Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:34:40

Ароматна диня: користь чи шкода?

23.08.2020   14:05Агенцiя

Диня — один із плодів, якими українці полюбляють ласувати влітку. А чи знаєте ви, що він належить до сімейства гарбузових, до роду … огірків? Якщо принюхатися до ніжної м’якоті солодкої баштанної культури, то дійсно можна вловити нотки огіркової свіжості.

Диня має багато корисних властивостей, вона малокалорійна, містить необхідні організму вітаміни та мікроелементи. Тому в сезон цей плід слід регулярно вводити в раціон.

Щоб користь дині для здоров’я була максимальною, потрібно знати деякі факти про властивості та склад цієї баштанної культури. Тоді вживання смачних плодів не тільки принесе задоволення, але й цілюще вплине на організм.

Корисні властивості для чоловіків і для жінок

Диню сміливо можна назвати дієтичним продуктом. Калорійність її не перевищує 40 ккал на 100 г, вона містить мінімум вуглеводів, жирів і білків. Зате в дині багато калію, вітамінів А та С, інших життєво важливих мікроелементів.

Дієтологи не втомлюються повторювати: щоб травлення і чоловіків, і жінок було безперебійним, а організм отримував усе корисне, що є в даному плоді, його слід вживати як основну страву. Тобто на голодний шлунок, а не після ситного обіду або вечері. Інакше рясна трапеза нівелює корисні властивості дині, а бродіння та здуття живота, які можуть виникнути після поїдання такого десерту, навряд чи поліпшать настрій.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

Отже, які корисні речовини містяться в цих смачних солодких плодах? Насамперед, звичайно ж, вітаміни. Всього одна невелика порція соковитих ласощів повністю задовольнить добову потребу дорослої людини у вітаміні А та на 95 % — у вітаміні С. Якщо ви регулярно приймаєте відповідний вітамінний комплекс, то в сезон дині можна зробити перерву. Але тоді ласувати баштанною культурою доведеться щодня.

З’ївши кілька шматочків дині, ви забезпечите себе 1 % добової дози кальцію, 2 % — заліза, 5 % — вітаміну К. Також у цих плодах містяться найважливіші вітаміни В3, В6, В9.

Користь дині для організму

  1. Диня — природний енергетик. Ця баштанна культура заряджає бадьорістю на довгі години й одночасно є дієтичним продуктом. Поласувавши динею, ви будете сповнені сил і не з’їсте зайвих калорій.
  2. Ці плоди цілюще впливають на кровоносну та судинну системи — розріджують кров, перешкоджають утворенню тромбів. Регулярне вживання дині є дієвою профілактикою інсультів.
  3. Завдяки легким сечогінним властивостям ця баштанна культура дуже корисна для здоров’я нирок. Диня допомагає їм працювати безперебійно та не накопичувати пісок і камені.
  4. Смачний плід є справжнім б’юті-продуктом. Вітаміни, що містяться в дині, покращують структуру волосся, роблять шкіру чистою та пружною. Для отримання подвійного ефекту можна не лише ласувати динею, а й робити з її тоненьких скибочок маски для обличчя, шиї, зони декольте. Шматочки плода рекомендується тримати на очищеній шкірі протягом 20 хв, потім прибрати й протерти епідерміс шматочком льоду. Ефект буде помітний з першого разу!
  5. Ця баштанна культура цілюще впливає на травну систему. Але не забувайте, що диня — не десерт, а самостійна страва. Щоб вживання даного продукту приносило користь, не варто з’їдати більше трьох невеликих скибочок плода за один прийом їжі

 

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

 

  1. Диня цілюще впливає на репродуктивну систему представниць прекрасної половини людства. Завдяки високому вмісту вітаміну В9 (фолієвої кислоти) дані плоди просто незамінні для жінок, які планують поповнення в родині або вже виношують малюка.
  2. Диня покращує пам’ять, її вживання є дієвою профілактикою депресії.
  3. Клітковина, на яку багата ця баштанна культура, виконує функцію природної «щітки» — допомагає вивести з організму шлаки та «поганий» холестерин.
  4. Цей плід є афродизіаком — підвищує лібідо, допомагає налаштуватися на інтимне спілкування. Корисна інформація для чоловіків — джентльменові достатньо з’їсти 2–3 скибочки дині, й зустріч з коханою буде незабутньою!
  5. Помірне вживання даної баштанної культури нормалізує та покращує роботу печінки.
  6. Присутність в раціоні продуктів з низькою енергетичною щільністю (до яких належить і диня) — ефективна профілактика цукрового діабету та серцево-судинних захворювань, довели американські дієтологи. Аргументом на користь того, що баштанна культура корисна для серцевого м’яза, є наявність у ній такого мікроелемента, як магній. Тож, якщо перед вами стоятимуть тістечка з кремом і кілька скибочок дині, зробіть правильний вибір!

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

Диня при схудненні

Якщо вам потрібно скинути зайві кілограми, найкраще це робити у щедрий на різні фрукти-овочі період кінця літа та початку осені. Складаючи дієтичний раціон, не забувайте про диню. Вчені довели, що при схудненні, яке супроводжується активними тренуваннями, ці плоди допоможуть зберегти бадьорість і гарний настрій, отримати необхідні для організму вітаміни та мікроелементи.

Ні для кого не секрет, що 80 % успіху в зниженні ваги — зменшення калорійності раціону. Витрачати більше енергії, ніж отримувати, — основний постулат для тих, хто хоче позбутися зайвих кілограмів. Але як відмовитися від улюблених солодощів, цукерок, печива, тістечок і булочок? Тут у пригоді стане соковита диня! Чудовий смак, приємний аромат, ніжна консистенція, вміст природного цукру у плоді задовольнять потребу в солодкому, подарують справжню гастрономічну насолоду.

Охочі скинути вагу мають знати про ряд інших корисних властивостей дині. Ідеться про:

  • низьку калорійність продукту при багатому вмісті корисної клітковини, води. Наприклад, у порції стиглих персиків вдвічі (!) більше калорій, ніж у дині;
  • поживність. За рахунок великої кількості рідини та клітковини диня дуже швидко насичує. Це повноцінний прийом їжі. Порізану диню можна взяти з собою в судочку на роботу або в спортзал, щоб перекусити після інтенсивного фізичного навантаження;
  • можливість готувати з цієї баштанної культури безліч смачних, низькокалорійних, простих і корисних страв. Найпростіший приклад — смузі з динної м’якоті. Збийте в блендері 200 г очищеного плоду, трохи холодної води або льоду. Якщо вийде надто солодко, можна додати жменю будь-яких свіжих або заморожених ягід. Кілька дієтичних рецептів з динею, які прикрасять навіть святковий стіл, ви знайдете наприкінці нашої статті.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

Корисне насіння

Унікальними цілющими властивостями може похвалитися й насіння дині. Воно багате на вітаміни, клітковину, магній, залізо, цинк, кальцій, селен та інші найважливіші мікроелементи.

На відміну від м’якоті, у висушеному насінні досить багато калорій. 100 г містять більше 500 ккал. Тому тим, хто сидить на дієті, не варто захоплюватися насінням дині. Максимальна порція — 10–15 штук у якості перекусу, коли необхідна енергетична підзарядка.

Корисні властивості насіння дині:

  • прискорює метаболізм, активізує обмін речовин в організмі. Це дуже важлива функція для тих, хто мріє стати стрункішими;
  • знижує рівень холестерину;
  • нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, нирок;
  • допомагає очистити печінку від накопиченого в ній жиру;
  • усуває депресивні стани, нормалізує сон. Регулярний і досить тривалий нічний відпочинок — одна з перших умов для ефективного зниження ваги;
  • підвищує імунітет, що дуже важливо в період, коли суттєво зменшена калорійність раціону й організм може недоотримувати вітаміни та мікроелементи.

Висновок: жменька-дві насіння дині на день допоможуть впоратися із харчовими обмеженнями, залишитися здоровими, бадьорими та схуднути без шкоди для здоров’я.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

Чи є шкода від вживання дині?

Як ми вже згадували, цей плід не варто поєднувати з основними прийомами їжі. Повторимося: скибочки сонячної дині — це не десерт. Якщо ними поласувати після рясної трапези, то задоволення від з’їденого можуть затьмарити метеоризм, здуття живота й навіть розлад шлунково-кишкового тракту. Тому вводити диню в раціон варто тільки як окрему страву або ж у складі легких фруктових десертів, салатів.

Шкідливими для здоров’я можуть бути нітрати, які при вирощуванні баштанних використовують сільгоспвиробники. Щоб мінімізувати ризик отруєння, їжте диню тільки в сезон — у серпні-вересні.

Якщо захочеться поласувати цим плодом в іншу пору року, купуйте його тільки у великих супермаркетах. Не лінуйтеся ретельно вивчати інформацію, що надається виробником. Віддавайте перевагу продукції з країн, що поставляють на наш ринок якісні фрукти. Наприклад, баштанним з Іспанії.

Не потрібно вживати диню тим, у кого на неї алергія. Не варто сподіватися, що той чи інший сорт не викличе негативної реакції організму.

aromatna-dynya-koryst-chy-shkoda

Рецепти з динею

Салат з хамоном і руколою

Вам знадобляться:

  • половинка дині сорту «Канталупа» (підійде й традиційна для України ароматна «Колгоспниця»);
  • 4–5 шматочків тонко нарізаного хамона;
  • пучок свіжої руколи;
  • 4–5 томатів чері (можна замінити в’яленими помідорами);
  • кілька столових ложок оливкової олії.

Диню нарізати кубиками або часточками, хамон порвати руками на довгі смужки. Руколу помити, видалити щільні стебла, якщо вони є. Помідори вимити й порізати на половинки. З’єднати всі компоненти в салатниці або на тарілці, скропити олією. Не солити, оскільки в хамоні міститься достатньо солі.

Дієтичне морозиво з дині

Шматочки дині морозити протягом 4–5 годин, те саме зробити з бананом. Збити м’якоть фруктів у блендері, додавши (за бажанням) будь-які кислі ягоди. Перекласти все в пластикову ємність з кришкою, поставити в морозилку. Заморожувати 4–6 годин. Протягом цього часу потрібно кілька разів дістати й перемішати масу ложкою

джерело

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.