Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:43:57

Як звільнитися правильно: п'ять порад

15.11.2020   12:54Агенцiя

Це трапляється з кожним. У когось за власним бажанням, у когось – за ініціативи інших, дехто боїться цього як вогню, а дехто чекає з нетерпінням.

Зараз ми говоримо про звільнення. І хоча в сьогоднішніх реаліях охочих покинути роботу стає все менше, все ж вважаємо за потрібне розповісти про правила звільнення, які допоможуть залишитися у виграші.

Залишитися друзями

Найважливіше під час звільнення – не зіпсувати стосунки з компанією. Ви ніколи не знаєте, як та з ким надалі можуть перетнутися ваші кар’єрні шляхи. Тому важливо залишитися в гарних стосунках з керівником, колегами та партнерами. Якщо ваше звільнення пов’язане з конфліктною, емоційною ситуацію – залучіться підтримкою рідних та друзів та не давайте волю своєму гніву. Адже прощальна сварка може поставити хрест на вашому успіху.

Не варто також звинувачувати себе через постійні сварки в колективі. Вчені наголошують, що здебільшого в офісних війнах немає нічого особистого для співробітників. У кожній компанії конфлікти займають своє місце та виконують свою роль. З більшою ймовірністю на новому місці вам вдасться уникнути вічних сварок та відчуття напруженості.

Перед звільненням також важливо поспілкуватися з колегами у неформальній обстановці, щоб залишити про себе гарне враження. Обов’язково напишіть прощального листа: висловіть вдячність колегам та керівнику та надію на подальшу співпрацю. Для розвитку кар’єри краще мати якнайбільше контактів у своїй сфері.

Передати справи

Звільнятися, забираючи з собою контакти партнерів, важливі документи та все, що допоможе вашому наступнику на роботі, – неприпустимо. Ідеально, якщо до звільнення ви зможете закінчити всі свої справи або ж передати їх тому, хто вас замінить. Не зайвим буде підказати наступнику нюанси роботи, скласти для нього ключові інструкції з роботи. Так вам вдасться уникнути зайвих конфліктів та показати свій професіоналізм, а значить ще раз закріпити враження про себе.

Сповістіть про своє звільнення партнерів та клієнтів: напишіть листа з вдячністю за співпрацю та повідомте, до кого тепер їм необхідно буде звертатися.

Подбати про подушку безпеки

Після звільнення потрібно бути готовим, що на деякий час ви залишитеся без звичного доходу. Навіть, якщо ви одразу переходите на нове місце – виплати заробітної плати можуть бути запізнілі або не такого рівня через випробувальний термін. А про звільнення без перспективи нової роботи годі й говорити.

У ваших заощадженнях має бути сума, еквівалентна витратам за три місяці, а ще краще – за півроку. Таким чином ви зможете протриматися, поки знайдете роботу і не потрібно буде погоджуватися на аби що. Якщо у вас немає такої подушки, то своє рішення про звільнення треба починати з перегляду витрат та відкладання заощаджень. Найкраще це зробити, проаналізувавши декілька останніх місяців і виокремивши ті витрати, від яких можна відмовитися, або ті, які можна замінити на менш вартісні.

Оновити резюме

Майже кожне звільнення несе за собою пошук нової роботи, а для цього вам потрібне ідеальне резюме. Заздалегідь обновіть своє резюме на robota.ua: зробіть акцент на тому, що вам вдалося зробити та чого досягти. Нагадаємо, що відтепер кожен пошукач, який розміщує резюме на robota.ua, може додати до нього «Цифрограм» – електронний сертифікат національного тесту на цифрову грамотність.

Підпишіться на розсилку вакансій та відгукуйтеся на найбільш цікаві за деякий час до передбачуваної дати звільнення. Якщо роботодавці протягом тривалого періоду не реагують на ваше резюме, можливо потрібно буде змінити свій підхід до пошуку роботи – тут розповідаємо як.

Зробити висновок та сформувати ціль

Важливо не просто бездумно звільнитися, забути про попередню роботу та якнайшвидше перейти на нову, а зробити події в своєму житті цінним досвідом. Проаналізуйте плюси та мінуси на попередній роботі, виокремте, чому вам вдалося навчитися, а що б ви хотіли уникнути на подальшій роботі. Сформуйте свої побажання до наступної компанії та впевнено крокуйте до досягнення цілей.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.