Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 00:12:35

10 лютого - День домовика

10.02.2021   07:39Агенцiя

Кудес — день частування будинкового.

календар

календар

Домовик — запечнік, прібаутнік, Сверчкова заступник. Назва свята — Кудес (бубни) — вказує на те, що наші предки спілкувалися з домовиком або ж просто веселилися, тішачи слух музикою:

Дідусь-суседушка!
Їж кашу, та хату бережи нашу !

Якщо дідусь-суседушка на Кудес залишиться без гостинців, то з доброго зберігача домашнього вогнища, він перетвориться в досить лютого духу. Після вечері залишають за пічкою горшочек каші, обкладений гарячим вугіллям, щоб каша не охолола до півночі, коли домовик прийде вечеряти.

В сей день вшановується як сам Велес, так і його воїнство. Розповідається про походження велесічей, небесних воїнів Велеса. Зазвичай велесічей шанують дітьми Велеса, Сварожичами, які підкорилися Велесу — главі небесних воїнств.

Але є серед них і ті, які зійшли з небес на Землю і оселилися між людьми: це давні богатирі: волотомани, асілкі, духи пращурів, а також духи лісів, полів, вод і гір. Ті з них, хто потрапив у ліс — стали лісовиками, хто в воду — водяними, хто в полі — польовими, а хто в будинок — будинковими.

Домовик — дух добрий. Зазвичай він — дбайливий господар, що допомагає дружній родині. Іноді вередує, пустує, якщо йому що не до вподоби. Він лякає тих, хто не дбає про домашнє господарство і худобі. У цей день домовика годують кашею, залишаючи її на загнетке. Годують і засуджують:
Господар-батюшка, прийми нашу кашу!
І їж пироги — наш дім бережи!

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини