Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:31:49

12 січня - який день, свято та прикмети

12.01.2022   07:56Агенцiя

12 січня в Україні – День політв'язня, у світі відзначають Всесвітній день доньки (ще одне свято, крім 25 квітня), День гарячого чаю, у США Національний день фармацевта, День курячого карі та Національний день глазурованих пончиків.

календар

календар

 У Туркменістані – День пам'яті, в Індії – Національний день молоді. Православна церква вшановує пам'ять преподобної мучениці Анісії Солунської. В 1820 році в цей день в Англії заснували Королівське Астрономічне Товариство, а в 1998 році в Парижі підписали Протокол про заборону клонування людини.

День українського політв'язня – відзначається в Україні щороку 12 січня на честь осіб, заарештованих за політичними переконаннями.

З пропозицією заснувати День українського політв'язня В'ячеслав Чорновіл виступив у 1975 році, під час свого другого ув'язнення. Дату обрали на честь річниці початку масової хвилі арештів шістдесятників 12 січня 1972 року. Ці події увійшли в історію як "генеральний погром", саме тоді Чорновіл, а також ще близько 10 відомих дисидентів були заарештовані у Києві та Львові.

Спочатку День українського політв'язня відзначали лише політичні арештанти у місцях відбування ув'язнення. Але зараз цей пам'ятний день відомий широкому загалу як акція протистояння репресіям і жорстокості керівного режиму. Відзначають пам'ятну дату зазвичай різними тематичними заходами, а найактивніші учасники на підтримку політв'язнів проводять одноденне голодування.

12 січня православна церква вшановує пам'ять християнської святої Анісії Солунської, яка постраждала за віру в часи правління імператора Максиміліана. Жила мучениця у християнській сім'ї у грецькому місті Салоніки. Після смерті батьків вона роздала майно бідним, а своє життя проводила у пості та молитві.

День гарячого чаю, який у США вважається національним, прийшов до нас не з Китаю, а саме з Америки. І не дивно: Штати – друга у світі країна за рівнем споживання чаю, проте американці в переважній більшості випадків п'ють його холодним, навіть крижаним. В Америці так мало людей знає, наскільки смачний цей напій у гарячому вигляді, що для популяризації гарячого чаю запровадили окремий день. Відзначається він 12 січня.

День викрадень. Слов'яни цього дня згадували, як у епоху Купали Велес викрав Діву-Додолу, дружину Перуна. Під час весілля Перуна і Діви Велес був відкинутий Дівою і повалений з неба. Однак потім він зумів спокусити богиню грози, дочку Дія. Від зв'язку народився весняний бог Ярило.

Також у День викрадень згадують про те, як у часи Лади Кощій викрав у Дажбога (Бог літа та щастя) його дружину Марену. У Кощія та Марени народилася потім Снігова Цариця, а також багато демониць.

Морози в ці дні стають сильнішими, а завірюхи заметуть усе навколо.

Іменини: Антон, Данило, Ірина, Лев, Макар, Марія, Анісія, Тімон, Федора, Феодосія, Ярина.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини