Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:34:05

«Політична шахівниця» № 19

07.02.2022   13:25Агенцiя

З’їзд «УДАРу», кандидат Гашпар, Мисник більше не біля керма, «Батьківщина» з ФОПами та Нікітін у газетах та на бордах, Бойко в прикордонні

Представляємо увазі наших читачів новий випуск проекту «Політична шахівниця», присвяченого ключовим подіям, явищам та тенденціям суспільно-політичного життя Чернігівщини. Даний випуск проекту хронологічно охоплює часові проміжки минулого тижня (31 січня – 6 лютого 2022 року).

З’їзд «УДАРу»
4 лютого у Києві відбувся XXV з’їзд партії «УДАР». Однією з головних подій з’їзду стало висування секретаря Чернігівської міської ради, голови Чернігівської обласної парторганізації «УДАРу» Олександра Ломака у якості кандидата на проміжних виборах народного депутата України в 206-му окрузі. Окрім того, цікавим для нас було спостереження за списком почесних гостей форуму від дружніх «УДАРу» політсил. Такими гостями, зокрема, стали лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко, лідерка переформатованого «Голосу» Кіра Рудик, заступник голови ВО «Батьківщина» Сергій Соболєв. Виходячи з цього, можемо приблизно спрогнозувати і коло майбутніх потенційних політичних союзників «УДАРу» у наступному виборчому циклі – «ЄС», «Голос» (якщо він ще успішно дотягне до чергових парламентських виборів), можливо «Батьківщина».

Кандидат Гашпар
На тижні чернігівський активіст Олександр Гашпар, відомий своєю критикою діяльності діючої міської влади, оголосив про участь у виборах на 206-му окрузі та звернувся до своїх прихильників з проханням про збір коштів для участі у виборчій кампанії. Братиме участь у виборах він як самовисуванець, вочевидь позиціонуватиме себе як антагоніст керівництва Чернігівської міської ради та кандидата від «УДАРу» Олександра Ломака. Інтригою є те, що наразі достовірно невідомо про участь/неучасть у виборах іншої опонентки мера Владислава Атрошенка – депутатки міської ради Марини Рейко, помічником якої якраз і є пан Гашпар. Проте, враховуючи характер взаємовідносин між ними, можемо припустити, що саме Гашпар стане її кандидатом, а пані Рейко якби залишиться в «тіні» і надаватиме йому підтримку під час виборчого процесу. Втім, завадити Гашпару може слабка впізнаваність за межами обласного центру. Якщо в міській частині 206-го округу він в принципі відомий своєю критичною позицією по відношенню до дій міської влади, то наврядчи хтось слідкує за його активністю в умовних Олишівці, Михайло-Коцюбинському або Радулі. Проблеми вирубки дерев у Ялівщині чи проблемних забудов у обласному центрі мало хвилюють жителів району. А часу на активну роботу з виборцями сільської половини округу лишається вже обмаль.

Мисник більше не біля керма
Цікаві новини прийшли і з табору чернігівської «Євросолідарності». 2 лютого на черговому з’їзді партії ухвалене рішення про складання Олександром Мисником повноважень в. о. голови територіальної партійної організації. Олександр Петрович віднині зосередиться на депутатській діяльності у якості депутата Чернігівської обласної ради, а про нового очільника обласного осередку буде повідомлено найближчим часом. На нашу думку, до зміни керівництва регіональної парторганізації підштовхнула і ситуація у Чернігівській міській організації «Європейської солідарності». Інформація про напружені відносини між різними групами впливу у міському осередку партії вже стала свого роду «притчею во язицех» для всіх, хто цікавиться місцевою політикою. А якщо керівник обласної організації не зміг вчасно погасити конфлікт серед підлеглих, то і організаційні висновки від партійних лідерів не змусили себе довго чекати. Тепер цікавими є подальші дії місцевої «ЄС» у контексті виборів по 206-му: яку позицію обере осередок? Враховуючи, що їх партійний шеф Петро Порошенко «благословив», так би мовити, своєю персональною присутністю з’їзд «УДАРу», де відбувалося висування кандидата Олександра Ломака.

«Батьківщина» з ФОПами та Нікітін у газетах та на бордах
3 лютого представники чернігівської «Батьківщини» провели пресконференцію, під час якої заявили про підтримку вимог представників підприємницької спільноти, що виступають проти збільшення податкового навантаження на малий бізнес та за відтермінування введення РРО. Також вони анонсували проведення 7 лютого акції біля будівлі Чернігівської ОДА, куди вони прийдуть спільно з місцевими представниками «Коаліції Об’єднаних Підприємців України». Втім, одразу варто вказати, що така активність не є ініціативою власне чернігівських партійців, оскільки аналогічні акції пройдуть у всіх обласних центрах України. У Чернігові же місцеві підприємці наполегливо шукають офіс партії «Слуга Народу» з метою його пікетування. Побачимо, які ще політичні сили підтримають «ФОПів» на регіональному та загальноукраїнському рівнях, чи така активність стане тільки сольною партією «Батьківщини».
У той же час у обласному центрі триває активна кампанія партії Юлії Тимошенко по максимальному збільшенню впізнаваності їх представника Дмитра Нікітіна. В арсеналі масове поширення іміджевих матеріалів потенційного кандидата у друкованих та електронних ЗМІ, зовнішня реклама на білбордах та сітілайтах, роздача друкованих інформаційних матеріалів. Крім того, наприкінці січня з’явилася і публічна сторінка Нікітіна у Фейсбуці. І хоч поки що у партії тримають інтригу і ухиляються від прямої відповіді про участь Дмитра Нікітіна у виборах по 206-му, заявляючи про підготовку до парламентських виборів як пріоритет, прогнозуємо, що він на вибори все ж таки піде. Оскільки кампанія йде на «максималках» і не схожа на повільну, поступову підготовку до парламентських (чергових або позачергових) виборів.

Бойко в прикордонні
Насамкінець слід відзначити і візит співголови партії «Опозиційна Платформа – За Життя» Юрія Бойка, який 2 лютого відвідав Новгород-Сіверський. У програмі візиту він провів зустріч із керівництвом територіальної громади та представниками місцевого бізнесу, а також зустрівся з медиками місцевої лікарні. Цього ж дня політик побував і у сусідній Сумській області, де відвідав Шостку. Сам візит є ознакою того, що лідери «ОПЗЖ» вважають жителів прикордонних регіонів своїм потенційним електоратом, і саме розігрівом та подальшою консолідацією «ядерного» електорату у контексті наступних парламентських виборів і займатимуться представники даної політичної сили.

Андрій Подвербний, політичний аналітик

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини