Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:58:59

29 серпня - Міжнародний день дій проти ядерних випробувань

29.08.2018   07:31Агенцiя

З того часу , як прогресивна наукова думка досягла розуміння того , що атом і сам по собі має дуже потужні сили , настала абсолютно нова ера в історії нашого розвитку.

Користь і шкода, які супроводжували вчених, розробників технологій практичного використання ядерної енергії, були очевидні із самого початку. Мирний атом - досить умовне визначення. Обережність і забезпечення максимальної безпеки, - ось ключові моменти, що супроводжували і до цих пір супроводжують вчених у роботі з цими «тонкими» матеріями. Але так було не завжди.

Наша історія, на жаль, знає і ті часи, коли політична доцільність, що живиться страхом і недовірою, штовхала людину на відверте нехтування елементарними людськими цінностями. Так сталося і на прикінці першої половини XX століття.

Створення ядерної зброї нарешті дозволило людству відверто заявити про нову для себе, але дуже катастрофічну можливість - можливість свого повного самознищення. Холодна війна другої половини XX століття внесла остаточну ясність у цьому питанні і змусила нас замислитися про своє «примарне» майбутнє.

Ядерні випробування, підземні і атмосферні, підводні і навіть за межами нашої атмосфери, але в межах нашої матінки землі, всього їх було в XX столітті близько 2-х тис. 84-х, несли людству відвертий шкоду. Про це неодноразово заявлялося, і навіть на найвищих рівнях: навіщо нам воювати між собою, коли такими темпами, котрими проводяться ядерні випробування ми прирікаємо себе на вимирання вже дуже скоро.

Розуміння і політична воля у необхідності припинення подібного ставлення до навколишнього середовища та природи самої людини пройшло лише з наступом нового тисячоліття. 2-го грудня 2009-го року на 64-й сесії, поважної міжнародної структури, Генеральної асамблеї ООН, в резолюції № 64 /35, - 29-е серпня було оголошено Міжнародним днем дій проти ядерних випробувань .

Не можна сказати, що спроби припинити подібні згубні дії по відношенню до життя і здоров’я людей, нашої природи і навколишньому середовищу, не робилися і раніше, адже із закінченням «холодного» протистояння і новітньої світової конфігурацією, вирішення цих питань активно просувалася більшістю найпотужніших ядерних держав.

Будемо сподіватися, що цього разу нарешті з’явиться можливість досягти повного і остаточного, а головне - наймудрішого рішення цих проблем.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини