Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:01:14

Анна Коваленко закликала роботодавців та органи державної влади вивести Чернігівщину до першої десятки областей за рівнем заробітної плати. ВІДЕО

02.02.2021   08:08Агенцiя

На розширеній нараді в облдержадміністрації представники профспілок, об’єднань роботодавців, інші соціальні партнери разом з керівниками територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади та структурних підрозділів ОДА обговорювали першочергові кроки для досягнення цієї мети та подолання соціальної кризи, в якій перебуває Чернігівщина.

- Я прошу не прикрашати картину, - наголосила голова обласної адміністрації. - Від адекватності оцінки ситуації залежить, чи правильні рецепти будуть обрані.

Серед озвучених проблем - наявність значного тіньового сектору економіки, структура зайнятості в області та диспропорції у заробітній платі працівників бюджетної сфери.
Так, кожен третій зайнятий у бюджетній сфері на Чернігівщині отримує у середньому на 20% меншу зарплату, аніж у цілому їхні колеги в Україні.
- Не можна знімати відповідальність з місцевої влади, в тому числі обласної адміністрації, - зазначила Анна Коваленко та доручила розглянути рішення про збільшення видатків обласного та інших місцевих бюджетів на оплату праці працівників бюджетної сфери.

У 2020 році середньомісячна зарплата на Чернігівщині складала 9328 грн - на 19,5% менше, ніж загалом в Україні, наголосила заступниця голови облдержадміністрації Олена Дума.

- За більшістю показників середньої заробітної плати область значно поступається загальнодержавним, - повідомила вона. Так, у галузі інформації та телекомунікацій жителі Чернігівщини отримують зарплату на рівні 45% від середньоукраїнського показника, у фінансовій та страховій діяльності - на рівні близько 60%. До того ж у такій галузі як промисловість, де зарплати традиційно вищі, у Чернігівській області працевлаштована менша частка населення, ніж в середньому в Україні: 19,3% проти 24,4%.

Водночас заробітна плата у галузі сільського та лісового господарства у Чернігівській області вже перевищила середньоукраїнський рівень і сягнула майже 12 тисяч гривень. Не набагато менші від загальнодержавних і зарплати у будівельників Чернігівщини.

Учасники наради також привернули увагу до питань подолання "тіньової" зайнятості та використання великим бізнесом поширених оптимізацій податків через використання договорів з фізичними особами – підприємцями. Хоча частина таких "схем" і відповідає букві закону, вони негативно впливають на стан економіки.

Заступник начальника Головного управління Державної податкової служби України у Чернігівській області Руслан Погрібний констатував, що не всі представники бізнесу бачать сенс збільшувати винагороду своїм працівниками і платити більше за встановлений державою мінімальний рівень заробітної плати.

У таких умовах механізмом підвищення життєвого рівня населення може бути ефективний соціальний діалог.

- Спільно з організаціями, які об’єднують роботодавців, ми почнемо діалог про необхідні рішення на рівні області, уряду, парламенту, щоб успішні підприємства створювали нові робочі місця з високою зарплатою, - пообіцяла Анна Коваленко.

Представники об'єднань роботодавців та профспілкових організацій під час обговорення поділилися проблемами, які доводиться долати малому та середньому бізнесу, а також озвучили пропозиції в напрямку підвищення рівня життя жителів Чернігівщини.

Анна Коваленко зазначила, що найближчим часом заплановані зустрічі з представниками підприємств області, в ході яких буде складений перелік важливих питань бізнесу. Шляхи розв'язання цих питань будуть напрацьовані під час стратегічних сесій.
 
Також очільниця ОДА дала доручення контролюючим органам більш ретельно та системно проводити роботу щодо виявлення тіньових механізмів та схем, які використовуються з метою приховування доходів та неофіційної зайнятості.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини