на розширеній міській нараді начальник відділу по фізичній культурі та спорту міської ради Олександр Стецько.

Як і всі сфери суспільного життя, фізична культура і спорт -це окрема організована галузь. Існує багато видів спорту і у кожного з них є свої прихильники. Розвиток фізичної культури та спорту потребує належного організаційного сприяння на основі сучасних підходів, об'єднання зусиль зацікавлених організацій та широких верств населення для забезпечення оптимальної рухової активності кожної людини впродовж всього життя.

До Реєстру визнаних видів спорту в Україні включено 54 Олімпійських та 109 неолімпійських видів спорту. В нашому місті розвивається 26 Олімпійських та 47 неолімпійських видів спорту.

З метою пропагування серед широких верств населення здорового способу життя, забезпечення розвитку олімпійських, паралімпійських, дефлімпійських та неолімпійських видів спорту в нашому місті  проводиться більше 200 фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходів серед учнівської та студентської молоді, за місцем проживання, роботи і у місцях масового відпочинку громадян, спортсменів-інвалідів та ветеранів спорту.   Розвитку видів спорту також сприяє проведення в місті Чемпіонатів і Кубків України та міжнародних турнірів. Тільки в першому півріччі цього року в обласному центрі відбулись всеукраїнські змагання з кікбоксінгу, міні-футболу, волейболу пляжного, боксу, бойового самбо, панкратіону, авто та авіамодельного спорту.

Спільно  з  управлінням  освіти  міської  ради  проводиться  комплекс  заходів,  спрямованих  на  удосконалення  роботи  з  фізичного  виховання  в  навчальних  закладах.  У  295  початкових  класах  впроваджено  3-й  урок  фізичної  культури. Протягом  останніх  років  базовою  школою  для  проведення  змагань  з волейболу,  художньої  гімнастики  не  тільки  міських,  але  й  Всеукраїнських,  стала  ЗОШ № 19.

З метою подальшого розвитку та удосконалення фізичного виховання у загальноосвітніх навчальних закладах міста щорічно проводиться Спартакіада школярів, змагання з кульової стрільби, пожежно-прикладного спорту, техніки пішохідного туризму, спортивного орієнтування, веслування  на  човнах "Дракон", змагання з футболу на призи клубу "Шкіряний м'яч", змагання з фізкультурно-оздоровчого патріотичного фестивалю „Нащадки козацької слави” та інші. Встановлення хокейних коробок на  спортивних  майданчиках  ЗОШ № 19  та  12 надало змогу проводити щорічно змагання з хокею  "Золота  шайба" на  високому  організаційному  рівні, а також залучати мешканців міста до активного  дозвілля.

Для підвищення рухової активності населення міста  у літній та зимовий періоди пріоритет надається фізкультурно-оздоровчій роботі в місцях масового відпочинку та за місцем проживання. Тільки за минулий рік разом з міським Центром фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" спільно з державними, громадськими організаціями, спонсорами проведено 68 заходів, до участі у яких залучено біля 10 тис. чоловік різного віку, на що з бюджету витрачено 26,4 тис. грн., залучено понад 45 тис. грн. позабюджетних коштів. Перевага надавалась фізкультурно-масовим заходам, де брали участь діти, не зайняті в спортивних школах, ветерани спорту, люди похилого віку, соціально-незахищені, а також діти, які під час канікул відпочивали за місцем проживання.

З нагоди святкування Дня св. Миколая, Нового Року та Різдва Христового проведено “Новорічні старти”, “Різдвяні старти” та змагання в рамках програми “Ти зможеш, якщо я зміг” серед дітей спеціалізованих навчальних закладів. Такі доступні масові заходи, вважає О. Стецько, мають поширюватися в усіх дошкільних закладах та в початкових класах загальноосвітніх шкіл із залученням батьків, керівництва міста, засобів масової інформації  і спонсорів з метою формування з дитинства  потреби до здорового способу життя.

Під час літніх канікул на території пришкільних оздоровчих таборів як і у минулому році проводяться спортивно-масові заходи під назвою “Веселі старти”, в яких беруть участь більшість відпочиваючих дітей. Даний захід проводиться у три етапи, починаючи із шкільного рівня. Фінальний етап відбудеться на території головної спортивної споруди міста - ДП «Олімпійський навчально-спортивний центр «Чернігів». Кожен учасник фіналу нагороджується призом від організаторів та спонсорів заходу.

Як і раніше особлива увага приділяється поширенню вже традиційних змагань “Мама, тато, я - спортивна сім’я”, які у 2012 році почали впроваджуватися не тільки у загальноосвітніх школах, а і у дитячо-юнацьких спортивних школах, відділеннях з видів спорту, дитячих садочках. Так, наприклад, у році, що минув на високому організаційному рівні та наповненим змістовним дозвіллям, пройшов масовий загальноміський захід «Мама, тато, я – туристична, а взимку лижна сім’я!». З метою організації цього заходу залучалися провідні служби нашого міста – управління транспорту та зв'язку, управління освіти, управління інвестицій та туризму міської ради, заклади освіти та фізичної культури міста. Переважна більшість спонсорів «спортивної» та «туристичної» сімей з роками стали постійними. Головним спонсором заходу у 2012 році став гіпермаркет «Епіцентр». Слід відзначити і організації, без благодійної участі яких, змагання не були б такими яскравими та привабливими. Це ПАТ «Базис», ПАТ «Стріла», «Макдональдз», «Поліський мед», «Шар – 2000», розважальний центр «Кіндерсіті», ЧО ФСТ «Динамо», Чернігівський хлібокомбінат.

Для населення міста різного віку щорічно проводяться спортивно-масові заходи з доступних видів спорту, серед яких: - "Чернігівська лижня",   весняний і осінній масові легкоатлетичні пробіги, змагання з одногодинного бігу, шахів, паркового та пляжного волейболу, пляжного та дворового футболу (8х8) у трьох лігах, змагання турнікменів, велораллі та велогонка серед юнаків та ветеранів спорту в яких з кожним роком бере участь все більше мешканців міста.

Вже стали традиційними заходи та змагання між дитячими клубами центру роботи з дітьми та молоддю за місцем проживання (спартакіади, змагання з шашок, дартсу, футболу 3х3).

Дуже популярними серед учнівської та студентської молоді міста, як і раніше, були «Олімпійські уроки». Вони проведені разом з управлінням освіти в усіх загальноосвітніх школах та позашкільних навчальних закладах міста. До їх організації долучилися провідні спортсмени-олімпійці (чемпіони, призери та учасники Олімпійських ігор, Чемпіонатів світу і Європи, Всесвітніх змагань з не олімпійських видів спорту), тренери, адміністрації закладів, викладачі педагогічного університету, студенти. На цих уроках були присутніми біля 12,6тис. школярів.

З метою пропаганди здорового способу життя, ідей олімпізму серед молоді, міський центр фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх" організував проведення в місті всеукраїнських акцій Національного олімпійського комітету: «Олімпійське лелеченя», «Олімпійська книга», «Олімпійський куточок». Вище перераховані акції та заходи охопили кожну школу, кожну бібліотеку Чернігова, які цікаво та змістовно висвітлювали газети: «Чернігівські відомості», «Семь дней», «Черниговская неделя», «Деснянська правда», «Весть»,  телекомпанії «Новий Чернігів», «Дитинець», ТРК «Сівер», сайти міської ради, осередку національного олімпійського комітету, управління інвестиції та туризму міської ради, gorod.cn.ua та інші.

Під час своїх заходів працівники центру разом з олімпійцями розповсюджували олімпійську літературу (щоденники, підручники для юних початківців олімпійського руху - «Твій перший олімпійський путівник», «Олімпійська освіта в школі» - посібник для вчителів фізичної культури, «Олімпійський у серцях вогонь», «Енциклопедія олімпійського спорту», «На олімпійській хвилі», «Олімпійський спорт»). Роздано біля 3 тис. флаєрів з інформацією про спортивні школи та секції міста під гаслом «Спорт – це модно».

Протягом року надавалася конкретна допомога в популяризації роботи громадських спортивних формувань, зокрема міським фітнесклубам, турнікменам. Завдяки співпраці з цими та іншими федераціями з видів спорту відбулося значне збільшення кількості учасників загальноміських змагань.

Постійно надається допомога у проведенні "Днів здоров’я" та галузевих свят на підприємствах, в організаціях, навчальних закладах міста. Проведено місячник по впорядкуванню та благоустрою спортивних споруд та відкритих майданчиків за місцем проживання населення, Чернігівський етап Всеукраїнської велоестафети “Єднаймо Україну в русі”, Олімпійських уроків, присвячених Дню фізичної культури та спорту за участю провідних спортсменів, фахівців, ветеранів спорту, Всеукраїнський велодень дорогами міста, в якому у цьому році взяли участь понад 800 чоловік різного віку.

Для підготовки та проведення заходів залучаються волонтери з числа студентів, старшокласників. Завдяки співпраці з Чернігівським національним педагогічним університетом ім. Т.Г. Шевченка група студентів-старшокурсників проходила у червні-вересні практику на базі міського центру фізичного здоров'я населення "Спорт для всіх", надаючи конкретну допомогу в проведенні запланованих заходів. Майбутні спеціалісти отримали досвід по організації оздоровчої роботи за місцем проживання та в місцях масового відпочинку населення.

Постійна діяльність із залучення працюючого населення міста до фізкультурно-оздоровчої  роботи проводиться відділом по фізичній культурі та спорту спільно зі спортивними товариствами "Спартак", "Динамо", "Україна" і "Колос".  У зв'язку з тим, що на підприємствах міста практично не залишилось інструкторів з фізичної культури, спортивними організаціями міста ведеться діяльність з пошуку нових форм організації фізкультурно-оздоровчої і спортивної роботи серед працівників установ, організацій та підприємств міста. Найбільш ефективними є організація і  проведення  "Днів здоров'я", спартакіад з доступних видів спорту, сімейні змагання. Тільки у цьому році в обласному центрі проведені спартакіади серед державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування (зимова і літня), працівників освіти, службовців пенсійного фонду, силових структур та депутатів. Всього ж в місті  фізкультурно-оздоровчою роботою охоплено 123 організації біля 21  тисячі  осіб.

Забезпечується участь футбольної команди ветеранів "Десна" в міських, обласних, міжнародних змаганнях та турнірах, у тому числі і серед команд міст-партнерів, проведена ІV відкрита спартакіада з велоспорту серед ветеранів, присвячена  Дню незалежності України, міжнародний турнір з міні-футболу пам'яті В. П. Третьякова та змагання з інших видів спорту.  З 2011 року спільно зі спортивним клубом ветеранів спорту "Чернігівспорт" та федерацією волейболу започатковано проведення турніру з волейболу за участю команд з Росії та Білорусі.

З метою соціального захисту спортсменів і тренерів міста, збільшення  виплат грошових винагород переможцям і призерам міжнародних змагань та їх тренерам, міською радою прийнято відповідне рішення, що дало можливість збільшити виплати на 50 %. 

Тільки за минулий рік міським головою Чернігова вручено винагород 37 спортсменам та 14 тренерам. У міському палаці культури було організовано і проведено нагородження кращих фахівців галузі та спортсменів з нагоди Дня фізичної культури і спорту. Також проведено вшанування двократної бронзової призерки ХХХ Олімпійських ігор Олени Костевич.

Щороку спортсмени міста виборюють до 70 медалей на найвищих Міжнародних змаганнях, Тільки у 2012 році на Олімпійських іграх, Чемпіонатах світу і Європи  здобуто 53 медалі різного ґатунку.

Для фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, змістовного відпочинку і дозвілля дітей і молоді та занять видами спорту в місті продовжують функціонувати 21 спортивна школа. На сьогоднішній день заклади спорту всіх форм власності  відвідують біля 8,2 тис. осіб, що складає 23,2% від загальної кількості учнівської та студентської молоді. Більше 100 вихованців дитячо-юнацьких спортивних шкіл входять до складу збірних команд України (на  сьогодні 53 чол. основного складу, 27 кандидатів до основного складу, 36 спортсменів - резерв) з 28 видів спорту. 

Завдяки творчому та професійному підходу тренерсько-викладацького складу спортивних шкіл до навчально-тренувального процесу, участі вихованців ДЮСШ у змаганнях всіх рівнів за 2012-2013 роки підготовлено: 6 майстрів спорту України міжнародного класу, 43 майстра спорту України, один отримав звання "Заслужений майстер спорту України". За високі досягнення своїх вихованців 7 тренерів-викладачів удостоєні звання "Заслужений тренер України".

За підсумками  року, що минув, вагомих успіхів досягнуто у біатлоні, військово-спортивному багатоборстві, кульовій стрільбі, сумо, кікбоксингу, літньому біатлоні, дзюдо, кіокушинкай карате. На чемпіонатах світу і Європи з біатлону спортсменами міста (Артем Прима, Сергій Семенов, Ірина Варвинець, Алла Гиленко і Олександр Дахно (юніори) здобуті: 1 золота, 4 срібні і 4 бронзові медалі. Вихованці тренера-викладача Козиря С.В. (Фізкультурно-оздоровчий патріотичний клуб "Октант") на Чемпіонаті світу з військово-спортивних багатоборств вибороли 7 золотих, 4 срібних і 1- у бронзову медаль.

Дуже вдалим був 2012 рік для представників міста у кульовій стрільбі: три бронзові медалі чемпіонату світу виборола Галина Авраменко, дві бронзові медалі - Олена Костевич на ХХХ Олімпійських іграх у Лондоні та завоювала перше місце у фінальних змаганнях Кубку світу і перше місце світового рейтингу.

Стабільними результатами у минулому році відзначились: Аліна Бойкова - 1 місце на Чемпіонаті світу, ІІ - на чемпіонаті Європи, 11 медалей різного ґатунку кікбоксери привезли з Чемпіонату світу ( Олена Новик - дві бронзові медалі, Віктор Кузьменко - срібна та золота медалі, Роман Власенко - золота медаль, Богдан Цимбаліст - бронзова і срібна медалі, Сергій Лисюк - срібна та бронзова медаль, Віталій Лут - золота і срібна медаль). У літньому біатлоні на Чемпіонаті світу здобуто: 1 золоту, 8 срібних і 2 бронзові медалі. Марія Буйок стала срібною призеркою Чемпіонату Європи з дзюдо серед молоді, а Яшар Джафаров виборов 3 місце на Чемпіонаті Європи з кіокушинкай карате серед юніорів.  

За шість місяців 2013 року спортсменами міста на чемпіонатах світу і Європи з біатлону, футболу серед інвалідів, кульової стрільби, військово-спортивного багатоборства, сумо, самбо та кікбоксінгу вже здобуто  40  медалей.

Завдяки професійному підходу керівництв та тренерських складів спортивних клубів з футболу "Легенда", "Десна" та волейболу "Буревісник-ШВСМ" (чоловічий),  "Педуніверситет-ШВСМ" (жіночий) впевненою грою у Чемпіонатах країни продовжують радувати вболівальників міста. Співпраця керівництва команд і міської ради дають можливість реалізувати виконання Програми розвитку фізичної культури і спорту в місті, готувати молодих спортсменів до змагань вищих рівнів, які закінчили дитячо-юнацькі школи, реалізувати завдання щодо розвитку спорту вищих досягнень, підготовці висококваліфікованих спортсменів для збірної команди України. На високому організаційному рівні проводяться у місті міжнародні змагання найвищого рівня, що сприяє іміджу Чернігова на Всеукраїнському та міжнародному рівні.
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини