Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 19:27:20

Гарячий шоколад, якого ви досі не куштували: 16 рецептів та цікавих фактів

09.10.2016   10:34Агенцiя

Сьогодні гарячий шоколад зустрічається в меню майже кожної кав’ярні чи ресторану. Його можна легко та успішно приготувати і на домашній кухні – з готових сумішей, куплених у магазині. Але найсмачніший напій – приготований з натуральних складників і за класичним перевіреним рецептом.

Пропонуємо 16 найкращих.

Першими гарячий шоколад почали готувати древні індійці у якості ритуального зілля.

Цей напій дозволялося вживати лише обраним – чоловікам знатних родів, воїнам і шаманам. Шоколадний напій того часу мав гіркий, навіть дещо неприємний смак. Для його приготування пересмажували какао-боби, подрібнювали їх, змішували з холодною водою і гострим перцем чилі.

У стародавніх індіанських племен цей густий ритуальний напій називався «чоколаталь». Жителі Європи, яким припав до душі ароматний напій ацтеків, удосконалили його рецептуру, виключивши з неї гострий перець і додавши молоко та цукор з ваніллю. А для того, щоб інгредієнти краще розчинялися, нагрівали шоколадну суміш на вогні. Так і з’явився на світ звичний нам гарячий шоколад.



1. Найпростіший гарячий шоколад

Інгредієнти: 100 г темного шоколаду, 200 г молока, 25 г цукру, ванільний цукор на смак.

Рецепт. Шоколадку потерти на тертці або поламати на дрібні часточки, залити 100 мл дуже гарячого молока і розмішати до однорідності. Додати цукор і, постійно помішуючи, долити решту. Все – гарячий шоколадний напій готовий.

Гарячий шоколад був секретною зброєю мадам Помпадур, фаворитки французького короля, – перед кожним побаченням із його величністю маркіза неодмінно випивала чашечку, додаючи туди різноманітні спеції.

Щоденний раціон секс-символа усіх часів і народів Джакомо Казанови складався із природних афродизіаків: трюфелів, устриць, горіхів і, звичайно ж, гарячого шоколаду.



2. Гарячий шоколад з кавою

Інгредієнти: 200 г темного шоколаду, 200 мл міцної кави, вершки.

Розтопити шоколад на водяній бані. Розтоплений шоколад влити в каву, ретельно перемішати і розігріти суміш. Розлити напій в чашки і прикрасити збитими вершками.

Традиційно гарячий шоколад готують із шоколадної стружки або плиткового шоколаду на молоці з додаванням кориці, цукру та ванілі, а потім збивають до стану густої піни.



3. Білий гарячий шоколад

Інгредієнти: 100 г білого шоколаду, 200 мл молока, 1 ч. ложка кукурудзяного крохмалю.

Рецепт. Шоколад дрібно покришити. Крохмаль розвести в 1-2 ст. ложках теплого молока. Решту молока довести до кипіння, додати крохмаль і добре перемішати. Додати шоколад і варити на слабкому вогні до отримання густої і однорідної шоколадної маси.

Справжній гарячий шоколад – темний, тягучий, дуже густий, дуже жирний і дуже поживний напій. Серед усіх десертних напоїв його калорійність найвища: в одній склянці – 250 кілокалорій.



4. Мексиканський гарячий шоколад

Інгредієнти: 100 г темного шоколаду, 1 л молока, 100 г цукру, 1 чайна ложка кориці, щіпка солі, 1 чайна ложка ванільного цукру, 2 яйця. Палички кориці 4 штуки

Рецепт. У каструлі змішати молоко, цукор, подрібнений шоколад, мелену корицю, сіль і ванільний цукор. Поставити на повільний вогонь і помішувати, поки шоколад повністю не розтопиться. Зняти з вогню. Додати в суміш попередньо збиті віничком яйця, повернути на вогонь і варити, постійно помішуючи, 5 хвилин. Зняти з вогню, збити в піну з допомогою міксера або блендера.

Власне, для приготування гарячого напою підійде як темний, так і молочний шоколад. Справа тут лише в особистих уподобаннях. Чим більше в ньому какао, тим гіркішим вийде напій. Головна умова: у шоколадці не повинно бути ароматизаторів та консервантів.



5. Гарячий шоколад із м’ятою

Інгредієнти: 170 г темного шоколаду, 1,5 склянки молока, 1,5 склянки вершків, 1 столова ложка цукру, 1 склянка листочків свіжої м’яти.

