Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:04:21

Звернення архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія

05.05.2013   00:43Агенцiя

ПАСХАЛЬНЕ ПОСЛАННЯ архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія боголюбивим пастирям, чесному чернецтву та всім вірним Чернігівської єпархії Української Православної Церкви Київського Патріархату

архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій

архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій

Всечесні отці, дорогі брати і сестри!
 
ХРИСТОС ВОСКРЕС!

 
«У світі зазнаєте скорботи, але мужайтесь: Я переміг світ» (Ін. 16:33) – звертається Спаситель до учеників напередодні Своїх хресних страждань. «Якби ви були від світу, то світ любив би своє; а оскільки ви не від світу, але Я обрав вас від світу, тому ненавидить вас світ» (Ін. 15:19) – говорить Господь.

Світ був сотворений Богом дуже добре (Бут. 1:31). Але через гордість лукавого духа, яка зі світлого ангела перетворила його на падшого демона, і через спокусу, яку він облещенням запропонував людям, у світ увійшло зло.

Світ і ми в ньому з’явилися не самі собою – нашим Творцем є Господь. Це означає, що Бог не просто в давнину сотворив світ і людину – Він також постійно Своєю невидимою силою, благодаттю підтримує наше буття.

Зло ж є нашим викривленням сотвореного Богом світу, є нашим спротивом благій і довершеній волі Божій. Через цей спротив, через людське бажання стати богами без Бога, зло увійшло в цей світ, який від часу гріхопадіння прабатьків Адама і Єви лежить у злі. Світ не є злим – але лежить у злі, бо через гріх людський зараз добро і зло існують разом – як добра вода і отрута, у ній розчинена, що несе смерть.

Зло діє у світі через гордість лукавого духа і через гріхи людей, які підкоряються лукавому, виконуючи його спокусливі бажання. От це зло і є тим ворогом, який ненавидить Спасителя та Його учеників. «Наша боротьба – нагадує апостол Павел – не проти крови i плоті, а проти начальства, проти влади, проти світоправителів темряви віку цього, проти духів злоби піднебесних» (Еф. 6:12). Тобто, боротися ми повинні не один з одним, а з духами злоби, що спокушають людину до гріха. Наш ворог не тіло, а гріх, який використовує тіло, як знаряддя для свого задоволення.

Нині ми знову святкуємо Світле Христове Воскресіння – свято перемоги над дияволом, злом і смертю. До Воскресіння Христа з мертвих гріх та його батько, лукавий дух, безроздільно владарювали на людиною, яка була рабом зла і смерті та не могла сама визволитися з цієї неволі. Але Спаситель, воскреснувши з мертвих, переміг владу гріха, розірвав кайдани рабства, звільнив людину та відродив нас до життя вічного.

Зло ще залишається у цьому світі та ворогує проти нас – але тепер воно має не абсолютну владу, як колись, а умовну. Гріх має над нами лише стільки влади, скільки ми самі даємо йому. Але коли ми єднаємося з Воскреслим Господом нашим Ісусом Христом у єдиному тілі Церкви Його, Бог дає нам силу звільнитися від рабства, оновитися для життя вічного, досягти спасіння.

Отже, як радість Воскресіння Христового неможлива без страждань і смерті Сина Божого на Голгофському хресті, так і наше спасіння та вічне блаженне життя неможливі без переможної боротьби з гріхом. Саме до цієї боротьби кличе нас Господь, нагадуючи про ворожнечу, яку має проти нас зло світу цього. Але також і утверджуючи нас Своєю благодатною допомогою в боротьбі. Тому борімося з гріхом – і будемо переможцями, бо, як свідчить апостол Павел: «Усе можу в Ісусі Христі, Який мене зміцнює» (Флп. 4:13).

Цього року Церква і держава разом урочисто святкуватимемо 1025-ліття Хрещення Київської Руси-України – свято, яке нагадує нам про глибоке духовне християнське коріння українського народу, про те, що світло Євангелія просяяло по всій Русі саме з Києва – матері міст Руських. Завдяки святому рівноапостольному князю Київському Володимиру понад тисячу років тому наш народ увійшов до сім’ї християнських народів Європи. І цей вибір ми, народ і держава, стверджуємо й нині.

Сердечно вітаю зі Світлим Воскресінням Христовим боголюбивих пастирів, чесне чернецтво та всіх вірних чад Православної Церкви у Чернігово-Сіверському краї, як вірних Київського Патріархату, так і братів та сестер з Московського Патріархату, і всіх християн.

Вітаю також державну і місцеву владу, військовослужбовців та правоохоронців, які несуть служіння українському народу.

Благодать Воскреслого Господа нашого Ісуса Христа, що укріплює і освячує, нехай буде з усіма вами!
 
Амінь.
 
Воістину Христос Воскрес!
 
ЄВСТРАТІЙ,
архієпископ Чернігівський і Ніжинський
 
ПАСХА ХРИСТОВА, 2013 р.
м. Чернігів

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини