Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 21:33:48

Чому існують правші та лівші?

23.10.2016   12:40Агенцiя

Чому на світі існують правші та лівші? Відповідь на це питання є дійсно цікавою! Дізнайтеся, яка ж все-таки різниця між правшею та лівшею та чому не варто перевчатися, якщо ти лівша.

Немає загальноприйнятого та чіткого пояснення, чому дехто правші, а дехто лівші. Втім, з цього приводу існують декілька теорій. Одна з них полягає в тому, що наше тіло асиметричне (права половина не ідентична лівій). Тому і права та ліва півкулі мозку людини функціонують теж по‑різному. Також, нерви зв’язують кожну півкулю з протилежною стороною тіла: права півкуля з лівою й навпаки.

Звідси слідує, що якщо ліва частина мозку має перевагу, то права частина тіла являється більш досконалою та краще пристосованою. Все що ми робимо при житті (читаємо, готуємо, пишемо) – все це відбувається завдяки лівій півкулі мозку. У лівші навпаки: в нього відбувається перестановка, права частина мозку домінує над лівою, тому такі люди краще володіють лівою стороною тіла. Така риса часто передається спадково, тому у батьків-лівшів скоріше народиться дитина-лівша, а у правшів – правша.

ФАКТ

Окрім правшів і лівшів, розрізняють так само амбідекстрів – людей що однаково добре володіють обома руками, і амбісіністрів – тих, кому складно використовувати й праву, і ліву руку.


Приблизно кожна десята людина — лівша. Існує думка, що серед дівчат в два рази менше лівшів, ніж серед хлопців. Така відмінність пояснюється тим, що обидві півкулі головного мозку відповідають за різні сторони життя. Права півкуля мозку відповідає за сприйняття інформації та емоційність, тому лівші все сприймають узагальнено та інтуїтивно. Ліва ж півкуля відповідає за деталі та аналіз, тому правші більш схильні до логіки та раціональності.



Як правило, до 5 років стає остаточно зрозуміло лівша ти чи правша. А оскільки ними народжуються, то й перевчатися не слід. Причина тут ховається в роботі мозку, який у будь-якому разі не стане від того працювати інакше. Тому й перевченим лівшам буває ще складніше писати та вчитися взагалі.

Відповідно до соціологічної теорії, завдяки своїй винятковості лівші показують кращі результати в певних видах діяльності. Ліва рука часто переважає у композиторів, художників, спортсменів, організаторів; права – у лінгвістів, інженерів, математиків.

Відомі лівші:

Леонардо да Вінчі, видатний італійський вчений, дослідник, винахідник і художник, архітектор, анатоміст і інженер, одна з найвизначніших постатей італійського Відродження. Був амбідекстром.

Чарлі Чаплін,
англійський та американський кіноактор і кінорежисер. Визнаний як один з найкращих коміків в історії світового кіно, тричі нагороджений премією «Оскар». Грав на скрипці теж лівою рукою.

Юлій Цезар, окрім того, що міг займатися трьома справами одночасно, він ще й давньоримський державний і політичний діяч, полководець, письменник.

OS
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини