Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 13:43:12

Марс в деталях: 10 цікавих фактів про Червону планету

22.05.2016   20:14Агенцiя

Цей холодний пустельний світ коли-небудь може стати другою домівкою для людства.

Звичайно, умови на Марсі ніколи не будуть такими ж райськими, як на Землі, однак четверта від Сонця планета в чомусь схожа з нашою: клімат на Марсі носить сезонний характер, тут є полярні шапки, вулкани, каньйони і навіть атмосфера.

У Землі – один, у Марса – два. Йдеться, звичайно ж, про природні супутники.

У 1877 році американський астроном Асаф Холл виявив у Червоної планети два порівняно маленьких супутника.

Вони були названі в честь давньогрецьких богів Фобоса ( «страх») і Деймоса ( «жах») – супутників бога війни Ареса (тобто Марса).



Супутники / © NASA

Марс – четверта по віддаленості від Сонця (після Меркурія, Венери і Землі) і сьома за розмірами планета Сонячної системи (діаметр її складає 6792 км). Він в два рази більший Місяця і в стільки ж разів менший за Землю.



Розмір / © NASA

У зв’язку з тим, що гравітація на Марсі значно нижча, ніж на Землі, ваша вага на Червоній планеті буде на 62% менше нинішньої. Тобто людина масою 100 кг на Марсі буде важити всього 38 кг.



Вага / © NASA

Маса – це величина, що вимірює кількість речовини в тілі. Маса Марса становить приблизно десяту частину маси Землі.



Маса / © NASA

Відстань між Марсом і Землею постійно змінюється, так як обидві ці планети рухаються по своїх орбітах з різною швидкістю, то наближаючись, то віддаляючись одна від одної. Мінімально можлива відстань від Землі до Марса становить приблизно 55 млн км, максимальна – 401 млн км, середній – 225 млн км.



Відстань / © NASA

Температура на Марсі може досягати +20 ° C і опускатися до -153 ° C. Все залежить від часу доби і року. Клімат на Марсі значно холодніший і сухіший земного, і основна причина цього – відстань від Сонця до Червоної планети.



Температура / © NASA

Як і Земля, Марс має кору, мантію і ядро. Передбачається, що середня товщина кори планети становить 50 км. Силікатна мантія товщиною кілька сотень кілометрів огортає невелике ядро, яке має масу близько 5-9% від загальної маси планети.



Будова / © NASA

Гравітація на поверхні Марса набагато менша, ніж на Землі. Якби ви стояли на марсіанській поверхні, ви б відчували лише третина земної гравітації. У зв’язку з цим, ви, наприклад, могли б підстрибнути в 3 рази вище, ніж на Землі.



Гравітація / © NASA
 
Зробіть глибокий вдих. Що ви тільки що вдихнули? Азот, кисень і суміш інших газів. Щоб отримати на Марсі така ж кількість кисню, яке ви отримуєте від одного вдиху на Землі, вам належить зробити близько 14500 вдихів. Атмосфера Марса в сто разів поступається по щільності земної. Вуглекислий газ становить приблизно 96% атмосфери планети. Крім цього в ній також міститься трохи азоту, аргону і кисню.



Атмосфера / © NASA

Обсяг Марса становить 15% від обсягу Землі, тому якщо ви раптом задумаєте набити нашу планету Марсом, вам знадобиться більше 6 Червоних планет.



Обсяг / © NASA

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини