Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 08:14:33

На Чернігівщині виник конфлікт через нібито «продані квоти» партією «Голос»

08.02.2022   13:08Агенцiя

На Чернігівщині після формування складу окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу №206 почала з’являтись інформація про нібито «продані квоти» в ОВК партією «Голос».

Зокрема, про це публічно заявила народна депутатка Олександра Устінова.

Конфлікт розгорівся здебільшого навколо представниці політичної партії «Голос» в ОВК ОВО №206 – заступниці голови виборчої комісії Світлани Александрової, яка до цього виконувала повноваження у інших виборчих комісіях на Львівщині,  Житомирщині, Дніпропетровщині та Вінниччині, а під час виборів Президента України 17 січня 2010 року в ОВК представляла Віктора Януковича.

7 лютого 2022 року голова депутатської фракції політичної партії «Голос» у Верховній Раді України Олександра Устінова на своїй сторінці у Facebook написала про те, що партія «продала свої квоти в ОВК» у виборчому окрузі №206 на Чернігівщині, де 27 березня відбудуться проміжні вибори народного депутата України.

Також у дописі йдеться про те, що це не поодинокий факт, а схожа ситуація уже була під час проміжних виборів народного депутата України у виборчому окрузі №87 на Івано-Франківщині та під час позачергових виборів Харківського міського голови 31 жовтня 2021 року.

Раніше, 24 червня 2022 року, Олександра Устінова на своїй особистій сторінці у мережі Facebook також згадувала, що під час позачергових виборів Харківського міського голови 25 жовтня 2021 року квоту в ОВК партії «Голос» «злили» на користь тодішнього кандидата Ігоря Терехова.

Пресслужба політичної партії «Голос» у відповідь на запит ОПОРИ спростувала інформацію про «продані квоти» у складі окружної виборчої комісії №206 на Чернігівщині.

«Голос» ніколи не продавав і не продає ніякі квоти у виборчих комісіях. Ми максимально уважно перевіряємо всіх наших представників. Принагідно зазначимо, що ми не коментуємо емоційні заяви колег по парламенту», - зазначили у пресслужбі «Голосу».

Також Олександра Устінова заявила, що голова Чернігівської обласної організації політичної партії «Голос» вирішив скласти повноваження у зв’язку з цією ситуацією.

Громадянська мережа ОПОРА звернулася за коментарем до голови Чернігівської обласної організації політичної партії «Голос» Володимира Барінцева.

«Я дійсно хочу скласти повноваження голови організації, але те, що відбувається на виборчому окрузі у Чернігові, більше пов’язано із центральним офісом партії, оскільки по закону саме вони мають повноваження подавати кандидатів до окружної виборчої комісії. Це не повноваження обласної організації. Але те, що відбувається зараз, теж для мене важливо. Я тільки вивчаю цю ситуацію. Я точно не знаю, чи дійсно мали місце якісь домовленості, чи продаж, я не маю відношення до цього. Але в цілому у мене було бажання скласти повноваження раніше. Тому не можна прямо сказати, що це через це, що відбувається зараз, але це також впливає на моє рішення», - зазначив Володимир Барінцев.

Громадянська мережа ОПОРА також звернулася за коментарем до керівниці фракції «Голос» у парламенті Олександри Устінової з проханням прокоментувати ситуацію та пояснити детальніше свою позицію, висловлену в опублікованому у мережі Facebook дописі.

«Те, що від «Голосу» зайшли люди в комісії, яких не знає місцевий осередок партії, а дізнався про них з інших джерел, а також люди, які раніше працювали на Януковича, – це, по-перше, перехід будь-яких «червоних ліній», які колись декларував «Голос» під час парламентських виборів. По-друге, те, що цих людей не знає місцевий осередок партії, чітко дає зрозуміти, що це питання вирішувалося в Києві і продавалося через Київ. Чому я кажу, що продали квоти, бо це чітко злита під Ломако квота. Це ж очевидно. В нас голова партії кілька днів тому була на з’їзді партії «УДАР», де висували Ломако кандидатом. Я сумніваюся, що в наш час просто так дарують квоти, коли місцевий осередок хоче балотуватися, а йому кажуть, що не можна, а потім вони дізнаються з новин про те, що «Голос» уже не подав людей до складу ОВК, які реально є в осередку, які можуть бути представниками комісії від партії, а подали взагалі лівих людей, до яких ще й питання щодо їх доброчесності», - розповіла Олександра Устінова.

Також народна депутатка звернула увагу на те, що кандидатура Світлани Александрової була подана до складу ОВК за квотою політичної партії «Голос», депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання. Втім, партія таку кандидатуру навіть не погоджувала із представниками фракції.

«Ті квоти в ОВК, які фракційні, їх все рівно партія подає, я до цього не маю ніякого відношення і ніяк вплинути на це не можу. Тобто на все, що стосується формування партією виборчих комісій, я не маю жодного впливу. Подані кандидатури не погоджували ні зі мною особисто, ні з іншими представниками фракції «Голос» у Верховній Раді», - зазначила Олександра Устінова.

Нагадаємо, що 4 лютого 2022 року Центральна виборча комісія утворила окружну виборчу комісію одномандатного виборчого округу №206 на Чернігівщині, до складу якої за поданням політичної партії «Голос» включила Світлану Александрову, яка донедавна працювала у складі територіальної виборчої комісії на Дніпропетровщині, а до того – на Львівщині. 

Зокрема, ОПОРА уже повідомляла, що заступниця голови ОВК ОВО №206 Світлана Александрова, делегована до складу виборчої комісії політичною партією «Голос», виконувала повноваження у складі окружних та територіальних виборчих комісій починаючи із 2010 року. Зокрема, під час виборів Президента України 17 січня 2010 року вона була членом окружної виборчої комісії №120 (Львівська область) за поданням Віктора Януковича. Під час чергових виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року Світлана Александрова була головою окружної виборчої комісії №118 (Львівська область) від Ліберальної партії України.

Під час виборів Президента України 26 жовтня 2014 року Світлана Александрова виконувала повноваження голови окружної виборчої комісії №66 (Житомирська область) за поданням партії Наталії Королевської «України – вперед!». Відповідно до постанови ЦВК №2039 від 23 жовтня 2014 року було припинено її повноваження у складі цієї комісії у зв’язку із внесенням подання про заміну суб’єктом подання.

Під час позачергових виборів народних депутатів України 21 липня 2019 року заступниця голови ОВК ОВО №206 встигла попрацювали у трьох окружних виборчих комісіях в межах двох областей. Зокрема, 7 червня 2019 року її було включено до складу ОВК №120 за поданням партії «Нова політика», а 14 червня 2019 року ЦВК припинила її повноваження у зв’язку із внесенням подання про заміну суб’єктом подання відповідно до постанови №1002. Відтак, 5 липня 2019 року Світлану Александрову включили до складу ОВК ОВО №124 (Львівська область) за поданням Ліберальної партії України, а вже 18 липня 2019 року припинено її повноваження відповідно до постанови ЦВК №1727 у зв’язку із внесенням подання про заміну суб’єктом подання. 31 липня 2019 року Світлана Александрова увійшла до складу ОВК №210 (Чернігівська область) за поданням Української партії «Зелена планета».

Також заступниця голови ОВК виконувала повноваження члена територіальної виборчої комісії на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2020 року у Дніпропетровській області. Тоді до складу ТВК Світлана Александрова увійшла за поданням Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Втім, відповідно до постанови ЦВК №465 від 10 листопада 2020 року вона була виключена зі складу виборчої комісії знову у зв’язку із внесенням подання про заміну суб’єктом подання. А вже 13 листопада 2020 року була повторно включена до складу ТВК уже за поданням політичної партії «За майбутнє» та призначена заступником голови територіальної виборчої комісії.

Також під час позачергових виборів Липовецького міського голови (Вінницька область) Світлана Александрова встигла попрацювати і членом територіальної виборчої комісії від політичної партії ВО «Батьківщина», і залученим юристом виборчої комісії на платній основі.

Маючи такий великий досвід роботи в окружних та територіальних виборчих комісіях Світлана Александрова неодноразова згадувалась у засобах масової інформації, потрапляючи у різноманітні конфліктні ситуації. Також про деякі виборчі історії, пов’язані з нинішньою заступницею ОВК ОВО №206 повідомляла і ОПОРА.

Зокрема, 21 жовтня 2021 року видання «Вінниця сьогодні» повідомляло про те, що представниця ТВК від партії ВО «Батьківщина» Світлана Александрова побила представницю «Європейської Солідарності» Ірину Примеру. За результатами цього факту було відкрите кримінальне провадження з кваліфікацією «Легке тілесне ушкодження».

17 червня 2019 року ОПОРА повідомляла про те, що окружна виборча комісія №120, головою якої на той час була Світлана Александрова, не проголосувала за подання щодо офіційної реєстрації спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА, бо члени виборчої комісії не зібралися на засідання.

15 липня 2019 року ОПОРА також повідомляла про конфлікт, пов’язаний із призначенням нового голови окружної виборчої комісії №124 на Львівщині. Йшлося про те, що попередній голова ОВК Сергій Гаврилець відмовився передавати печатку та ключі від сейфу своєму наступникові за порадою членкині від «Ліберальної партії» Світлани Александрової.

Ще один випадок був пов’язаний із конфліктом Світлани Александрової та представників ВО «Свобода», в результаті якого нинішня заступниця голови ОВК №206 зверталася за медичною допомогою. Про це повідомляло видання «Zaxid.Net». Інцидент трапився у жовтні 2010 року. В цей же період з’явилася і публікація про те, що Світлана Александрова, яка була на той момент членкинею ТВК від Партії Регіонів, ігнорувала зауваження голови та секретаря виборчої комісії під час засідання ТВК, намагаючись керувати процесом на власний розсуд. А в листопаді 2010 року у цьому ж виданні з’явився матеріал про те, що тодішній голова Львівської міської ТВК заявляв про погрози на його адресу з боку членкині ТВК Світлани Александрової.

Також до складу ОВК за квотою «Голосу» потрапила Алла Ващенко, про попередній досвід якої в окружних та територіальних виборчих комісіях не було виявлено жодної публічної інформації. Натомість, відомо, що представниця ОВК тричі брала участь у виборах різних рівнів. Зокрема, у 2012 році балотувалася до Верховної Ради України у виборчому окрузі №97 від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!». У 2015 році брала участь у місцевих виборах, зокрема, балотувалася до Чернігівської міської ради від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Також Алла Ващенко брала участь у місцевих виборах 2020 року, балотуючись до Чернігівської міської ради від партії нинішнього Чернігівського міського голови Владислава Атрошенка «Рідний дім». А з 2013 року очолювала Благодійний фонд «Поліський оберіг», яким нині опікується висуванець політичної партії «УДАР» Олександр Ломако.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА раніше повідомляла про досвід роботи членів ОВК на Чернігівщині та про проведене перше засідання ОВК №206, де не всі заплановані рішення вдалось прийняти.

Впродовж усього виборчого процесу в окрузі №206 працюватиме гаряча лінія Громадянської мережі ОПОРА. Закликаємо усіх виборців інформувати спостерігачів про порушення: +38 067 720 16 68.

За коментарями звертайтеся:
Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівський області
тел.: +380937656931        

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини