Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 09:57:49

Цілющий вересень: 6 сезонних продуктів для міцного здоров’я

16.09.2018   10:36Агенцiя

Вересень – сезон не тільки смачних, але в прямому сенсі цілющих продуктів, які не тільки зміцнять імунітет, але й допоможуть вилікувати ряд захворювань.

Купуйте і їжте, поки ціни не почали рости, а вітаміни не розтанули.

Виноград

Вчені говорять, що виноград запобігає хворобам серця, неврологічним захворюванням, хворобы Альцгеймера і навіть онкології. Секрет у тому, що в ягодах дуже багато надзвичайно цікавих для нашого організму антиоксидантів і флавоноїдів.

Виноград знижує рівень “поганого” холестерину, прискорює відтік лімфи, тому він корисний для серця і судин. Мелатонін у винограді дарує хороший сон, зміцнює нерви. Вітамін А покращує зір.

Всі сорти винограду нормалізують роботу шлунка і його рекомендують в дієтичних меню при коліті й виразці. Антиоксиданти знімають різного виду запалення і зміцнюють імунітет.

Найбільш корисними вважаються червоний і синій сорти винограду, оскільки в них найвища концентрація расвератролу. Численні дослідження підтверджують, що ця речовина – потужна профілактика раку. Темний виноград частково пояснює так званий “французький парадокс” – французи рідше сусідів-європейців страждають від хвороб серця, незважаючи на такий же раціон з великою кількістю жирної їжі. Вчені говорять, що секрет здоров’я французів – активне вживання червоного вина з темних сортів винограду, багатих потужним природним антиоксидантом. Він знижує рівень холестерину в крові і тиск, захищаючи серце.

Виноград не варто їсти при діареї і виразковій хворобі. Для алергіків шкідливий темний виноград, оскільки в ньому багато фарбувальних пігментів.

Яблука

Вересень – сезон осінніх сортів яблук: антонівки, спартака, слави переможцям та інших. Яблуко – один з корисних, причому недорогих фруктів, які можна їсти цілий рік. Але у вересні вони, тільки зняті з дерева, особливо гарні.

Не дарма англійці кажуть: Apple per day takes doctors away (яблуко на день – і лікарі вам не знадобляться). Цей соковитий фрукт знижує ризик виникнення хронічних захворювань, а також діабету II типу, раку, хвороб серця, вікових патологій мозку. Учені зробили висновок, що яблука корисні при астмі й хворобі Альцгеймера, допомагають знижувати вагу, зміцнюють кістки, оздоровлюють легені, захищають шлунково-кишковий тракт.

Яблука варто їсти для профілактики серцево-судинних захворювань, зокрема інсульту, для здоров’я судин. Доведено, що регулярне вживання яблук знижує ризик ішемічної хвороби серця та інсульту до 60%. У яблуках вдосталь корисних антиоксидантів, які запобігають, а також гальмують, якщо вони вже є, розвиток ракових клітин.

З обережністю варто їсти яблука при проблемах зі шлунково-кишковим трактом і каменях у нирках.

Обліпиха

Це абсолютно фантастична ягода і для здоров’я, і ??для краси. Обліпиха містить фітонциди – свєрідні натуральні антибіотики, які допомагають при застуді й запальних захворюваннях. Використовувати обліпиху проти запалень потрібно так: якщо запалене всередині, то обліпиху потрібно приймати всередину, якщо зовні – використовувати у вигляді мазі або примочок.

Плоди сповнені вітаміном Е – головним для здоров’я, краси і вічної молодості. Не дарма обліпиху широко застосовують у косметичній промисловості для краси волосся і шкіри. Масло обліпихи, завдяки вмісту жирних кислот і вітамінів А і Е, омолоджує шкіру, а відвари листя обліпихи роблять волосся красивим і блискучим.

За кількістю вітаміну А обліпиха перевершує навіть моркву. Тому ця ягода дуже корисна для зору. А ще вона виводить “поганий” холестерин, чистить артерії, нормалізує тиск, зміцнюючи серцево-судинну систему. Протизапальна дію обліпихи лікує захворювання суглобів – артрози і артрити.

Обліпиха – перевірений засіб від запорів. Вона допомагає їжі перетравлюватися за рахунок особливих речовин – проціанідинів і поліфенолів.

Додавання обліпихи в меню допомагає схуднути, а у хворих на діабет знижує рівень глюкози в крові.

В обліписі висока концентрація каротину, тому її з обережністю слід вживати алергікам. Ягоди також не рекомендуються людям з хворобами печінки, панкреатитом і холециститом, а також тим, хто страждає запаленням дванадцятипалої кишки.

Гарбуз

Це пречудовий продукт – смачний і корисний, який зберігає свої найкращі властивості дуже довго. Зараз починається час гарбуза і його варто однозначно включати в раціон. У складі гарбуза: вітаміни С, Е, К, РР, вітаміни групи В, Т (карнітин), пектинові речовини, солі калію, кальцію, магнію, кобальту і міді. Він також багатий на залізо, поліпшує роботу кровоносної системи.

Це одне з найбагатших джерел вітаміну А (каротину) – в гарбузі його в 4-5 разів більше, ніж у моркві. Будучи природним антиоксидантом, каротин бере участь у багатьох хімічних процесах нашого організму. Це не тільки зір, але й здоров’я кісток, регенерація пошкоджених клітин і зростання нових, прекрасний стан шкіри і волосся. Вітамін А зміцнює імунітет, виводить з організму токсини від контакту із забрудненим повітрям, стресів і простудних захворювань.

Гарбуз також відмінний противірусний засіб. Його сік корисний при застудах і болях в горлі. Регулярне вживання продукту, особливо в сирому вигляді, захищає від вірусів і бактерій.

Харчові волокна гарбуза прекрасно чистять кишечник. У ній міститься стільки ж клітковини, скільки в капусті, але гарбуз не викликає здуття і підвищеного газоутворення. А Л-карнітин прекрасно розщеплює жири, тому сирий гарбуз один з найкращих продуктів для схуднення.

Цвітна капуста

У ній, як і у всіх видах капусти, дуже багато поживних речовин, антиоксидантів, вітамінів і мінералів. Головні корисні властивості цвітної капусти – профілактика раку, здоров’я серця і головного мозку.

Холін в складі овоча і вітамін B покращують роботу мозку, навчання і пам’ять. Також кольорова капуста знімає запалення, очищає організм і поліпшує травлення, а сульфорафан в її складі захищає шлунок від шкідливих бактерій.

Наукові дослідження також показали, що кольорова капуста допомагає позбутися від жиру. Зокрема, після вживання протягом місяця цвітної капусти знижується ожиріння печінки.

Згаданий сульфорафан, а також ізотіоціанати капусти вбивають ракові клітини. У Китаї проводили експеримент: у жінок, які їли багато цього продукту підвищилися показники виживаності при раку молочної залози до 62%, а ризик рецидиву знизився на 21-35%.

Як і будь-яка капуста, цвітна корисна і для краси волосся і нігтів – завдяки вітамінам А і С.

Селера

Селера корисна будь-який – і стебло, і корінь. У ній багато флавоноїдів і фуранокумаринів, які мають протизапальну і протиракову дію. А вітаміни С, В і Е – антиоксиданти, що забезпечують здоров’я всіх органів і систем, а також молодість шкіри, прекрасний стан волосся.

У селері багатий набір мінеральних компонентів: калію, натрію, кальцію, магнію, фосфору, а також мікроелементів, включно з цинком і марганцем. Вони нормалізують серцево-судинну діяльність, посилюють роботу мозку і метаболізм.

Сік стебел селери очищає судини, знижуючи ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Це також хороший сечогінний засіб, який виводить з організму зайву рідину. Завдяки цьому нормалізується артеріальний тиск, очищаються протоки нирок, виводяться пісок і камені. А протизапальні властивості селери знімають запалення нирок. Але, зрозуміло, самостійно такі процедури робити не слід.

Селера знімає сольові відкладення і має протизапальну дію. Тому вона корисна для суглобів, зменшує біль при артрозі і ревматизмі. А кальцій у складі продукту зміцнює кісткову систему і зуби.

Магній в селері заспокоює нервову систему, покращує якість сну.

Завдяки великому вмісту клітковини, відбувається м’яка чистка кишечника, поліпшується його перистальтика, активізуються процеси травлення, знижується вага і зменшується целюліт.

Не дарма кажуть, що селера корисна для чоловіків. Це дійсно так: компоненти кореня селери активізують вироблення чоловічого гормону  – андростерону, який бере участь у метаболізмі тестостерону.

Антиоксиданти з селери виводять з організму токсини, продукти розпаду, що значно зміцнює імунітет. Плюс, селера прекрасний антисептик, має потужний протипухлинний ефект, ефективно вбиваючи ракові клітини.

Селера, так само, як і гарбуз, цвітну капусту можна їсти всім, завдати шкоди ці продукти можуть хіба що чутливому до харчових волокон шлунку. Зрозуміло, щоб отримати максимум корисних речовин, фрукти і овочі краще їсти сирими. Якщо за станом здоров’я ви це робити не можете, припускають овочі на пару, а фрукти вибирайте максимально стиглі та м’які, або робіть з них пюре, компоти і киселі.

Теплого, смачного і корисного вересня!

Будьте здорові!

Останні новини Чернігівщини

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.

 Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню

Завдали мільйонних збитків сфері оборони: на Чернігівщині слідчі поліції повідомили про підозру організованому злочинному угрупованню 09:11

Поліцейські викрили керівників квартирно-експлуатаційного відділу одного з військових гарнізонів Чернігівщини, які організували схему привласнення бюджетних коштів на закупівлі матеріальних цінностей для військових частин за завищеними цінами.