Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 18:12:57

10 лютого - який день, свято та прикмети

10.02.2022   08:09Агенцiя

10 лютого у світі відзначають День зернобобових, День народження праски та День розглядання людей.

У США - День фланелі, День парасольки, День тістечка з сирним кремом, на Мальті - День аварії корабля святого Павла, в Еритреї - День Фенкіл, Національний день пам'яті вигнаних з Істрії та Далмації і жертв фойби - в Італії, в Таїланді - День Корпусу добровольчої оборони. Відбудеться відкриття Берлінського міжнародного кінофестивалю "Берлінале". Православна церква вшановує пам'ять преподобного Єфрема Сиріна.

Відкриття "Берлінале"

"Берлінале" - найбільша кіноподія в Німеччині та одна з найважливіших у Європі. Фестиваль, від 1951 року, проводиться у столиці Німеччини щорічно, проходить у лютому та триває 10 днів (до 1978 року відзначався влітку).

Поряд із Канським та Венеціанським кінофестивалями, "Берлінале" також є однією з центральних подій у світі кінематографу та орієнтований, перш за все, на авторське та інтелектуальне кіно.

У конкурсній програмі беруть участь художні повнометражні та короткометражні фільми, створені протягом року до початку фестивалю, які не демонструвалися на інших фестивалях.

Всесвітній день зернобобових

Встановлений резолюцією Генасамблеї ООН у грудні 2018 року з ініціативи уряду Республіки Буркіна-Фасо.

В офіційному зверненні представників африканської республіки до ООН наголошувалося, що встановлення свята стане закономірним продовженням приділяння уваги зернобобовим як сільськогосподарським культурам, які грають велику роль у вирішенні продовольчих проблем, формуванню здорового способу життя через здоровий раціон харчування.

Найвідоміші боби - горох, квасоля та сочевиця. Відомо, що вони були частиною раціону харчування ще у Стародавньому Світі, де спеціально для цього вирощувалися.

День народження праски

Пристосування для розгладження одягу винайшли давно. У 4 столітті до н. е. у Стародавній Греції застосовувалися способи плісування одягу з полотна за допомогою гарячого металевого прута, що нагадував качалку. Для розгладження одягу використовувалися оброблену нагріту бруківку.

Перша згадка про праску знайдена у книзі витрат царського двору. Запис датовано 10 лютого 1636 року. Згадана та описана праска вартістю 5 алтинів важила близько 10 кілограмів і була монолітною.

У 18 столітті користувалися духовими прасками, у яких відкидалася кришка для завантаження вугілля, для його роздмухування потрібно було періодично дути в бічні отвори на прасці.

Потім з'явилися праски, в корпусі яких була металева трубочка для приєднання до газового балона, з насосом на кришці.

Були й спиртові праски, що нагадують гасову лампу. Поверхня такої праски нагрівалася спиртом, залитим усередину, який запалювався в разі необхідності. Через дефіцит спирту така новація існувала недовго.

Тривалий час праски вважалися розкішшю. Так за спиртову праску можна було купити стадо овець. Були й алюмінієві праски, створені не задля прасування, а задля вивезення кольорового металу за кордон.

З появою електрики та розвитком техніки з'явилися електричні праски. Принцип їх роботи ґрунтується на виділенні теплової енергії під час проходження електричного струму через резистивний нагрівальний елемент.

Церковне свято:

Сьогодні день пам'яті Єфрема Сиріна, проповідника та богослова. У народі 10 лютого відзначали день Єфрема, якого також називали вітродуєм, запічником, цвіркуновим заступником. З цим днем пов'язано багато цікавих традицій. У Єфремів день обов'язково підмітали підлогу віником із полину, щоб уберегти будинок від нечистої сили та від злих людей. А от комах, що живуть у домі, на Єфрема вбивати не можна. Щоб догодити домовику, на ніч йому на кухні залишали кашу. Кішку часто називали господинею будинку: вважали, що вона може порозумітися з домовиком, а тому її також не можна ображати.

 

Іменини: Володимир, Георгій, Єфрем, Ігнатій, Леонтій, Ольга, Федір, Феодосій.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.