Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:59:47

1 березня – всесвітній день цивільної оборони

01.03.2018   07:02Агенцiя

День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день в березні 1972 року набрав чинності устав Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО).

День 1 березня був обраний не випадково. Саме в цей день в березні 1972 року набрав чинності устав Міжнародної організації цивільної оборони (МОЦО).

В 1931 році з ініціативи декількох держав французький генерал медичної служби Жорж Сен-Поль заснував у Парижі «Асоціацію Женевських зон» – «зон безпеки», яка згодом була перетворена на міжнародну організацію цивільної оборони (МОЦО). Більш ніж 50 держав вирішили об’єднатися для створення в своїх державах «зон безпеки».

Першочерговим завданням цивільної оборони був захист мирного населення в умовах воєнних дій. І зараз, поняття «цивільна оборона» простий громадянин сприймає виключно як символ військового часу. Але, на жаль, і в мирний час відбувається багато надзвичайних ситуацій, які часто бувають наслідками техногенних катастроф, природних катаклізм, міжнародного тероризму. У служб цивільної оборони різних держав досить важке завдання – не лише запобігання та усунення наслідків цих подій, але і проведення роз’яснювальної роботи серед населення про те, як слід вести себе в подібних ситуаціях.

На сучасному етапі слід виділити такі напрямки діяльності МОЦО:
- підготовка кадрів у галузі управління в період надзвичайних ситуацій;
- надання технічної допомоги державам у створенні і покращенні систем попередження надзвичайних ситуацій і захисту населення;
- пропаганда досвіду і знань з цивільної оборони і питанням управління в період надзвичайних ситуацій.

Участь України в МОЦО в якості спостерігача оформлена згідно з дорученням Прем`єр-міністра України від 25.07.1998 р.

Також в нашій державі 3 лютого 1993 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про Цивільну оборону України», 10 травня 1994 року Кабінет Міністрів України приймає Постанову за №299, якою затверджується «Положення про цивільну оборону України». Вперше було визначено, що цивільна оборона України є державною системою органів управління, сил і засобів, що створюється для організації і забезпечення захисту населення від наслідків надзвичайних ситуацій техногенного, екологічного, природного та воєнного характеру.

Указом Президента України від 28 жовтня 1996 року затверджено положення про Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

9 грудня 2010 року Міністерство України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи було реорганізоване у Міністерство надзвичайних ситуацій України.

2 жовтня 2012 року Президент України підписав Кодекс цивільного захисту України, котрий об’єднав і узагальнив все чинне законодавство України з питань цивільного захисту.
24 грудня 2012 року Указом Президент України № 726/2012 Міністерство надзвичайних ситуацій України реорганізоване у Державну службу України з надзвичайних ситуацій.

Згідно «Положення про Державну службу України з надзвичайних ситуацій», затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року №1052: Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС України) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Міністра внутрішніх справ.

ДСНС України входить до системи органів виконавчої влади і реалізує державну політику у сфері цивільного захисту, захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій та запобігання їх виникненню, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, рятувальної справи, гасіння пожеж, пожежної та техногенної безпеки, діяльності аварійно-рятувальних служб, а також гідрометеорологічної діяльності.

В нашій області питаннями забезпечення реалізації державної політики у сфері цивільного захисту займаються Управління ДСНС України в Чернігівській області, Департамент з питань цивільного захисту та оборонної роботи  Чернігівської обласної державної адміністрації, навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області та структурні підрозділи в містах та районах.

Саме фахівці зазначених установ на сьогоднішній день вирішують комплекс завдань, покладених на систему цивільного захисту.
Не дивлячись на те, що за роки існування спочатку система цивільної оборони, а сьогодні цивільного захисту, зазнавала багато змін, головним завданням завжди було і залишиться поспішати на допомогу людям!


Олексій Моргун, викладач Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини