Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 10:37:30

Найкращі напої та коктейлі від застуди

20.11.2016   11:56Агенцiя

Погода за вікном - і не зима, і не осінь. Вогко, холодно, на голову капає ні дощ, ні сніг, під ногами - хлюпає. Саме в таких умовах найлегше підхопити застуду.

Один з найважливіших засобів, який допомагає нам боротися із застудою, - це теплі напої. Рідина сприяє виведенню токсинів і мікробів з організму, запобігає появі сухості в горлі та носі, допомагає слизовим оболонкам залишатися відкритими. Крім того, існують певні чаї та настої, які мають протизапальну і жарознижуючу дію, прискорюючи процес одужання.

Заварюйте чай із трав - ромашки, звіробою, липового цвіту, м'яти, листа обліпихи, додаючи сушені малину чи суниці. Всі вони мають протизапальну, антибактеріальну, потогінну і сечогінну дії. А ще сприяють релаксації. Добре покласти в напій прянощі: імбир, гвоздику, кмин, кардамон, лавровий лист. Вони посилюють імунітет. Крім того, такий чай зі спеціями і чайною ложкою меду, якщо його пити постійно маленькими порціями, добре регулює температуру тіла, поступово повертаючи її до норми.

Лимон, м’ята, часник - коктейль від застуди



Вам знадобляться: 1 столова ложка листя м'яти, 1 склянку окропу, 1 чайна ложка меду, сік 1/4 лимона
1 ст. ложку листя м'яти перцевої залити склянкою окропу, нагріти 5 хвилин на повільному вогні, процідити і охолодити. Потім додати 1 ч. ложку меду і розмішати. Дрібно порізати зубчик часнику, покласти в миску і розтерти, потім віджати в цю ж миску сік 1/4 лимона, влити м'ятний настій з медом і все ретельно змішати. Випити теплим перед сном.

Напій з імбірем та апельсином



Якщо ви захворіли і вас переслідує слабкість, головний біль, розбитість, болі в м'язах і повна апатія, спробуйте приготувати напій з імбиром і апельсином, який дуже ефективно допоможе вашому організму відновитися. Напій з імбиру має зігріваючу й антисептичну дію, підсилює обмін речовин і дарує сили і бадьорість. Сьогодні точно відомо, що свіжий імбир містить понад десяток антивірусних компонентів, перешкоджає проникненню інфекції в організм, тому надзвичайно корисний для зміцнення імунітету. Багато хто готує імбирний напій з лимоном, але саме апельсин додає йому особливу родзинку.

Вам знадобляться: шматочок кореня свіжого імбиру, приблизно 3-4 см, 500 мл води, апельсин

Корінь імбиру потерти на дрібній тертці, покласти в чайник для заварювання або термос і залити гарячою водою (80 С). Залишити настоюватися на 10 хвилин. Із апельсина вичавити сік разом з м'якоттю. Додати його в настій імбиру. Більше нічого в цей чай додавати не потрібно. Через 15 хвилин чай з імбирем від застуди буде готовий. ВАЖЛИВО! Обов'язково пийте цей напій з МЕДОМ! Смак напою буде дуже насиченим, пряним, гострим, зігріваючим, дуже бадьорить, а мед буде його доповнювати, підсолоджувати і збагачувати.
Застереження: Не можна приймати напої з імбирем при температурі вище 38 С.

Безалкогольний глінтвейн


Вам знадобляться: 1 л виноградного соку, 1 яблуко, 3 шматочки лимона, 2 ст.л. родзинок, 2 зірочки бадьяна, 1 паличка кориці, 5-6 шт. гвоздики, мускатний горіх на кінчику ножа, 2 тонкі пластинки свіжого імбиру, мед за смаком (приблизно 1 ст.л.)

Імбир почистити, промити і нарізати тонкими пластинками. Яблуко нарізати на часточки. У каструлю налити виноградний сік, покласти яблуко, три часточки лимона, родзинки і цукор. Нагріти сік, не доводячи до кипіння. Як тільки сік почне братися бульбашками, вимкнути вогонь і додати спеції - гвоздику, бадьян, мускатний горіх, пластинки імбиру і корицю. Накрити каструлю кришкою і дати настоятися напою 10 хвилин. Подавати гарячим, розливши глінтвейн у чашки чи келихи, за необхідності можна підігріти напій.

Малиновий чай з липою



Із сухих квіток липи заваріть чай, додайте в нього сухі ягоди і листя малини. І залиште настоюватися на 30 хвилин. Якщо ягід малини немає, можна взяти і малинове варення.

Молоко з часником



Цей екстрений засіб допоможе вам стати на ноги за одну ніч. У тепле молоко потрібно додати 10 крапель соку часнику і випити на ніч. На ранок можна бігти на роботу!

Теплий чай з лимоном



Як тільки ви відчули, що починаєте хворіти, нанесіть застуді нищівного удару за допомогою великої дози вітаміну С. Половинку лимона наріжте дрібними шматочками і гарненько розітріть з цукром, а потім залийте теплою водою або чаєм, як вам більше подобається. Можна додати в напій трохи меду.
 
Відвар з квіток липи



Відвар з квіток липи має жарознижувальну, потогінну, протизапальну та відхаркувальну дію. Тому він дуже корисний при застуді, бронхітах і високій температурі. Сухі квіти липи потрібно залити гарячою водою (90-95 градусів) і дати настоятися протягом півгодини. Відвар можна пити сам по собі, з медом або цукром, додавати в звичайний чорний або зелений чай.

Настій шипшини



Шипшина - це найкраще джерело вітаміну С, тому більш корисного продукту для підтримки імунітету та його відновлення просто не існує. Настій з шипшини готують так: 2 ст. ложки сухих ягід потрібно залити 2 склянками гарячої води і дати настоятися протягом декількох годин (можна залишити на ніч). Пити по півсклянки 4 рази на день за 30 хвилин до прийому їжі. А якщо додати в настій ложечку меду, це лише посилить його корисні властивості.

Журавлиний морс



Журавлина багата вітаміном С, а морси та відвари з неї мають жарознижуючу дію, добре втамовують спрагу і перешкоджають розмноженню бактерій і мікробів. Для приготування морсу ягоди журавлини потрібно вимити і розтерти в мисці з цукром. Сік віджати через марлю в скляний посуд. Те, що залишилося в марлі, перекласти в каструлю, залити водою, довести до кипіння і кип'ятити 3-5 хв. Відвар процідити, додати журавлиний сік, перемішати та остудити.

Обліпиховий чай



За рахунок великого вмісту вітамінів С і Е обліпиха має тонізуючу дію й допомагає позбутися від застуди. Для приготування чаю потрібно 2 ст. ложки ягід обліпихи розтерти в ступці, додати 1 ч. ложку сухого чорного чаю, залити склянкою окропу і дати настоятися протягом 7-10 хвилин. Додати чайну ложку меду або цукру.

Морквяний сік з вершками



У моркві міститься багато каротину і вітаміну А, а її вживання в їжу допомагає зміцнити імунітет, запобігає появі авітамінозу, а також підвищує загальну опірність організму хворобам. Вітамін А засвоюється краще разом з жирами, тому в свіжовичавлений морквяний сік рекомендується додати трохи жирних вершків або рослинної олії.

Чай з імбиром



Корінь імбиру допомагає підвищити імунітет і зміцнити організм в цілому. Також він має антиоксидантну, протизапальну, заспокійливу та спазмолітичну дію. Для приготування імбирного чаю невеликий шматочок кореня імбиру (1-2 см) потрібно натерти на тертці, залити склянкою окропу і дати настоятися. Розвести чорним або зеленим чаєм, додати 1 ч. ложку меду і 1 ст. ложку лимонного соку.

Тепле молоко з медом



Тепле молоко з медом - один з найефективніших лікарських засобів від застуди, кашлю та болю в горлі. Цей простий рецепт добре відомий кожному з нас ще з дитинства, коли нас так лікували мами і бабусі. Крім того, цей напій пом'якшує горло і знімає біль при ковтанні. Потрібно лише звернути увагу, щоб молоко було теплим, але не дуже гарячим, адже при високій температурі мед втрачає свої корисні властивості.

Останні новини Чернігівщини

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

Новгород-Сіверські поліцейські розшукали та повернули додому зниклу неповнолітню 09:36

16 квітня до поліції надійшло повідомлення від жительки Семенівської громади про зникнення її 16-річної онуки.

На Чернігівщині поліцейські вилучили незаконну зброю та вибухівку 09:34

В ході санкціонованого обшуку в господарстві мешканця одного з сіл Чернігівського району слідчі поліції Чернігівщини спільно з оперативниками регіонального Управління стратегічних розслідувань вилучили незаконну гладкоствольну зброю, ручну гранату із запалом до неї, запас тротилу та набоїв.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини