Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 19:36:56

Трави та прянощі, які легко виростити вдома

02.04.2017   12:25Агенцiя

Трави і зелень - невід'ємна частина нашого раціону. І зовсім не обов'язково кожного разу бігти за улюбленою зеленню на ринок. Її цілком можна вирощувати у себе вдома - на підвіконні, заскленому балконі й навіть у кухонній шафі

Все, що їй потрібно, - це горщик або ящик, дренаж, хороший ґрунт і ваша увага. Садити зелень можна цілий рік, але догляд за нею буде відрізнятися в залежності від сезону. З березня по серпень трави вимагають меншої уваги і ростуть швидше, ніж посаджені в осінньо-зимовий період.
 
БАЗИЛІК

Для нашої країни базилік - досить нова пряність, широко використовувати у нас його почали лише кілька років тому. Проте тепер рідкісна господиня не додає його до салатів. Область застосування базиліку дуже широка - окрім салатів, його кладуть в м'ясні, рибні та овочеві страви, маринади, закуски, омлети, з нього готують соуси (базилік - основа популярного соусу "песто"). Він не лише робить страви незвичайними на смак, а й дуже корисними, тому що виводить з організму токсини та підвищує імунітет.

На підвіконні можна вирощувати і фіолетовий, і зелений базилік. Головні умови - сонце, тепло (20-25 градусів), регулярний полив і хороший дренаж - на дно горщика потрібно покласти шар керамзиту 2-3 см. Найкращий ґрунт для базиліку - суміш біогумусу та кокосового волокна у співвідношенні 1:2.
 

РУКОЛА

Цю середземноморську пряність, яка так полюбилася нами в останні роки, найкраще використовувати для салатів. Додавати її до страв, які готуються на вогні, не має сенсу - теплова обробка вбиває всі корисні властивості руколи. Однак, у свіжому вигляді рукола просто джерело вітамінів і мікроелементів - у ній багато клітковини, кальцію, магнію, заліза, вітамінів А, С і В6.

Догляд за руколою не сильно відрізняється від догляду за базиліком. Рукола також любить сонячне світло, родючий ґрунт і дренаж. А ось діапазон температур для неї може бути набагато ширшим - від 10 до 25 градусів. Ранні сорти руколи дозрівають за три тижні, пізні - тижнів за п'ять.


 
КРІП

Тому, як застосовувати кріп і петрушку, українських господинь вчити не треба. Лише трохи зупинимося на їхніх корисних властивостях. Вживання свіжого кропу в їжу допомагає зміцнити іменну та нервову системи, добре позначається на стані шкіри і волосся, покращує роботу шлунково-кишкового тракту. Багато мам знають, що відвар кропу допомагає дітям при болях в животі або здутті.

Кріп найкраще росте при температурі 15-18 градусів і любить рясний полив і обприскування водою. Йому також необхідно не менше 3-4 годин світла на добу, і поворот осі на 180 градусів, щоб стебла рівномірно тяглися до світла.



ПЕТРУШКА

За вмістом вітаміну С петрушка випередила навіть лимон, а за вмістом вітаміну А і бета-каротину майже наблизилася до моркви. Петрушка корисна для зору, піднімає гемоглобін, зміцнює імунітет, нормалізує тиск і навіть захищає клітини від вільних радикалів, які викликають передчасне старіння. А ще її унікальна особливість в тому, що навіть при заморожуванні та тривалому зберіганні вона не втрачає своїх корисних властивостей.

Все, що ми писали про особливості догляду за кропом можна сміливо застосовувати по відношенню до петрушки.



ШПИНАТ

Смак шпинату розкривається підчас приготування, тому його, зазвичай, не їдять свіжим. Але тушкований або відварений шпинат є чудовим гарніром, а також начинкою для пирогів, гарніром до омлетів і перших страв. Шпинат при цьому не втрачає своїх корисних властивостей, яких у нього безліч. Він покращує працездатність, зміцнює судини, попереджає розвиток гіпертонії, нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, покращує роботу щитовидної залози та центральної нервової системи.

Рекомендації догляду ті ж самі, що і по відношення до кропу та петрушки.



М'ЯТА

М'яту можна класти в їжу, наприклад, у салати або десерти, але її ідеальне застосування - додавати в чай або інші напої. Чай з м'ятою заспокоює та розслабляє, тому його корисно пити перед сном, особливо тим, у кого є проблеми із засинанням. Холодні напої з м'ятою навпаки допомагають відновити сили, окрім того, вони добре втамовують спрагу. Існує величезна кількість видів м'яти, вам залишається лише обрати свій.

Вирощувати м'яту краще на східній стороні, адже їй потрібно не менше шести годин сонячного світла на день, проте, палючих денних і пообідніх променів вона не любить. Поливати м'яту потрібно часто, іноді кілька разів на день, щоб ґрунт завжди залишався вологим. І ще один важливий момент: стежте за тим, щоб м'ята не почала цвісти, в цьому випадку листя втратить всі свої корисні речовини.



ЗЕЛЕНА ЦИБУЛЯ

Про користь зеленої цибулі можна говорити годинами. Вона захищає організм від вірусів, вбиває мікроби, зміцнює серце та судини, корисна для зубів, покращує процес засвоєння їжі, допомагає відновити сили під час авітамінозу або втоми. Це один з найкорисніших продуктів та найпростіша і невибаглива рослина для вирощування. Достатньо лише посадити цибулину в горщик. Оптимальна температура повітря - 18-20 градусів, тому стежте, щоб ваша цибуля не перегрівалася.



КРЕС-САЛАТ

Ця пряна трава використовується тільки у свіжому вигляді як приправа до салатів, м'яса, риби, омлетів, підливи та супів. Крес-салат покращує травлення і сон, збуджує апетит, має антимікробну й сечогінну дію, знижує кров'яний тиск.

Для того, щоб виростити крес-салат важливо не перебільшити з температурою. Він проростає лише при температурі від 7 до 15 градусів. До того ж, якщо салат підніметься вище, то ріст припиняється. Пам'ятаєте, на початку посту ми писали про рослини, які можна вирощувати в кухонній шафі? Так ось це саме про крес-салат - він зовсім не любить світло, і все, що йому потрібно - це прохолода та тінь.

k1.ua

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.