Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:24:56

Чи потрібно запивати їжу?

07.08.2016   18:04Агенцiя

Питання про те, чи потрібно запивати їжу за столом, розділив дієтологів на два табори. Одні стверджують, що шкідливо пити і до їжі, і під час їжі, і навіть після закінчення трапези.

Інші категорично з цим не згодні. І кожна зі сторін висуває вагомі аргументи на захист своєї позиції. Але навіть ті експерти, які вважають правильним приймати їжу разом з рідиною, кажуть, що робити це потрібно з розумом.

Теорія перша — ні краплі за обідом!

Як стверджують прихильники такої теорії, випиваючи склянку рідини до їжі, ви тим самим розтягуєте шлунок, а це прямий шлях до переїдання. Вчені кажуть, що пиття води під час або після їжі послаблює дію слини на їжу.

Слина людини починає процес перетравлення їжі ще в роті, а якщо ми запиваємо їжу, слина розбавляється водою, і цей етап травлення пропускається.

Далі, вода розбавляє травні соки, забирає корисні речовини, призначені для перетравлення, знижує концентрацію травних ферментів у шлунку, що, в свою чергу, уповільнює і утруднює травлення. В результаті необроблена шлунковими соками їжа не проходить необхідні стадії перетравлення в шлунку, потрапляє в нижні відділи травної системи, де вона піддається гниттю, бродінню і бактеріальному розкладанню з подальшим всмоктуванням цих продуктів у кров і, як наслідок, отруєнням організму та розвитком хвороб.

Крім того, разом із водою ми заковтуємо і повітря, причому, якщо присьорбувати воду часто і невеликими ковточками, то повітря потрапляє в десять разів більше, ніж зазвичай. Саме це повітря стає причиною здуття живота, бурчання, гострого болю в підребер’ї.

Вважається, що у здоровій їжі і так достатньо необхідної для організму рідини. Наприклад, огірки складаються майже на 95% з води, у м’ясі її не менше 50%, і навіть у хлібі 35% рідини. До того ж, за обідом ми їмо суп, в якому рідини більш ніж достатньо, на сніданок — каші, де теж є рідина, а за вечерею — салати. Звичайно, це все актуально, якщо дотримуватися принципів правильного харчування.

І тут винятком може бути дуже суха їжа — її можна запивати маленькими ковточками, невеликою кількістю води.

А ось якщо пити до їжі, то можна схуднути! Це додатковий бонус, крім користі для здоров’я. Вода, випита до прийому їжі, забирає з шлунка ослаблені травні соки, активізує травлення і втамовує перший напад голоду, що призводить до насичення меншою кількістю їжі. Рекомендується пити за 10-15 хвилин до їжі. Якщо п’єте сік, то краще через 25-30 хвилин.

Теорія друга: організм сам підкаже — потрібно пити чи ні

Після декількох бутербродів пити, звичайно ж, захочеться, а от баночку йогурту запивати чашкою чаю навряд чи потрібно. Звідси висновок — коли ми правильно харчуємося, то необхідність запивати їжу не так часто виникає. Чого не скажеш про святкові застілля, де напої ллються рікою. Цьому є пояснення. Квашенина, маринади, копченості, пряна і жирна їжа подразнюють стінки шлунка, вимагаючи більше рідини для перетравлення їжі та змушуючи його виділяти більше соку. Якщо пити хочеться — пийте, не обмежуйте себе в рідині! Адже недарма в країнах, де люблять гостру їжу, на стіл обов’язково ставлять  воду.

Що краще пити?

У цьому питанні дієтологи одностайні — немає нічого кращого за звичайну питну воду. Водою можна запивати будь-яку їжу. А от від чаю, кави, пива або келиха вина, як аперитиву, користі мало, таке питво лише дає навантаження на нирки і сприяє втраті води, а не її засвоєнню.

Але і це ще не все. Молоком запивати їжу теж не слід, особливо це стосується любителів гречаної каші з молоком і тих, хто запиває молочними коктейлями сендвічі та біг-маки з м’ясом. Ви отримаєте багато калорій, але ніякої користі — молоко перешкоджає засвоєнню заліза, якого багато в гречці і в м’ясі. Такий самий ефект дає міцний чай і мінералка.

До риби і м’яса ідеально підійдуть кислі соки — гранатовий, яблучний, грейпфрутовий, апельсиновий, а також відвар шипшини (без цукру) і журавлинний морс. Шлунковий сік залишиться кислим, і залізо засвоїться по максимуму.

Категорично не можна запивати крижаними напоями гарячий плов. Жир дуже тугоплавкий, і він застигне в шлунку каменем — така трапеза запросто може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. Запивайте плов чорним або зеленим чаєм, гарячим або теплим.

Через скільки часу можна пити?

Що стосується того, через скільки можна пити після їжі, то тут все залежить від складу їжі, оскільки тривалість перебування їжі в шлунку залежить від швидкості її перетравлення. Наприклад, фрукти перетравлюються дуже швидко, і при бажанні пити можна вже через 20 хвилин. Після «повільних» вуглеводів (хліб, каші, рис, макарони та інше) рекомендується пити через 2-3 години. Після важкої білкової їжі, яка довго перетравлюється (м’ясо, риба) — через 4-5 годин. Якщо у вас виникне бажання втамувати спрагу, то можна порадити прополоскати рот і зробити 2-3 невеликих ковтка.

Якщо ви прийняли рішення позбутися від звички запивати їжу, то в першу чергу потрібно перестати пити після їжі. Пиття під час їжі на перехідному етапі можна і залишити. Але потрібно навчитися, а точніше привчити себе, добряче «пережовувати» рідину в роті (ніби змішуючи її зі слиною) і тільки після цього — ковтати.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.