Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:54:59

Шість найпоширеніших міфів про стрес

09.11.2014   12:31Агенцiя

Останнім часом стало модним говорити про згубний вплив стресів на організм і психіку. Але чи все так однозначно? Виявляється, існує безліч міфів на цю тему, які або взагалі невірні, або є правдою лише наполовину.

Міф перший. Стрес шкідливий для здоров’я

Це не доведено. Навпаки, за статистикою найбільше довгожителів серед людей з важкою долею, повної хвилювань і поневірянь. Психологи вважають, що постійно пережиті стресові ситуації загартовують людей, змушують їх знаходитися в тонусі, так як це є необхідною умовою виживання. Що неспокійніше наше життя, то успішніше ми протистоїмо труднощам, адже наш організм включає механізми адаптації до навколишнього середовища.

Не підтвердилося і твердження про шкоду стресу для серця. У книгах і фільмах є сцени, коли герої від сильних переживань хапаються за серце. Проте дослідники з Медцентру Колумбійського університету (США) нещодавно з’ясували, що зв’язок між стресом і серцевою недостатністю зовсім не такий очевидний, як здається.

Виявилося, що більшість робіт, які вказували на зв’язок між негативними емоціями і серцевими захворюваннями, були засновані на суб’єктивних оцінках учасників досліджень. Фахівці просто робили обхід по лікарнях і розпитували пацієнтів, які лікувалися після серцевого нападу, чи були у них перед цим сильні переживання.

За словами одного з авторів дослідження, Дональда Едмондсона, люди, як правило, згадували про останню негативному подію, яка з ними сталося. Причому у багатьох ці події траплялися задовго до нападу. Просто людина пов’язував негативне переживання і проблеми зі здоров’ям. Якщо скинути цей суб’єктивний зв’язок з рахунків, то статистика «стресових» серцево-судинних недуг відразу впаде на 27%, стверджують вчені.

Міф другий. Від стресів худнуть

Не факт. Всі люди реагують на стресові ситуації по-різному. Хтось не може і крихти взяти в рот, а хтось намагається «заїсти» стрес солодкою або висококалорійною їжею і набирає зайві кілограми… Все залежить від індивідуальних особливостей психіки і організму.

Міф третій. Від сильного стресу можна посивіти за короткий проміжок часу

Справа в тому, що сивина виникає, коли організм перестає виробляти фарбувальний пігмент меланін. Відбувається це звичайно з віком або в результаті якихось фізіологічних збоїв. При стресі може виникнути порушення кровообігу, і вироблення меланіну припиняється. Але навіть через сильні переживань не всі сивіють. На думку фахівців, на це впливають такі фактори, як екологія, спадковість і особливості організму. До того ж найчастіше волосся сивіє не відразу.

Міф четвертий. Стрес завжди пов’язаний виключно з негативними емоціями

Це неправда. Звичайно, причиною стресу може бути пережите негативна подія – смерть близької людини, зрада партнера, розлучення, проблеми на роботі, серйозна хвороба, пожежа, аварія, теракт, втрата грошей … Але і позитивні події можуть послужити стресовим фактором. Припустимо, народження дитини, шлюбна пропозиція, несподіване присудження премії високого рівня, виграш великої грошової суми в лотерею… Стресом може стати і давно запланована подія – переїзд, ремонт, весілля, перехід на іншу роботу – все, що вибиває людину зі звичної колії. І навіть якщо все це викликає виключно позитивні емоції, вплив стресу може бути точно таким же, як при подіях зі знаком «мінус». В результаті люди можуть відчувати напругу, відчувати себе не в своїй тарілці, сильно втомлюватися, бути не в змозі займатися справами … А це може впливати і на фізіологічні процеси. Так, у багатьох літніх людей здоров’я нерідко здає після ювілеїв.

Міф п’ятий. Стреси, пережиті в дитинстві, ведуть до психологічних проблем у зрілому віці

Недавні дослідження фахівців з медичного центру Університету Гронінген (Нідерланди) це спростували. Щоб зрозуміти, від яких чинників залежить реакція на стрес, дослідники періодично проводили спостереження за групою, що складається приблизно з тисячі молодих людей. Коли почалося дослідження, всі учасники були ще підлітками.

Виявилося, що ті, хто в підлітковому віці неодноразово потрапляв у складні ситуації і змушений був шукати вихід з них, вступивши у доросле життя, успішніше справлялися з труднощами. Але ті, чиє дитинство видавалося відносно спокійним і щасливим, у дорослому житті часто пасували перед перешкодами.

Міф шостий. Стреси – це завжди зло

Однозначно так стверджувати не можна. Якщо стрес спрямований на творення – наприклад, є невід’ємною частиною творчого процесу – то, швидше за все, його вплив буде позитивним. Люди, які займаються улюбленою роботою і отримують задоволення від результатів своєї діяльності, здобутих нехай і нелегкою працею, зазвичай менше хворіють і довше залишаються в хорошій фізичній формі. А от якщо ви з якихось причин змушені робити те, що вам зовсім не подобається, та при цьому ще ваша робота – суцільні нерви, наслідки можуть виявитися жахливими. Знову ж таки – є люди, яким для повноти життя необхідні гострі відчуття, екстрим – скажімо, скелелазіння, участь в гонках або стрибки з парашутом. Так що стрес може бути й синонімом щастя.

http://foka.com.ua/

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини