Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 06:01:16

13 січня - Щедрий вечір

13.01.2022   07:55Агенцiя

13 січня в Україні православні та греко-католики святкують Щедрий вечір і вшановують пам'ять святої Меланії Римлянки.

За тиждень після коляди, напередодні Нового року (за старим стилем) відзначають Щедрий Вечір.

У народному календарі 13 січня - це також Василів вечір або Васильова коляда. Молодь ходила дворами з піснями-щедрівками, колядками та побажаннями миру, добра та благополуччя.

Також 13 січня у православній традиції заведено згадувати преподобну Меланію Римлянку, а наступного дня, 14 січня, православні шануватимуть пам'ять святителя Василя Кесарійського. Тому також народна назва свята – свято Василя і Маланки.

Головною стравою на святковому столі у наших пращурів вважалося блюдо зі свинини, оскільки святий Василь – покровитель свинарів. Крім того, варили кашу, а заразом і ворожили на ній: якщо добре виходило, того ж чекали від року, і навпаки.

Також опівночі заведено струшувати сніг із яблуневих дерев, щоб були багатими на врожай.

Дівчата цієї ночі, незважаючи на заборони церкви, ворожили. Вважається, що ворожіння у Щедрий вечір відрізняються особливою точністю.

Заборони:

Цього дня не можна братися за щось нове, бо люди вірили, що з цього не вийде нічого доброго.
Не можна ставити на святковий стіл страви з риби та птиці. Вважалося, що щастя може вилетіти або виплисти з дому.
Не варто сьогодні давати чи брати гроші у борг, інакше борги переслідуватимуть увесь рік.

Прикмети:

Наші пращури вірили: чим пишніше накрити святковий стіл, тим багатшою буде родина в новому році. Тож і називають вечір Щедрим.
День Маланки або Василів вечір також вважали найбільш вдалим часом для ворожіння. Люди вірили: що нагадали на Василя, обов'язково справдиться.
Окрім того, якщо 13 січня тримається відносно тепла погода, то літо буде дощовим, а весна – пізньою.
А от якщо кріт вилізе зі своєї нори – травень буде холодним.

Іменини
: Давид, Йосип, Меланія, Михайло, Петро, Яків.

У світі – День "Здійсни свою мрію" та День випадкових попутників, у Японії – День повноліття, у Литві – День пам'яті захисників свободи, у Франції День гіперчутливості, у Скандинавії День святого батога, в Індії свято вогнищ, в Таїланді – День авіації , у Монголії – День Конституції, а в Кабо-Верде – День демократії. У США День гумового каченяти, День "Нормальна вага, здоровий вигляд", День етикетки та День десерту, а також День пам'яті Стівена Фостера, видатного музиканта, не визнаного за життя.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини