Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 17:22:25

25 вересня - англійський лікар Джеймс Бланделл провів першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини

25.09.2017   07:15Агенцiя

Кров — одне з лікувальних засобів, відомих із старовини, — є рухливої ??внутрішнім середовищем організму і виконує важливі функції для нормальної життєдіяльності організму.

Проте відповідне її застосування і розробка методів її консервації стали можливими зовсім недавно, як і переливання крові (гемотрансфузія), тобто введення крові з лікувальною метою в судинне русло хворого, як цілісної крові, так і її клітинних компонентів і білкових препаратів плазми.

Лікар Джеймс Бланделл (1790-1878) — один з основоположників гемотрансфузії та дитячої реаніматології — 25 вересня 1818 провів першу у світі операцію з переливання крові від людини до людини.

Цей британський акушер здійснив перше вдале переливання людської крові пацієнтці з післяпологовим кровотечею. Використовуючи в якості донора чоловіка пацієнтки, Бланделл взяв у нього майже 4 унції крові з руки і за допомогою шприца перелив жінці. У 1825-1830 роках він провів 10 трансфузій, 5 з яких допомогли пацієнтам.

Бланделл розумів серйозність цієї процедури, тому досить чітко розробив технологію забору крові та її переливання, а також винайшов перші зручні інструменти і опублікував результати своєї діяльності.

У процесі дослідження він підмітив ряд дефектів, які супроводжували процедуру: згортання крові, її несумісність, нерідко приводила до смерті хворих, і повітряна емболія, у зв'язку з якою Бланделл запропонував ряд методів моніторингу. Але він же і зазначив, що ніякої моніторинг не в змозі запобігти смертельні ускладнення гемотрансфузії.

Сьогодні в медицині є ефективні методи, альтернативні переливанню крові. Створюються центри безкровної медицини. Цей напрямок розвивається в усьому світі і являє собою сукупність принципів і методів, спрямованих на максимальне збереження власної крові хворого. І великий внесок у цю важливу справу вніс Джеймс Бланделл.

Останні новини Чернігівщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.