Рецепт. Змішати молоко, вершки, цукор і листя м’яти в каструльці та поставити її на середній вогонь. Довести до кипіння, зняти з вогню, накрити кришкою і залишити на 10 хвилин. Вийняти листочки, молоко процідити, додати поламаний шоколад, повернути на середній вогонь і прогрівати, помішуючи, до повного розчинення шоколаду, але не кип’ятити. Зняти з вогню і збити до густої піни. Розлити по чашках, можна прикрасити збитими вершками.

Найкраще плавити шоколад на водяній бані. Для цього потрібні дві каструлі – менша і більша. У велику каструлю налити воду, довести її до кипіння і зменшити вогонь до мінімуму. Тоді поставити в неї маленьку каструльку з потрібною кількістю шоколаду і, помішуючи, розтопити.

6. Вишневий гарячий шоколад

Інгредієнти: 60 г шоколаду, 400 мл молока, 100 мл вишневого сиропу, збиті вершки на смак.

Шоколад натерти на тертці або поламати якомога дрібніше, залити киплячим молоком і ретельно перемішати, щоб шоколад повністю розчинився. Влити в масу вишневий сироп, налити в чашки, прикрасити шапочками збитих вершків, зверху покласти свіжу або заморожену вишеньку

Для додання густоти в гарячий шоколад додають крохмаль або яєчні жовтки. Загусники вливають тонкою цівкою, постійно помішуючи. Шоколад при цьому не можна перегрівати і кип’ятити, бо жовток  може згорнутися.



7. Густий гарячий шоколад із маршмеллоу

Інгредієнти: 100 г темного шоколаду, 1 чайна ложка кукурудзяного крохмалю, 2 склянки молока, 1 столова ложка меду, щіпка ванільного цукру, дрібні маршмеллоу.

Рецепт. У невеликій посудині змішати крохмаль зі 0,5 склянки молока. У каструльці на середньому вогні розігріти решту молока молоко, але не дати йому закипіти. Зняти з вогню і додати подрібнений шоколад, мед, ванільний цукор. Добре перемішати до однорідної маси і додати розведений крохмаль. Ще раз перемішати. Довести на середньому вогні до кипіння, зняти з вогню, дати трішки схолонути. Розлити по чашках, зверху в кожну покласти маршмеллоу.

Щоб надати гарячому шоколаду особливого смаку, можна додавати у нього спеції (корицю, перець, кардамон, імбир, ваніль), вершки, молоко, коньяк, лікер, фруктові або ягідні сиропи. Вершки пом’якшують напій, роблять його смак більш оксамитовим. До чашки гарячого шоколаду варто подавати склянку води – вона переб’є надмірну солодкість і допоможе розкрити смак

.8. Гарячий шоколад з апельсиновим лікером

Інгредієнти: 170 г темного шоколаду, 2 склянки молока, 1 склянка вершків, 0,5 склянки апельсинового соку, цедра з половини апельсина, 80 мл апельсинового лікеру («Гран Марні»).

Рецепт. У каструлі змішати вершки, молоко, апельсиновий сік, шматочки цедри і дрібку солі. Довести до кипіння на середньому вогні. Окремо в невеликій посудині змішати дрібно поламаний шоколад і півсклянки гарячої апельсиново-молочної маси. Помішувати, поки шоколад не розчиниться і маса не стане однорідною. Змішати з рештою молочної суміші. Поставити на мінімальний вогонь і варити, не даючи сильно кипіти, приблизно 2 хвилини, помішуючи. Вийняти цедру, влити лікер. Розмішати, налити шоколад у чашки.

Насичений і гострий напій, яким поїла гостей головна героїня кінофільму «Шоколад», за калорійністю здатний замінити цілий сніданок. А щоб гарячий шоколад не вийшов занадто гострим, чилі можна витягти з сотейника раніше.



9. Гарячий шоколад з чилі

Інгредієнти: 100 г чорного шоколаду, 400 мл молока, 1 перець чилі, 3 чайні ложки цукру, ванільний цукор, 0,5 чайної ложки кориці, 1 столова ложка коньяку.

Рецепт. Половину шоколадки натерти на крупній тертці, другу половину поламати на шматочки. Чилі розламати навпіл, покласти в молоко, додати ванільний цукор, корицю, поставити на вогонь. Сильно розігріти, але не дати закипіти. Тоді всипати подрібнений шоколад і, помішуючи, варити хвилин десять. Витягти перець, додати цукор, зняти з вогню і влити коньяк. Розлити напій по чашках, зверху можна покласти викласти збиті вершки.

Оскільки в какао містяться флавоноїди, що знижують вплив вільних радикалів на організм, любителі гарячого шоколаду значно менше піддаються захворюванням серцево-судинної системи. Крім того, флавоноїди стримують розвиток пухлин.



10. Гарячий шоколад з ромом

Інгредієнти: 100 г темного шоколаду, 2 склянки молока, 100 мл вершків, 1 столова ложка рому.

Рецепт. З’єднати в каструлі молоко, вершки та ром. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Щойно почне кипіти, відразу ж зняти каструлю з вогню і опустити в неї шматочки шоколаду. Інтенсивно вимішати, щоб він розплавився. Перемішати всі компоненти до однорідної маси, розлити в чашки.

Регулярне вживання гарячого шоколаду підвищує настрій і робить людей більш щасливими. Це відбувається завдяки фенетиламіну та ендорфіну, що містяться в напої.



11. Гарячий шоколад з мигдалем

Інгредієнти: 60 г темного шоколаду, 60 г цукру, півсклянки води, 2,5 склянки молока, 1 столова ложка розчинної кави, 80 мл коньяку, 80 мл лікеру «Амаретто», вершки, смажений подрібнений мигдаль.

Рецепт. Змішати в каструлі цукор, шоколад і воду, довести до кипіння. Зменшити вогонь і варити протягом 2 хвилин. Потім, постійно збиваючи віничком, додати молоко, коньяк, каву, лікер і варити ще 2 хвилини. Розлити в чашки. Поверх шоколаду покласти збиті вершки, посипати подрібненим мигдалем.

Американські вчені відкрили, що в шоколаді містяться антиоксиданти, дія яких посилюється при нагріванні. Тому цей напій уповільнює старіння, покращує кровообіг і запобігає розвитку онкозахворювань. А ще регулярне вживання гарячого шоколаду розріджує кров і перешкоджає утворенню тромбів.



12. Гарячий шоколад з бананами

Інгредієнти: 100 г темного шоколаду, 900 мл молока, 2 банани, 0,5 чайної ложки меленої кориці.

У каструлю влити молоко, додати очищені та порізані на 2-3 частини банани, а також поламаний на шматочки шоколад. На слабкому вогні довести масу до кипіння, постійно помішуючи до тих пір, поки шоколад повністю не розчиниться, після чого зняти з вогню. Готову суміш перелити в блендер і збивати до появи піни. Розлити напій у чашки, посипати корицею і прикрасити половинками банана.

Гарячий шоколад не варто пити у великих кількостях. Надмірне, по кілька чашок на день, споживання цього напою може призвести до відкладення солей у суглобах і викликати подагру.



13. Гарячий шоколад з кокосовим молоком

Інгредієнти: 100 молочного шоколаду, 250 мл коров’ячого молока, 200 мл кокосового молока,  2 ст. ложки цукру.

Змішати два види молока і довести суміш до кипіння. Додати цукор, зняти з вогню і покласти в масу подрібнений на шматочки шоколад. Вимішати віничком до повного розчинення шоколаду. Розлити в чашки і подавати.

Іспанські дослідники виявили, що на насиченість смаку гарячого шоколаду впливає колір чашки, з якої його п’ють. «Найсмачнішими» кольорами посуду вважаються кремовий і помаранчевий.



14. Гарячий бренді-шоколад

Інгредієнти: 100 г темного шоколаду, 200 мл молока, 2 столові ложки бренді, 2 столові ложки цукру.

Шоколад подрібнити на шматочки. Молоко довести до кипіння, зменшити вогонь, опустити в нього шоколад і розмішувати до повного розчинення. Зняти з вогню, додати бренді, цукор і все ретельно перемішати. Готовий шоколад розлити в чашки, можна посипати шоколадною стружкою.

Щоб приготувати чашечку гарячого шоколаду, не потрібно багато часу і неабияких кулінарних навичок. Головне – любити і відчувати цей напій душею.



15. Малиновий гарячий шоколад

Інгредієнти: 50 г темного шоколаду, 500 мл молока, 2 столові ложки малинового сиропу або варення без кісточок, збиті вершки.

Рецепт. Покласти в каструлю подрібнений шоколад, влити молоко і, безперервно помішуючи, варити суміш до повного розчинення шоколаду. У гарячий напій додати малиновий сироп, налити в чашки, прикрасити збитими вершками та свіжими ягідками малини.

Якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то хоча б зрідка балуйте себе гарячим шоколадом. Разом із деякими корисними речовинами та мікроелементами, ви отримаєте ще й величезну порцію позитивних емоцій.

16. Гарячий шоколад із зефіром

Інгредієнти: 40 г темного шоколаду, 500 мл молока, зефір на смак.

Шоколад поламати на шматочки і покласти в каструлю, влити молоко і поставити на вогонь, безперервно помішуючи, до повного розчинення шоколаду. Зефір порізати кубиками. Розлити шоколад у чашки, додати зефір, перемішати і відразу ж подавати.

Сайт про їжу

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини