Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:25:18

Санаторно-курортне лікування за рахунок коштів фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

03.05.2013   09:12Агенцiя

Одним із видів соціальних послуг, що відповідно до Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням” зі змінами та доповненнями (далі – Закон) надаються Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (за текстом – Фонд) є санаторно-курортне лікування застрахованих осіб і членів їх сімей.

Витрати коштів на зазначені цілі мають на меті покращення здоров’я працюючих і членів їх сімей та у перспективі економію коштів Фонду на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності.

У 2013 році з бюджету Фонду спрямовується 24 млн. грн. на придбання путівок для застрахованих осіб та членів їх сімей Чернігівської області. Це дасть змогу направити на санаторно-курортне та відновлювальне лікування близько 4 300 осіб.

За І квартал поточного року вже було видано 737 путівок. В тому числі 71 для лікування дитини в супроводі дорослого, а також 10 осіб отримали реабілітаційне лікування.

Наразі забезпечення путівками продовжується. На протязі ІІ – IV кварталів року працюючі люди матимуть змогу отримати комплексне лікування, медичну реабілітацію та профілактику захворювань на базі більш ніж 50 закладів, розташованих на територіях курортів або в лікувально-оздоровчих місцевостях.

За рахунок коштів Фонду надання послуг, пов’язаних із санаторно-курортним лікуванням, здійснюється за наявності медичних показань. При виборі оздоровниць потрібно враховувати в першу чергу профіль захворювання, що визначає встановлення показань до санаторно-курортного лікування за даними захворювання. Адже основна мета полягає у відновленні або покращенні функцій організму, профілактиці хвороб, а також у покращенні результатів їх лікування та закріпленні досягнутих результатів.

Тому видача путівок здійснюється виключно згідно з медичними показаннями на підставі довідки для одержання путівки (форма № 070/о). Забезпечення путівками в поточному році передбачає санаторно-курортне лікування за профілями захворювань: органів дихання; нервової системи та хребта; органів опори і руху; обміну речовин та ендокринної системи; органів травлення; системи кровообігу; статевих органів; урологічних захворювань; органів зору. Наразі для області виділено 3102 путівок, із них по 460 передбачено лікування дитини у супроводі дорослого.

Також є можливість відновлювального лікування (путівки у відділення реабілітації) післяопікових хворих; після гострих церебральних порушень; після гострого інфаркту, операцій на серці; після операцій на органах травлення; захворювання обміну речовин та ендокринної системи, а також органів опори і руху. Такі путівки видаються безкоштовно лікувально-профілактичними закладами: КЛПЗ “Чернігівська обласна лікарня”, КЛПЗ “Чернігівська обласна дитяча лікарня”, КЛПЗ “Чернігівський обласний кардіологічний диспансер”. На 2013 рік виділено 74 реабілітаційні путівки, в тому числі 11 для лікування дитини у супроводі дорослого.

Перелік закладів, де застраховані особи (члени їх сімей) нашої області можуть отримати санаторно-курортне та відновлювальне лікування, сплачене за рахунок коштів Фонду, наступний:

АРК Алушта
“Києв”, “Славутич”
АРК Євпаторія
“Буревісник”, “Маяк”, “Примор’є”, “Феміда”
АРК Саки
“Полтава-Крим”, “Саки”
АРК Судак
“Судак”
АРК Ялта
“Зорі України” (Сімеїз), “Лівадія”, “Місхор” (Кореїз),
“Україна” (Гаспра), “Ясна Поляна” (Гаспра)

Вінницька
“Авангард” (Немирів), “Поділля” (Хмільник), “Хмільник”

Закарпатська
“Карпати”, “Сонячне Закарпаття”

Запорізька
“Курорти Приазов’я” (Бердянськ), “Бердянськ” (Бердянськ)

Київська
“Жовтень”, “Конча-Заспа”

Львівська
Моршин
“Дністер”, “Світанок”, “Черемош”, “Лаванда”
Трускавець
“Дніпро-Бескид”, “Трускавецький (Здравіє)”,
“Кристал”, “Алмаз”, “Рубін”, “Весна”

Миколаївська
“Перемога” (Миколаїв), “Очаків” (Очаків)

Одеська
“Золоті піски” (Затока), ім. Горького, “Лермонтовський”,
ім. Пирогова (Куяльник), “Одеса СБУ”, “Оризонт” (Сергіївка)

Полтавська Миргород
ім. М. Гоголя, “Миргород”, “Полтава” “Березовий гай”

Харківська
“Бермінводи” (Березівське)

Херсонська
“Скадовськ”

Чернігівська
“Остреч”

Отримати санаторно-курортне лікування та оздоровлення у певному оздоровчому закладі (повністю або частково коштом Фонду) можна лише за пред’явленням путівки на санаторно-курортне лікування та санаторно-курортної карти. Умови визначені “Порядком отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності”, затвердженим постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12 та зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 за № 339/16355 (далі по тексту – Порядок).

На теперішній час путівки розподілені міжрайонним та міській дирекціям відділення Фонду пропорційно до чисельності застрахованих осіб, які обслуговуються у дирекціях згідно даних станом на 1 жовтня 2012 року. Саме там страхувальники (тобто роботодавці) можуть одержати путівки для своїх працівників. Адже путівки видаються тільки за основним місцем роботи і лише в період відпустки та не можуть бути передані іншим особам. При цьому працівник протягом календарного року може отримати лише одну путівку з урахуванням путівки, отриманої до санаторію-профілакторію або до реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу (п. 4.4 Порядку).

Варто звернути увагу й на п. 4.9 Порядку – ним передбачено надання путівки (або навіть путівок) для спільного санаторно-курортного лікування чоловікові, дружині, які працюють на одному підприємстві та перебувають у шлюбі, або для їхніх дітей віком від 4 до 18 років, у т. ч. для члена сім’ї (дружини або чоловіка), який працює на іншому підприємстві і є застрахованою особою, та члена сім’ї, який навчається у вищому навчальному закладі з денною формою навчання. Але путівка члену сім’ї, який працює на іншому підприємстві або навчається у ВНЗ, видається тільки за умови надання довідки з місця його основної роботи (навчання) про те, що він не отримував путівок від Фонду протягом поточного календарного року.

Рішення про виділення путівки працівникові приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування. Підставою для цього є особиста заява працівника та медична довідка форми № 070/о. Так само комісія (уповноважений) вирішує питання поділу путівки, що також передбачено нормами Порядку (п. 4.11).

Фонд радить: поєднайте відпочинок з оздоровленням. Санаторно-курортна путівка – це саме те, що допоможе покращити та відновити стан здоров’я. Разом з тим виконавча дирекція відділення Фонду закликає неухильно дотримуватись вимог Порядку, як з боку роботодавців так і застрахованих осіб.

Адже, згідно з п. 6.2 Порядку сума за путівки, видані з порушенням, у т. ч. невикористані, не приймається до зарахування та відшкодовується за рахунок страхувальника. Крім того, за порушення порядку витрачання коштів Фонду передбачається ще й сплата штрафу в розмірі 50% такої суми (у цьому випадку – вартості путівки). Також на посадових осіб, які допустили таке порушення, накладається адміністративний штраф.

Цього не станеться, якщо страхувальник матиме всі документи, якими оформлюється отримання та використання путівок від Фонду:

накладні по путівках;
рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування, та долучені до них заяви працівників, медичні довідки форми №070/о і документи щодо поділу путівок (за умови його здійснення);
копії квитанцій щодо часткової оплати вартості путівок, сплачених через установи банків;
журнал обліку путівок до санаторно-курортних закладів;
зворотні талони або довідки про факт перебування в санаторно-курортному закладі.

А ще працедавці, які у певному кварталі отримали, видали або зберігають отримані путівки, надають за місцем їх обліку звіт про путівки на санаторно-курортне лікування (форма №Ф14-ФСС з ТВП).

За детальною інформацією та, при необхідності, за роз’ясненнями слід звертатись до робочих органів відділення Фонду за місцем реєстрації страхувальника.

 

Г.Мазур, завідувач відділу соціальних послуг виконавчої дирекції Чернігівського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини