Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:24:06

Завершила роботу літня школа для обдарованих дітей. ВІДЕО

12.07.2017   11:42Агенцiя

За декілька годин 15-річний Руслан Кожуховський із Сосниці переосмислив своє місце у світі: хлопець вирішив не їхати з України у пошуках кращого життя, а робити його кращим на своїй землі. Він — один із лідерів, і, як їх називають тут, в обласній літній школі, провідників національної ідеї — не зважаючи на свій вік.

Артем Дейкало, учасник обласної літньої школи для обдарованих дітей: «Ми бачили те, що бачить не кожен». Руслан Кожуховський, учасник обласної літньої школи для обдарованих дітей: «Зараз я сумую, що я поїду додому, і я… сумую просто, бо я тут пережив таке…»

Таке — це зміну в обласній літній школі для обдарованих дітей в таборі «Юний турист» в Количівці. Ці діти трохи по-хорошому «схиблені» на ідеї «вічного руху» — навіть влітку, коли абсолютна більшість їх однолітків б’ють заслужені протягом навчального року байдики, вони кудись їдуть, щось вивчають, пишуть якісь проекти… І навіть переосмислюють життя — в 13-16 років. Артем Дейкало: «Тут є те, що мені подобається, — кожен день насичений, кожен день я зайнятий».

Літня школа працює вже третій рік. 1-ша зміна — мовна школа, 2-га — школа національно-патріотичного виховання для  40-ка учнів з усієї області з 7-го по 11-й клас, які найкраще навчалися і перемагали в різних змаганнях. Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації: «Тут лідери, ми називаємо їх «провідниками національної ідеї». Вони завоювали це право бути тут, дехто вже втретє і бореться за це право — значить, ми на правильному шляху».

Діти кажуть, вільного часу у них було тільки на поспати вночі, на що анітрохи не нарікають — впродовж зміни вони об’їздили мало не всю область, кажуть, бачили місця, про які раніше навіть не здогадувались, про ці подорожі зняли 7-хвилинний фільм. У літній школі освоювали свої перші професії — істориків та екскурсоводів, фотографів і журналістів, і захищали проекти. Надія Чучвага, учасниця обласної літньої школи для обдарованих дітей: «Приїздила до нас людина з центру зайнятості, яка навчала, що в життя зараз потрібно не помилитись, зробити правильний крок і обрати ту професію, яка буде супроводжувати все життя».

«Мало не помилився», — каже 15-річний Руслан Кожуховський із Сосниці, у якого пару разів та виникали думки поїхати з України: «Приїздили батьки загиблих АТОвців. Вони нас надихали. У мене були плани поїхати з України. Але після цього я вирішив залишатись. Я хочу вступати в Одесу, в університет для офіцерів». Надія Чучвага: «Дуже багато людей приїздило з АТО, які відкрили нам новий світ, вони нас навчали цінувати і любити кожну хвилину життя».

Наступного року організатори літньої школи хочуть її збільшити, аби в країні виростало більше лідерів. Микола Конопацький: «Ми бачимо, що однієї зміни національно-патріотичного виховання мало. Будемо вносити зміни на сесію обласної ради, просити депутатів на наступний рік трохи збільшити фінансування, щоб більша кількість дітей була охоплена. І будемо зміцнювати навчально-матеріальну базу, бо діти просять криті спортмайданчики і пляж».


Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини