Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:57:48

"Хто є хто" в світі салатів. Короткий довідник

17.04.2017   14:14Агенцiя

Салати з їхніми корисними властивостями і низькою калорійністю - просто знахідка для тих, хто хоче вести здоровий спосіб життя і стежити за фігурою.

Та якщо кілька років тому ми знали всього лише один вид салату, то тепер їх безліч. Радіччіо, фрізе, лоло-росо, мангольд - від великої кількості незнайомих назв голова йде обертом. Як не загубитися у всьому цьому розмаїтті? Сьогодні ми спробуємо розібратися, хто є хто у світі салатів.

ЛАТУК ЛИСТКОВИЙ І КОЧАННИЙ

Салат "латук листковий" - це саме той салат, який ми звикли називати просто зеленим салатом. Його часто використовують для прикрашання та сервіровки, або кладуть безпосередньо у страву, адже його нейтральний смак добре поєднується з багатьма продуктами. Існує ще один різновид цього салату - латук кочанний, за своїм зовнішнім виглядом він нагадує кучеряву капусту і має злегка горіховий присмак.

Листя обох салатів - просто джерело вітамінів, вони мають протизапальну дію, покращують роботу нервової та травної систем, мають тонізуючу дію на організм.

РОМЕН

Салат, який нагадує пекінську капусту, - це близький родич салату латук - ромен, або, як його ще іноді називають, романо. Від свого побратима він відрізняється більш соковитим смаком. Для приготування класичного салату "Цезар" використовують саме ромен.

Темне листя салату збагачене антиоксидантами, здатними вбивати ракові клітини.

АЙСБЕРГ

Салат айсберг зовні також схожий на капусту, тільки білокачанну. Свою незвичайну назву він отримав через те, що під час перевезення на далекі відстані його посипали товченим льодом, щоб він довше зберігався. У порівнянні з латуком айсберг більш хрусткий і соковитий. Він стане відмінним доповненням до салатів і сендвічів.

Незважаючи на низьку калорійність, в ньому безліч вітамінів і мінеральних речовин, а його регулярне вживання покращує обмін речовин і роботу мозку. Як ви зрозуміли, айсберг не боїться низької температури, що робить його особливо затребуваним - адже його можна довгий час зберігати в холодильнику.

ЛОЛО-РОСО

Лоло-росо - це просто червоний латук. Має всі корисні властивості своїх родичів, але в'яне швидше за них. Присмак у нього трохи горіховий, з легкою гіркуватістю, але не такою сильною, як, наприклад, у руколи.

Ідеальний для будь-яких салатів, а також відмінно поєднується з сирами або слабосоленим лососем.

РУКОЛА

Руколу не сплутаєш ні з яким іншим салатом завдяки характерному зовнішньому вигляду, досить сильному запаху та пікантному гіркуватому смаку. Здебільшого її використовують в салатах, а також для прикрашання і щоб додати пікантного смаку різним стравам, наприклад, карпаччо, пасті, піці, соусам.

Має сечогінну й антибактеріальну дію. Покращує травлення.

КОРН

Він же маш-салат, вона ж рапунцель. Його гарненькі зелені листочки мають солодкувато-горіховий смак з ледь відчутною терпкістю, який відмінно поєднується практично з будь-якими продуктами. Корн також можна класти в суп, гарячі страви або теплі салати. Ідеальною заправкою для нього буде оливкова олія.

Як і всі інші салати, корн дуже корисний - зміцнює нервову систему, нормалізує обмін речовин, підвищує рівень гемоглобіну в крові.

РАДІЧЧІО (РАДІККЬО)

Про те, що радіччіо очищає кров і допомагає від безсоння, відомо ще з давніх-давен. Цю барвисту рослину з гірким і пряним смаком використовують і для приготування салатів, і для гарячих страв. При термічній обробці його смак стає ніжнішим, а корисні властивості дещо знижуються.

Пікантність салату робить його чудовою добавкою до будь-яких овочів, особливо тих, які не мають яскраво вираженого смаку. Радіччіо часто змішують з руколою, адже їх гоструваті смаки, які трішки відрізняються, добре доповнюють один одного.

ФРІЗЕ

"Фрізе" перекладається з французької як "кучерявий", що якнайкраще описує його зовнішній вигляд. Смак у фризі трохи специфічний, тому він не настільки поширений, як інші салати. Щоб його оцінити, потрібно бути справжнім гурманом. Втім, є один маленький секрет. Нейтралізувати гіркоту можна, якщо скропити його лимонним соком. Він добре поєднується з морепродуктами, шинкою та сиром.

Також потрібно пам'ятати, що листя цього салату швидко в'януть, тому його не варто зберігати. У складі фрізе багато вітаміну С, калію, бета-каротину та клітковини.

КРЕС-САЛАТ

Цей пряний салат використовується лише у свіжому вигляді як приправа до овочів, м'яса, риби, омлетів, підливи та супів. Смак у нього приємно-терпкий, гіркий і гострий, який чимось нагадує хрін або редьку.

Крес-салат покращує травлення та сон, збуджує апетит, має антимікробну й сечогінну дію, знижує кров'яний тиск.

МАНГОЛЬД

Навіть якщо ви ніколи не бачили цього салату, уявити його дуже просто. Його листя як дві краплі води схожі на листя буряку. Що не дивно, адже мангольд - це і є листковий буряк.

Є ще один різновид рослини - шніт-мангольд, який нагадує шпинат. З стебел рослини можна готувати самостійні страви, наприклад, відварювати, а потім обсмажувати в паніровці. Листя використовують як звичайний салат, кладуть у супи, омлети та випічку. Під час теплової обробки мангольд не втрачає своїх корисних властивостей, а навпаки стає солодшим і приємнішим. У ньому багато антиоксидантів і різних вітамінів, які сприяють очищенню крові, зміцнюють зуби, кістки, нормалізують рівень цукру.

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини