Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 11:22:04

Зустрічаємо Новий рік згідно з прикметами

29.12.2012   12:13Агенцiя

З настанням Нового року кожен з нас пов'язує найсвітліші мрії та благі помисли. В давнину, для того щоб новий рік став вдалим і щасливим, і все, про що мріється, збулося, люди намагалися дотримуватися певних правил, старовинних обрядів і традицій.

Так, напередодні Нового року прийнято позбавлятися старих речей. Попрощатися з усім непотрібним, а разом з ним - і з усіма неприємностями. З цією ж метою також можна взяти старий календар, перев'язати його вовняною ниткою і спалити зі словами: "Гори, гори, календар, вогнем минулі нещастя і нехай вони більше ніколи не повертаються!".

Особливе місце в новорічних повір'ях займає символ свята - ялина. Давньогерманські перекази розповсюдили по всьому світу традицію прикрашати на Новий рік ялинку, але мало хто знає, чому. Вірили, що своїми колючими гілками це дерево здатне відігнати нечисту силу, яка у новорічну ніч поводиться особливо сміливо. Адже, якщо не вжити запобіжних заходів, темна сила забереться в дім, і до наступного року її вже не виженеш. На Русі смерекові гілки встановлювали з боків ополонки на Хрещення, після чого клали за образи і під дах - від стихійних лих, пожеж та інших неприємностей.

Відповідно до однієї з різдвяних легенд, ялина вкрила Богородицю під час її втечі з Христом в Єгипет, і за це отримала винагороду - залишилася навічно зеленою. Якщо вірити сучасним езотеричним дослідженням, ялина допомагає позбавитися від енергетичного сміття, що нагромадилося в будинку за рік. Дерево вбирає негативну енергію і перетворює її на нейтральну, але як тільки ялинка почне засихати і обсипатися, потрібно винести її з квартири, інакше деревце стане заново виробляти поглинений негатив.

На новорічні свята слов'яни прикрашали свої будинки і гілками інших дерев. Соснові гілки з шишками принесуть в сім'ю спокій і умиротворення, лавр забезпечить досягнення успіху в науках і мистецтвах, а гілка пальми принесе перемогу у важливих справах.


Стародавні слов'яни намагалися дотримуватися таких відомих прикмет:

Надягти що-небудь нове, щоб весь рік ходити в обновках,

Першим день нового року провести весело, щоб весь рік був радісним,

Приготувати до святкового столу якомога більше страв і ласощів, щоб увесь рік жити в достатку,

Не позичати гроші під Новий рік, роздати всі борги - щоб більше не бути в боргах.

Нарешті, коли ж, як не в Новий рік, виконуються бажання?! Перед тим як сідати за новорічний стіл, напишіть на маленькому аркуші паперу свої заповітні бажання, і коли почнуть бити куранти почнуть, спаліть листок, попіл висипте в келих із шампанським і випийте. Встигли до останнього удару годин? Ваші бажання вже здійснюються!
 А перед сном зробіть 12 маленьких карток, напишіть на кожній по своїй мрії, і, змішавши, покладіть під подушку. Вранці дістаньте навмання три картки. Написані на них бажання, як у відомій пісні, обов’язково  збудуться!

Новорічні прикмети:
Напередодні Нового року не залишай жодної незакінченої хатньої справи;
***
 Першого дня не берися за ніяку роботу - бо весь рік тяжко працюватимеш;
***
 Перевдягнися у все нове, щоб протягом року були обновки;
***
 Не починай Новий рік з боргів, аби не розплачуватись весь рік;
***
 У ніч на Новий рік зроби тим, хто потребує допомоги, подарунки : доля віддячить тобі;
***
 Як буває на Новий рік, то так буде і цілий рік;
***
 У ніч перед Новим роком треба спати без подушок, щоб цілий рік не боліла голова;
***
 Не можна на Новий рік плакати, бо увесь рік плакатимеш.


http://vidido.ua/index.php/pogliad/article/zustrichaemo_novii_rik_zgidno_z_prikmetami/

Останні новини Чернігівщини

24 квітня: цей день в Україні і світі

24 квітня: цей день в Україні і світі 11:21

ДЕНЬ 791 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 791 RUSSIAN AGRESSION

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).