Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 10:34:47

2 серпня – День Іллі: традиції та що не можна робити

02.08.2020   07:46Агенцiя

2 серпня за церковним календарем святкують День пророка Іллі. Його вважали покровителем воїнів, дощів, грому та блискавок.

календар

календар

Колись у цей день в Русі відзначали язичницьке свято Перуна – бога грому та воїнів. Після хрещення 2 серпня почали святкувати День Іллі, однак багато старих традицій залишилося.

За повір'ям, пророк Ілля роз’їжджає небом на вогняній колісниці і пускає блискавки в тих, хто не дотримується закону Божого.
Традиції на Іллі

2 серпня підходив час сінокосу. Наші предки в цей день ставили перший сніп у сінях в першому куті. Українці вірили, що це допомагає зібрати хороший врожай.

Також було прийнято спати на матраці, набитому першою соломою, це начебто приносило щастя.

Хлібороби раділи, що ночі стають довшими, а дні – коротшими, і казали що в цей час і коні наїдаються, і працівник висипається.

Традиції на Іллі: в сінях ставили перший сніп, а худобу не випускали на вулицю

Ніч на Іллі наші предки називали "горобиною": вірили, що в цю ніч будуть блискавки й грім, а птахи почнуть дивно поводитися, врізаючись у зустрічні предмети.

Сьогодні християни моляться у храмах на Іллі. У цей день прийнято роздавати їжу бідним та безпритульним. До пророка Іллі моляться про зцілення, відновлення миру і гармонії в родині, захист від ворогів, гарний урожай, а для незаміжніх дівчат – про хорошого чоловіка.
Що не можна робити 2 серпня

На Іллі не можна було працювати в полі – пророк може вразити таку людину блискавкою.

Також предки вірили, що 2 серпня не можна купатися у водоймах, бо з неба розносяться блискавки, а поруч біля води шастає нечисть.

Не випускали на вулицю і домашніх тварин та худобу, щоб у них не вселилася нечисть. А котів і собак, які все ж виходили, назад до хати не пускали в цей день – вони могли притягнути блискавку.

У День Іллі не можна голосно кричати і співати – це теж може привернути блискавку. Не можна стояти на перехрестях, бо там збирається нечисть.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини