Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:16:53

Без майонезу! 7 найкращих заправок до салатів

29.05.2016   09:51Агенцiя

Салати, такі смачні й улюблені багатьма страви, які, в залежності від продуктів, що входять до їх складу і бажання кулінара, викликають апетит і втамовують голод.

Вони відрізняються дивовижною різноманітністю рецептів приготування та інгредієнтами. Однак, обов’язковим компонентом будь-якого салату є салатна заправка. Вона, як сполучна ланка, що збирає воєдино всі інгредієнти салату і надає йому новий, вишуканий смак і аромат.

Сьогодні існує дуже великий вибір соусів, які можна додавати у салат, щоб поліпшити його смак і аромат! Пропонуємо вам спробувати зготувати 7 чудових заправок, які внесуть різноманітність у ваше меню. Для них потрібні найпростіші інгредієнти, що чудово замінять шкідливий магазинний майонез.

1. Рисовий майонез

Інгредієнти: 100 г вареного рису, 200 мл оливкової олії, 0,5 ч. л. солі, 1 ч. л. цукру, 1 ст. л. лимонного соку, 1 ч. л. гірчиці.

Приготування. Для приготування соусу краще використовувати круглозернистий рис, який у співвідношенні 1:4 впродовж варити 30 хвилин. Рис повинен бути злегка розвареним. Повністю його остудити і відкинути на сито. Змішати рис з половиною оливкової олії за допомогою блендера. Додати гірчицю і ще раз перемішати. Поступово влити олію, що залишилася, збиваючи соус вінчиком .Коли він стане досить густим, додати в нього цукор, сіль і лимонний сік. Залишити майонез на 10 хвилин настоятися. Якщо соус виходить дуже густий, то його можна розбавити кількома ложками рисового відвару. За бажанням в цю заправку можна додати подрібнений часник і зелень.



2. Вершкова заправка

Інгредієнти: 1/3 ст. несолодкого йогурту, 1 ст. л. сметани, 2 ст. л .дрібно нарізаної ріпчастої цибулі, 2 ст. л. молока, 2 ст. л. яблучного оцту, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. меленого чорного перцю.

Приготування. Змішати всі інгредієнти в блендері. Ця заправка має дуже ніжний смак, прекрасно поєднується з овочами, квасолею, рибно – овочевими салатами .



3. Томатна заправка

Інгредієнти: 1/2 ст . томатного соку, 1 ст . л . дрібно нарізаного свіжого базиліку,1 ст. л. оливкової олії,1 ст. л. винного оцту, 1 ч. л. діжонської гірчиці, 0,5 ч. л. цукру, 1/4 ч. л. солі, 1/4 ч. л. чорного меленого перцю.

Приготування. Така заправка зробить овочевий салат насиченим, вона підходить для салатів з грибами, добре поєднується з сиром фета і моцарелою. Досить просто готується. Потрібно добре збити всі інгредієнти міксером, і суперсоус готовий !



4. Італійська заправка

Інгредієнти: 1 ст. оливкової олії, ¼ ст. виноградного оцту, 2 ст. л. дрібно посіченою ріпчастої цибулі, 1 ч. л. цукру, 1 ч. л. сухої гірчиці, по 1 ст. ложці свіжих або сухих подрібнених листків базиліка і орегано, 2 зубчика часнику, сіль, перець.

Приготування. Своїм яскравим смаком і ароматом італійська заправка прикрасить навіть найпростіший салат зі свіжих овочів, а для салатів середземноморської кухні така заправка просто незамінна. Оливкову олію з оцтом злегка збити вінчиком. До отриманої суміші додати цибулю, дрібно порізаний часник, сіль і перець за смаком. Все ретельно перемішати і дати настоятися 5-10 хвилин в прохолодному місці.



5. Песто

Ще один соус з італійської кухні. Як і соус бешамель, соус песто вважається універсальним соусом, який підходить для заправки салатів, для піци, до м’яса, риби й овочів.

Інгредієнти: великий пучок зеленого базиліка, 50 г твердого сиру (краще, якщо це буде пармезан), 3 зубчики часнику, трохи кедрових горішків, 100 мл оливкової олії.

Приготування. Добре промити базилік, відокремити листя і дати йому підсохнути. Потрібно почистити часник і порізати його на невеликі частинки, а сир натерти на тертці. У чашу блендера скласти частину листя базиліка, сир, кедрові горішки, порізаний часник і влити трохи оливкової олії. Подрібнити всі компоненти, поступово додаючи решту базиліку і оливкову олію. Соус песто не повинен бути однорідним – досить інгредієнти подрібнити і добре перемішати.



6. “Старовинна французька” заправка

“Старовинна французька” салатна заправка додасть страві витончену гостроту і приємний аромат. З такою заправкою будь-яка салат стане почесним, навіть на святковому столі!

Інгредієнти: половина ріпчастої цибулі, 6 ст. л. рафінованої рослинної олії, 0,5 ч. л. паприки, 1 ч. л. солі, 2 ст. л. винного білого оцту, зелень свіжої петрушки, 0,5 ч. л. сушеної селери.

Приготування. Почистити цибулю і помити її під проточною водою (так її “плакучий” сік не щіпатиме очі). Натерти цибулю на середній тертці. Помити зелень петрушки і посушити її кухонним паперовим рушником, щоб зайва рідина не потрапила в салатну заправку. У миску середніх розмірів влити, вимірявши столовою ложкою потрібну кількість винного оцту і присипати сіллю. Потім додати подрібнену цибулю і по пів чайної ложки спецій паприки і селери. Завдяки цим приправам страва матиме надзвичайний аромат і насичений смак. Збити усе до пих пір, поки не змішаються усі компоненти і на стінках не буде видно грудочок спецій. Влити олію і продовжувати збивати. Додати подріблену петрушку і знову все ретельно збити. Зручність цієї заправки в тому, що її не потрібно настоювати в холодильнику і чекати певний час. Вона уже готова!



Але, якщо ви приготували забагато старовинної французької заправки, то просто потрібно перелити її у скляну банку, закрити кришкою і поставити в холодильник. Заправка ще буде свіжою протягом декількох днів.

7. Пікантна гірчично-медова заправка

Інгредієнти: 1 ст. л. нерафінованої олії, 1 ст. л. зернистої (діжонської) гірчиці, 1 ч. л. меду, 1 ст. л. бальзамічного оцту або лимонного соку, перець за смаком, можна ще додати трохи мінеральної води.
Приготування. Ретельно все перемішати. Найкраще підходить для салатів з білокачанної капусти та курки, нейтральних на смак свіжих парникових огірків, помідорів, пекінської капусти, зелених салатів, інших овочів та зелені.



Приготування заправок для салатів це зовсім неважкий, але творчий процес, що завжди дає чудовий результат! Наснаги та смачного вам!

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини