Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 01:36:12

Китайський Новий рік 2018: дата і традиції святкування

16.02.2018   07:43Агенцiя

Якщо в західному світі Новий рік відгримів ще 1 січня, то в багатьох азіатських країнах все тільки починається. Китайський Новий рік святкують 15 днів, і в 2018 році його початок припадає на 16 лютого.

Зустріч Нового року - одна з найважливіших подій для китайської культури. На відміну від більшості країн світу, в Китаї, Гонконгу, Макао, Тайвані, Сінгапурі, Південній Кореї та в китайських кварталах інших країн Новий рік є плаваючим, і розраховують його за місячним календарем.

Традиційно новорічні урочистості починаються в перший день першого місяця за місячним календарем і тривають 15 днів (цьогоріч - з 16 лютого по 2 березня). Зазначимо, що раніше китайці святкували Новий рік цілий місяць, отож два тижні свята - це зовсім небагато. З нагоди Нового року в Китаї передбачено сім днів офіційних вихідних (цьогоріч - з 15 по 21 лютого).
Історія свята

Історія Китайського Нового року налічує більше 4000 років. Спочатку святкування символізувало боротьбу китайських трудівників зі злими силами Ніян. Коли наступала зима, на китайські села нападало зло, тому дерева скидали листя, а земля ставала безплідною. Стародавні китайці вірили, що якщо на порозі будинку залишити трохи їжі, то злі духи наситяться, стануть добрішими і не будуть ображати людей і природу.

Також існує легенда, що одного разу один зі злих духів не зачепив дитину, одягнену в червоне. Тому червоний колір вважається кольором захисту і боротьби зі злими силами. Під час святкування Нового року китайці намагаються і самі вбиратися в червоний одяг, і прикрашати цим кольором будинки. Крім того, щороку в період свят китайці пускають хлопавки та феєрверки. Люди вірять, що гучні звуки теж відлякують зло.

На початку XX століття зустріч Нового року в китайській культурі стала символізувати не стільки боротьбу зі злом, скільки початок весни: приплив нової енергії, пробудження від зимового сну. Китайський Новий рік став Святом Весни - Чуньцзе. Народні прикмети говорять, що чим раніше настає Чуньцзе, тим теплішим буде майбутній рік.
Китайський Новий рік 2018: підготовка до святкування

Готуватися до Нового року Жовтої земляної собаки, або до Чуньцзе, китайці починають заздалегідь. На 23-й день останнього місяця за місячним календарем люди проводять генеральне прибирання. При цьому, очищати необхідно не лише дім, але й думки: важливо позбутися всіх тягот і поганих спогадів, що накопичилися за рік.

Також напередодні Нового року важливо задобрити божество сімейного вогнища - Цзяован. Вважається, що напередодні Нового року Цзяован відлітає на небо і доповідає Небесному Імператору про погані та хороші справи членів сім'ї. Щоб "підлизалися" до божества і попросити його передати Богу тільки хороші відомості, господарі будинку ставлять перед фігуркою Цзяована солодощі та інші ласощі.

За декілька днів до Свята Весни люди прикрашають вікна будинків традиційними візерунками, паперовими фігурками і гірляндами яскравих кольорів. Переважно, звісно, ??червоного. За лічені години до Нового року китайці відвідують церкви і моляться про щастя в прийдешньому році.

Коли люди повністю готові до зустрічі нового року, вони сідають за святковий стіл і вечеряють у колі сім'ї. Як правило, на столі стоять пельмені цзяоцзи, риба, великий торт, тістечка, цукерки, зацукровані фрукти і багато іншого. У день Нового року на вулицях проводять різні театралізовані вистави, танці та спортивні змагання.
Китайський Новий рік: святкування по днях

День 1-й. У цей день китайці збираються за святковою вечерею, пускають феєрверки і влаштовують гучні гуляння. Всією сім'єю люди спалюють бамбукові палички. Вважається, що це принесе щастя й удачу в новому році. Також у цей день прийнято ходити на цвинтар, щоб вшанувати пам'ять своїх родичів.

День 2-й. Другий день Китайського Нового року присвячений молитвам за щастя і здоров'я близьких, довголіття літніх родичів, за процвітання своєї сім'ї в новому році. Дітям у цей день дарують червоні конверти з грошима.

День 3-й і 4-й. У ці дні китайці ходять в гості до друзів, а великі компанії вже запускають свою роботу. Святкування потихеньку затихає.

День 5-й і 6-й. Тепер до роботи повертається і дрібний бізнес. Але люди виходять на роботу не так, як зазвичай, а обов'язково пускають святкові салюти. Крім того, ранок кожного китайця в ці дні починається з пельменів цзяоцзи.

День 7-й. Як і на другий день святкування, на 7-й день прийнято звертатися до Бога і просити про те, що потрібно. Щоб привабити багатство в новому році, люди готують спеціальний салат із сирої риби під назвою "юшенг".

8-10-й дні. Офіційні вихідні вже закінчилися, і всі ходять на роботу. Але вечорами китайці влаштовують невеликі святкові вечері, де на стіл обов'язково подають своєрідний колобок юаньсяо. За столом моляться. Також люди відправляються до храму, щоб запалити особливі курильні свічки.

День 11-й. День зятя. В цей час тесть повинен влаштовувати галасливе і багате свято для чоловіка своєї доньки.

День 12-й і 14-й. У ці дні люди очищають організм від шлаків і шкідливої ??їжі і готуються до свята ліхтарів. Також прийнято продовжувати молитися за успіх і процвітання.

День 15-й. В останній день Китайського Нового року на вулицях запалюють червоні ліхтарі, носять намиста з мандаринів, влаштовують концерти та театральні вистави, пускають феєрверки і петарди. Під час вечері до столу подають рисові кульки із солодкою начинкою, які символізують надію на світле майбутнє.

https://nv.ua/ukr/style/life/events_l/kitajskij-novij-rik-2018-data-i-traditsiji-svjatkuvannja-2452169.html

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини