Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:25:39

13 лютого - який день, свято та прикмети

13.02.2022   15:59Агенцiя

13 лютого у світі святкують День радіо, День народження кінокамери, День інтернет-друзів, День подруг та Міжнародний день прийняття себе.

 У православному календарі день пам'яті мучеників Кіра та Іоанна та з ними мучениці Афанасії та дочок її Феодотії, Феоктисти та Євдоксії.

Всесвітній день радіо

Всесвітній день радіо, від 2012 року, за рішенням Генеральної конференції ЮНЕСКО відзначається щорічно 13 лютого. У січні 2013 року Генеральна Асамблея ООН офіційно схвалила проголошення Дня та під час 67-ї сесії ухвалила резолюцію, проголосивши 13 лютого Всесвітнім днем радіо.

Дату проведення обрано невипадково - саме 13 лютого 1946 року вперше вийшло в ефір "Радіо ООН", станція якого була розташована в штаб-квартирі Організації Об'єднаних Націй.

Як стверджують засновники свята, воно має не лише віддати належне радіо як засобу зв'язку, а й слугувати зміцненню співпраці між усіма, хто має до нього стосунок. Адже у вік цифрових технологій радіо продовжує залишатися засобом зв'язку та спілкування для найбільшої аудиторії у світі.

День народження кінокамери

Щороку 13 лютого святкують День народження кінокамери. Патент на неї 1895 року отримали брати-винахідники Луї та Огюст Люм'єр. Свій винахід вони назвали синематографом. Створили вони його на основі кінескопа (винахідник Томас Едісон). Це засіб, який дозволяв дивитися зображення через маленький отвір. Але користуватися кінескопом могла лише одна людина, що було не надто комфортно. А синематограф міг не лише проектувати, а й копіювати та знімати зображення.

День подруг

Це неофіційне свято, створене за принципом Дня святого Валентина. Подруги збираються разом, щоб відсвяткувати свою дружбу. Історія святкування цього дня розпочинається із серіалу "Парки та зони відпочинку" (2009 р.). Головна героїня вигадує власне свято Galentine's Day, поєднавши ідіому gal pals (подруги) та День Валентина.

Міжнародний день прийняття себе

У цей день люди турбуються про своє здоров'я та самопочуття, сприймають себе такими, якими вони є. Засновницею свята стала Сана Дживані, розробниця концепції любові до себе у 2011 році. У дитинстві вона захворіла на алопецію (випадіння волосся) і відчула булінг з боку інших дітей. Але дівчина змогла прийняти себе та полюбити.

 

Іменини: Віктор, Опанас, Іван, Микита, Ілля, Вікторія.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини