Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 09:47:38

Роздача «секонду» і продуктових наборів за 3 місяці до виборів за 206 округом: чи законно це?

30.12.2021   10:37Агенцiя

Роздача продуктових пакетів і секонд-хенду за три місяці до проміжних виборів за 206 округом. Про такі факти у самому Чернігові та населених пунктах, що входять до меж округу, повідомляють місцеві жителі.

Продуктові набори від Шахова

27 грудня на парковці міського палацу культури з вантажівок людям роздавали продуктові пакети з символікою політичної партії «Наш край» та від фонду нардепа від цієї політсили Сергія Шахова.

Він цю інформацію підтвердив, але стверджує, що з виборами за 206 округом це не пов’язано.

"Я був особисто в Чернігові, повністю звозили волонтерів політичної сили «Наш край» і фонду «Нашого краю» також. А я є головою «Фонду Шахова» і головою, практично, політичної сили «Наш край». Ніяких політичних заяв на цьому заході не було. Закликання до голосування… Навпаки, я говорив, слава Богу, що сьогодні немає ніяких виборів. Якщо були б вибори – нас би точно не допустили до проведення такого заходу перед Новим роком".

За словами Шахова, «Наш край» з кандидатом по 206 округу ще не визначився. Цю інформацію підтвердив і його однопартієць Борис Приходько.

"Я думаю, що коли закінчаться новорічні свята, з 10 січня зустрінемося, порозмовляємо, чи є сенс виходити на передвиборчі перегони, чи немає. Треба зробити соціологію. З кандидатами немає проблем, чи є доцільність участі – основне питання в цьому".

Секонд-хенд з буклетами Ломаки

Два тижні тому до редакції Суспільного звернулися жителі Новоселівки, що під Черніговом йде підкуп виборців в приміщенні громадської бібліотеки. Туди 12 грудня звезли “секонд-хенд” та брошури із зображенням секретаря Чернігівської міської ради Олександра Ломаки. Люди, які прийшли в бібліотеку за наборами, говорити на камеру відмовилися. Ломако цю ситуацію прокоментував так.

 

"Я не був в Новоселівці, нічого не привозив. Я знаю, що працює благодійний фонд “Поліський оберіг” і вони в рамках програми “Рука допомоги” працюють по області, по Чернігівському району, але я на вихідних в Новоселівці не був, і нічого туди не привозив".

Сам Ломако за десять днів після цього коментаря став координатором благодійного фонду “Поліський оберіг”. Його десять років тому заснував міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. І через цей фонд у 2015 році на виборах міського голови роздавали гроші за підтримку Атрошенка у другому турі, що визнав і сам він.

"Абсолютно не соромно. Це рішення приймалося дійсно складно. Але це не була “сітка”, і гроші не давалися за голос".

Чи законно це?

Як розповів керівник обласного осередку Комітету виборців України Володимир Андрійченко, роздача "секонд-хенду" свідчить про підготовку Олександра Ломаки до виборів за 206 округом.

"Дещо дивно виглядає той момент, що секретар Чернігівської міськради надає матеріальну допомогу жителям інших громад, які не є в його юрисдикції і не є мешканцями міста Чернігова. Але, відповідно, ці люди є мешканцями і виборцями саме 206 виборчого округу. Фактично можемо говорити – секретар міськради націлився на вибори у 206, таким чином він намагається схилити до себе прихильність виборців 206 округу".

За словами Володимира Андрійченка, поки не стартувала виборча кампанія, такі дії політичних сил законні.

"Якщо дивитися з букви закону – то старт виборчої кампанії в 206 окрузі розпочинається 26 січня. Фактично закон про вибори починає діяти в 206 окрузі 26 січня, і всі будь-які дії, які будуть чинити потенційні кандидати до цієї дати є правомірними і не підпадають під дію виборчого кодексу. Тобто, роздача продуктових наборів або надання іншої матеріальної і нематеріальної вигоди виборцям не є порушенням і не є підкупом виборців".

Нагадаємо, до 206 округу входить частина Новозаводського району Чернігова, Чернігівський район у старих межах та колишній Ріпкинський. Поки офіційно кандидати на вибори за 206 округом не зареєструвалися.

Суспільне.Чернігів

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.