Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 20:18:43

27 серпня - День Незалежності Республіки Молдова

27.08.2018   07:39Агенцiя

День Незалежності, що відзначається щорічно 27 серпня, є важливим національним святом країни.

За даними Книги Рекордів Гіннеса за 2007 рік, саме тут розташовані найбільші в світі винні погреби. Підвали мають загальну протяжність близько 250 км. Під зберігання вина з них відведено приблизно 200 км.
Вони розташовані в молдавському селі Мілештій Мічь, в 15 км від Кишинева. Це справжнэ підземние місто, де свої вулиці, проспекти і затишні скверики. Деякі вина там зберігаються досить довго, проте саме сховище в нинішньому вигляді було побудовано тільки у 1969 році. Виноробство на цих територіях налічує майже 5000 років практики.

Найбільша тварина, яке коли-небудь жила на цій території, це предок сучасного слона. Його скелет був знайдений тут і зберігається в етнографічному музеї, який вважається другим за величиною в Європі. Якщо ви хочете побачити найбільшу печеру у світі, вона знаходиться в Криві, Молдова. Найдавнішому молдавському дубу понад 600 років, а найбільше село в Європі знаходиться також саме тут, в містечку Конгаз.

Відомо, що один з найвизначніших правителів Молдови, Стефан чел Маре (1457-1504), виграв 34 з 36 воєн, в яких брав участь.

Молдавське князівство як феодальна держава сформувалося у 1359 році. Національна історія пережила не мало потрясінь і випробувань. Наприклад, в 1812 році був підписаний російсько-турецький мирний договір, відповідно до якого Російська імперія приєднала східну частину Молдови, зробивши її російською провінцією. У 1918 році, коли імперія впала, а на зміну їй прийшла ще більш кривава "машина", країна поспішила об’єднатися з Румунією. Ця єдність тривало до 1940 року, до тих пір поки Радянська більшовицька імперія (союзник гітлерівської Німеччини на той час) не анексувала країну. Потім Молдова до 90-х років була територіальною одиницею у складі Радянського Союзу.

27 серпня 1991 року, з розпадом СРСР, Республіка Молдова стала незалежною і суверенною державою. Чудова європейська держава, розташована між Румунією і Україною, на жаль, станом на 2017 рік ще залишається частково окупованою агресивною Росією, "спадкоємицею" СРСР.

День Незалежності, що відзначається щорічно 27 серпня, є важливим національним святом країни. Традиційно, на честь цього торжества з офіційною святковою промовою звертається до народу Президент Республіки. У Кишиневі, столиці Молдови, і в інших містах країни організовуються і проводяться громадські концерти, ярмарки та заходи на свіжому повітрі. До 10-річчя незалежності, 27 серпня 2001 року, в Кишиневі відбувся перший військовий парад.

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.