Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 09:17:17

До дня захисту тварин

04.10.2013   07:22Агенцiя

Всесвітній день захисту тварин – 4 жовтня – наголошується в день пам’яті Святого Франциска Ассизського, релігійного мислителя і філософа, який проповідував любов до всього живого на землі.

Трепетне відношення до будь-якого прояву життя, до всіх істот, що живуть, здатність співчувати і відчувати їх більш гостріше своєю власною зробили його святим, шановливим у всьому світі. Рішення відзначати Усесвітній день тварин було прийняте 4 жовтня на Міжнародному конгресі прибічників руху захисту природи.

Цей день захисту тварин покликаний об’єднувати зусилля людей в збереженні тваринного світу нашої планети і в захисті прав домашніх тварин.

Тварини оточують нас всюди – на відпочинку серед природи, в місті, під час роботи в саду чи на городі. Вони пристосувалися до життя поряд з людьми. Мешкаючи у великих містах і перебуваючи в постійних клопотах, ми майже не звертаємо уваги на те, що поряд з нами співіснує різноманітний та цікавий тваринний світ. Людина своєю діяльністю вже давно впливає на природу, змінюючи її. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більш як на третину.

Життєдіяльність тварин досить різноманітна: нічна, денна рідше – сутінкова. Деякі види мешкають невеликими групами або поодинці. Середовищем існування для тварин слугують різні природні біотопи, окремі види селяться у непрохідних хащах, деякі під коріннями дерев й у печерах та норах. Раціон харчування для більшості з них складають: гриби, комахи, овочі, фрукти, трав’яні рослини, якими вони і вигодовують своїх малят, приносячи велику користь сільському і лісовому господарству

Тваринний світ Чернігівщини досить різноманітний, велика кількість видів є осілими, частина тварин зустрічаються під час сезонних міграцій. На території області перебуває велика кількість видів тварин : Червона книга України – 154 ; Бернська конвенція – 381 ; Європейський Червоний список – 52. В останні роки з’явився новий – Червонокнижний вид – рись, який досить стрімко розповсюджується території області.

В нашій країні прийняті закони України “Про тваринний світ”, який регулює відносини у галузі охорони, використання і відтворення об’єктів тваринного світу, “Про захист тварин від жорстокого поводження”, спрямований на захист від страждань і загибелі тварин у наслідок жорстокого поводження з ними та захист їх природних прав, “Про Червону книгу України”, який визначає порядок ведення Червоної книги України, охорону використання та відтворення рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу.

На чисельність й розвиток популяції диких тварин впливає два фактори: знищення місць існування та знищення самих тварин, стає актуальним питання збереження не окремих видів в окремих осередках, а збереження й відтворення цілої системи територій, які забезпечували б нормальне існування тварин, стали би місцями їх проживання та можливими шляхами міграції. Нормальні умови існування – це можливість обмінюватись генофондом та знаходити нові місця притулку, мати достатню кормову базу. Таким чином створюється неперервна, цілісна екологічна мережа та забезпечується виживання тварин в антропогенних ландшафтах нашої області. Тому особливе місце у справі охорони диких тварин займає Закон України “Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки”.

Для поліпшення середовища існування тварин необхідно створювати захисні насадження, штучні годівниці, запобігати браконьєрству, вести боротьбу з різними захворюваннями тваринних популяцій. Дуже важливим у співіснуванні людей і тварин є виховання у молоді дбайливого ставлення до навколишнього природного середовища, пам’ятаючи, що тваринний світ є невід’ємною частиною життя всього живого на планеті.


Департамент екології та природних ресурсів

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини