Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:54:20

14 квітня - День Семаргла

14.04.2015   07:28Агенцiя

Семаргл (або Симаргл) — Огнебога. Його призначення досі не з'ясовано до кінця. Вважається, що це Бог вогню і Місяця, вогняних жертвоприношень, будинки і вогнища. Огнебога зберігає насіння і посіви і може обертатися священним крилатим псом.

Семаргла шанують в ті дні, коли в народному календарі згадуються обряди та прикмети, пов'язані з вогнем і багаттями. 14 квітня Семаргл топить останні снігу.

Є згадки про появу Семаргла на світ з полум'я. Кажуть, що одного разу сам небесний коваль Сварог, вдаривши магічним молотом об камінь Алатир, висік з каменю божественні іскри. Іскри яскраво розгорілися, і в їх полум'я з'явився вогненний бог Семаргл, що сидів на златогрівом коні срібною масті. Але, здаючись тихим і мирним героєм, Семаргл залишав випалений слід скрізь, де б не ступала нога його коня.

Достеменно невідомо ім'я бога Вогню, швидше за все тому, що його ім'я надзвичайно свято. Святість пояснюють тим, що цей Бог живе не де-небудь на сьомому небі, а безпосередньо серед земних людей! Ім'я його намагаються вимовляти вголос рідше, зазвичай замінюючи іносказаннями.

Здавна слов'яни пов'язують з Вогнем виникнення людей. Згідно з деякими оповідям, Боги сотворили Чоловіка і Жінку з двох паличок, між якими розгорілася Вогонь — найперше полум'я любові. Семаргл також не пускає в світ зло.

Вночі Семаргл стоїть на сторожі з вогненним мечем і лише один день у році він сходить зі свого поста, відгукуючись на поклик Купальниці, яка кличе його на любовні ігри у день Осіннього рівнодення. А в день Літнього сонцестояння, через 9 місяців, у Семаргла і Купальниці народжуються діти — Кострома і Купало.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини