Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 23:26:59

Великдень 2017: 7 натуральних барвників для яєць. ІНФОГРАФІКА

09.04.2017   18:00Агенцiя

Як приготувати натуральні барвники для крашанок

Зазвичай крашанки роблять у Велику суботу, яка цьогоріч припадає на 15 квітня.

Останнім часом з’явилася нова тенденція не фарбувати яйця, а клеїти наклейки з малюнками і орнаментом.

Однак крашанки можна красиво пофарбувати, використовуючи тільки натуральні барвники.

Такі крашанки виглядають дуже стильно.

Жовтий колір



Додайте в основу 3 столові ложки куркуми в киплячий оцтовий розчин. Куркума може сильно забарвити шкіру, тому вам слід надіти гумові рукавички при роботі з цим барвником.

Рожевий колір



Додайте 4 склянки нарізаного сирого буряка. Не хвилюйтеся, якщо ваші яйця спочатку вийдуть більш коричневими, ніж рожевими на перший погляд. Коли вони висохнуть, то колір набуде приємного пастельного відтінку.

Синій колір



Додайте 3 склянки нарізаної червоної або фіолетової капусти. Якщо потримати в цьому розчині яйце 30 хвилин, то воно стане блакитним, але якщо ви хочете більш глибокого відтінку, залиште крашанки в барвнику на ніч в холодильнику.

Фіолетовий колір



Квіти фіалки, можна використати й засушені, залийте гарячою водою та залиште на декілька годин настоятися, поки вода не стане фіолетового кольору. Після того покладіть у воду яйця та залиште їх на ніч.

Якщо до такого настою додати 1-2 столові ложки лимонного соку – вийде лавандовий колір.

Помаранчевий колір



Додайте 4 склянки цибулиння. Для досягнення більш яскравого оранжевого відтінку, залиште яйця в барвнику на ніч в холодильнику.

Також помаранчевий колір яєць – це сік апельсинової цедри, сік мандариновою цедри, паприка, сік червоної моркви.

Чотири столові ложки паприки потрібно варити 30 хвилин в каструлі зі склянкою води, після цього помістити у відвар яйця. Замочити зварені гарячі яйця в морквяному соці з додаванням куркуми.

Червоний колір



Червоний, червонувато-малиновий – відвар кори вишні або гілок вишні. Відварити кору або гілочки вишні, дати настоятися кілька годин (краще проварити і залишити на ніч), обов’язково процідити, варити в цьому настої яйця.

Якщо відвар кори вишні зробити слабким, то яйця забарвляться в рожевий відтінок.

Зелений колір



Зелений – сушений шпинат, петрушка, кропива, плющ, відвар чорниці.

Спосіб 1: На 2-3 яйця і 0,5 літра води візьміть приблизно жменю сушеної мати-й-мачухи, папороті-орляка або морквяного бадилля.

Спосіб 2: Відварити яйця в настої сушеної кропиви (на літр води 3 ст л подрібненої кропиви).

Спосіб 3: Для отримання зеленого відтінку яєць можна використовувати свіжий відвар чорниці. На 1 л відвару чорниці – 2-3 повні чайні ложки порошку куркуми. Куркуму, щоб уникнути появи грудок, попередньо розтерти з водою в невеликому посуді і тільки потім помістити у відвар чорниці.

Спосіб 4: Шпинат розрубуємо дрібно (заморожений теж годиться), заливаємо водою, щоб покрила. Варимо 30 хвилин і даємо охолонути.

Варто зазначити, щоб надати крашанці блиск – її треба висушити і протерти рослинним маслом.

http://fakty.ictv.ua

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.