Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:57:39

12 страв на Різдво і на Святвечір — смачні пісні рецепти

03.01.2021   12:46Агенцiя

Вечір напередодні Різдва — особливий час, коли вся родина збирається за одним столом і вечеряє у затишній атмосфері. На Святвечір готують більше десятка пісних страв.

Пропонуємо вам урізноманітнити звичні рецептури незвичайними інгредієнтами. Чому готують саме 12 страв на Різдво? Їх кількість відповідає місяцям у році, а ще саме стільки було апостолів у Ісуса Христа. Традиційно вважалося, що в Різдвяний святвечір уся сім’я має дякувати Христу за все хороше. Цікава традиція: господині не рекомендується позичати гроші на святковий стіл. Краще зробити його скромним, але за своїми можливостями.

12 страв на Святвечір

  1. Хліб. Він має обов’язково бути у меню. Краще, якщо він буде круглим і випеченим вдома. Альтернативою може стати і магазинний, але тоді стежте, щоб рецептура його випічки відповідала канонам посту.
  2. Холодний овочевий салат. Багато хто готує улюблений вінегрет, але обмежень тут немає: підійде і квашена капуста з горошком, і свіжі овочі з листовим салатом і смачною заправкою. Не захоплюйтеся заморськими інгредієнтами: церква не схвалює надмірну різноманітність, чим менше інгредієнтів у салаті, тим краще.

12-strav-na-rizdvo-2

  1. Мариновані закуски і домашні соління. Капуста, овочі, морква і баклажани по-корейськи, навіть сир тофу в маринаді — усе це прикрасить, урізноманітнить стіл на Святий вечір.
  2. Холодна або гаряча перша страва. Традиційні рецепти різдвяного борщу містять такі інгредієнти: буряковий квас, буряк, вода, грибний відвар. Хороша альтернатива даній страві — грибний суп без засмажки. Використовуйте сушені білі грибочки. Аромат вийде приголомшливий.

12-strav-na-rizdvo-3

  1. Пісні голубці. Цю страву готує на Різдвяний святвечір більшість українських господинь. Начинка гречка, пшоно з грибами і цибулею, картопляне пюре зі смаженими грибочками, морква по-корейськи, рис.
  2. Гаряча або холодна риба. Не буде зайвим оселедець або маринована скумбрія з цибулею. З білої риби готують прості гарячі страви — наприклад, рибу в маринаді з томатним соусом і морквяно-цибулевою засмажкою. Рибу можна приготувати у вигляді холодцю — шматочки відвареного філе потрібно залити бульйоном, в який додано желатин, і дати застигнути.

12-strav-na-rizdvo-4

  1. Вареники з пісними начинками: капустою, картоплею, грибами, навіть кашею зі смаженою цибулею. Оскільки стіл скромний, можна приготувати вареники на пару — вони виглядають красиво і пишно, символізують достаток у сім’ї, урочистість моменту.
  2. Гаряча овочева страва. Це може бути овочеве рагу (використовуйте для простоти суміші із заморожених овочів), тушкована капуста, відварна цвітна капуста або броколі. Печена або відварена картопля з олією і часником — проста і смачна традиційна страва.
  3. Запечені яблука з медом і корицею. Аромат цієї страви наповнить будинок особливою різдвяною магією, а смак не залишить байдужим жодного ласуна.
  4. Пісні млинці або пиріжки з варенням — кращі солодкі пісні страви. Тісто готується без яєць і молочних продуктів. Готові страви подавайте з варенням, медом, присипте цукровою пудрою.
  5. Узвар із сушених яблук, груш, чорносливу. Аби традиційний різдвяний напій вийшов ще ароматнішим, додайте до нього чайну ложечку кориці, кілька часточок лимона.
  6. Кутя — ритуальна страва, без якої різдвяний стіл не буде повноцінним. Рецептів куті безліч. Нижче наведемо один із найпростіших і найсмачніших.

Кутя (інгредієнти на 5–6 чоловік):

  • 500 г пшениці;
  • 200 г маку;
  • 50 г товчених волоських горіхів;
  • цукор, мед, родзинки, кориця на смак.

Приготування:

  1. Промити крупу холодною водою, залити окропом і залишити на добу. Можна придбати вже запарену пшеницю для куті.
  2. Пшеницю промити, залити водою і варити до готовності, всипати дрібку солі.
  3. Поки вариться крупа, промити мак проточною водою і теж запарити на кілька годин, заливши окропом. Після цього мак потрібно протерти через сито, подрібнити в ступці з цукром.
  4. Маково-цукрову суміш змішати з готовою пшеницею.
  5. Всипати подрібнені горіхи, запарені родзинки.
  6. Дві столові ложки меду розвести теплою водою і полити кутю.

Для цього ж рецепту можна використовувати інші крупи — наприклад, перлову або із ячменю. Також у багатьох регіонах України кутю заправляють узваром із сухофруктів.

Незвичайні пісні страви

Люди, які дотримуються церковних обмежень у харчуванні, часто відчувають нестачу білка. Цього легко уникнути, якщо додавати в раціон страви з високим вмістом рослинного білка — з квасолею, горохом, сочевицею, грибами. Пропонуємо дві пісні страви, які займуть гідне місце на різдвяному столі.

Хумус (інгредієнти на 5 порцій):

  • 400 г замоченого на ніч нуту (єгипетський горох);
  • 4 ст. л. оливкового масла;
  • 100 г пасти з кунжуту (тхіна);
  • сік половинки лимона;
  • сіль, перець, сухий часник за смаком.

Нут відварити, остудити, змішати в блендері до крему. Додати спеції і тхіну. Полити оливковою олією, лимонним соком, посипати зернами кунжуту. Подавати з підсушеними грінками, лавашем або пітою. Такий паштет можна готувати і зі звичайного гороху, зі смаженою цибулькою.

12-strav-na-rizdvo-5

Сочевичний суп (на 5 порцій):

  • 200 г червоної або зеленої сочевиці;
  • 1 л води або овочевого бульйону;
  • банка томатів у власному соку або кілька свіжих помідорів;
  • 1 цибулина;
  • 1 морква;
  • оливкова олія для смаження;
  • 3 зубчики часнику;
  • спеції: куркума, кумин, зіра, паприка, чорний перець, сіль.

У каструлі з товстим дном розігріти оливкову олію, кинути туди нарізану кубиками цибулю і натерту моркву. Коли овочі зарум’яняться, додати спеції і сіль, подрібнений часник, пасерувати ще 2 хвилини. У засмажку додати томати (якщо цілі, потрібно зняти шкірку і нарізати кубиками), влити бульйон, дати закипіти. Всипати сочевицю, варити до готовності. Суп подавати із сухариками, натертими часником. Готову страву можна збити занурювальним блендером — отримаєте ароматний суп-пюре.

Приємного апетиту і щасливого Різдва!

джерело

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини