Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 18:54:26

Вихідні дні у 2016 році. КАЛЕНДАР

08.11.2015   13:21Агенцiя

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням щороку рекомендує графік перенесення робочих днів з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні. Не повинен стати винятком і 2016 рік

Проект відповідного розпорядження Кабміну, розроблений Мінсоцполітики, оприлюднений на сайті Федерації профспілок України, куди документ було направлено на погодження. Зважаючи на щорічні традиції перенесення робочих днів, можна припустити, що розпорядження буде ухвалене у пропонованій редакції його проекту.

З урахуванням положень статті 67 Кодексу законів про працю, розпорядження має з’явитися найближчим часом – уряд зобов’язаний приймати рішення про перенесення вихідних і робочих днів не пізніше, ніж за три місяці до святкових і неробочих днів, які зазвичай розпочинаються у січні різдвяно-новорічними канікулами.

Згідно із законом подібні перенесення робляться «з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу». Незалежно від волі Кабміну, за загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, у 2016 році на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводитиметься у такі святкові дні і дні релігійних свят:

1 січня – Новий рік (п’ятниця);
7 січня – Різдво Христове (четвер);
8 березня – Міжнародний жіночий день (вівторок);
1 травня – Пасха (неділя);
1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих (неділя, понеділок);
9 травня – День Перемоги (понеділок);
19 червня – Трійця (неділя);
28 червня – День Конституції України (вівторок);
24 серпня – День незалежності України (середа);
14 жовтня – День захисника України (п’ятниця).

Згідно проекту розпорядження Кабінету Міністрів України “Про перенесення робочих днів у 2016 році”, 8 січня також буде вихідним днем, утворюючи чотириденні канікули з 7 по 10 січня. Так само можуть утворитися по чотири вихідні дні для привітання жінок (з 5 по 8 березня) та святкування дня Конституції України (з 25 по 28 червня). В такому разі вихідні дні 8 січня, 7 березня та 27 червня доведеться відпрацьовувати по суботах 16 січня, 12 березня та 2 липня відповідно.

А от на 1 травня 2016 року (неділя) припадає одразу два свята: День солідарності трудящих та Великдень. Відповідно до статті 67 КЗпП , якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. І хоча в травневу неділю одразу два свята, додатковий вихідний буде лише один – 3 травня. Відповідне роз’яснення з цього приводу вже встигло надати Мінсоцполітики у своєму листі від 20.07.2015 р № 10846/0/14-15/13.



Варто зауважити, що графіки вихідних днів розраховані для працівників з 5-денним робочим тижнем. А розпорядження про перенесення робочих днів завжди носить рекомендаційний характер. Згідно КЗпП остаточне рішення про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві приймає власник або уповноважений ним орган (керівник) підприємства шляхом видання наказу чи іншого розпорядчого документа.

Нагадаємо, перенесення робочих днів у 2015 році було затверджене розпорядженням Кабміну від 12.11.2014 № 1084-р.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини