Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:56:40

Представники ОПОРИ звернулись до поліції щодо білблордів без вихідних даних на Чернігівщині

05.10.2020   14:27Агенцiя

Спостерігачі ОПОРИ виявили випадки поширення агітаційних матеріалів без вихідних даних, а саме - сім носіїв зовнішньої реклами в містах Новгород-Сіверський та Мена. Поліція зареєструвала два звернення в цих містах.

25 вересня представники ОПОРИ фіксували в різних районах міста Новгород-Сіверський носії зовнішньої реклами передвиборної агітації від політичної партії “За Майбутнє” та “Європейська Солідарність”. Друковані матеріали зовнішньої реклами на користь цих політичних партій розміщувались без вихідних даних.

В місті Мена 25 вересня спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції, щодо розміщення друкованих матеріалів зовнішньої реклами, що містять ознаки передвиборної агітації на користь організації політичної партії “Європейська Солідарність” без вихідних даних, а саме - білборди з написами: “Наша мета – збудувати Європу в Україні” та зображенням Петра Порошенка.

Відтак, дані агітаційні матеріали на носіях зовнішньої реклами мають ознаки можливого адміністративного правопорушення відповідальність за яке передбачено статтею 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення.
Відповідно до частин 1-2 статті 53 Виборчого кодексу України йдеться про те, що кандидат, партія (організація партії) – суб’єкти виборчого процесу можуть на власний розсуд виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів свого виборчого фонду. Кандидат, партія (організація партії) – суб’єкт виборчого процесу можуть також виготовляти друковані матеріали передвиборної агітації з використанням обладнання, що їм належить.

Відомості, що містяться у таких матеріалах, повинні відповідати вимогам законодавства. Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про підприємство, що здійснило друк, або інформацію, що друк здійснено з використанням обладнання відповідного кандидата або партії (організації партії), яка висунула кандидата (кандидатів), їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів.

Виборчий кодекс передбачає, що політична партія стає суб’єктом виборчого процесу з моменту висування кандидатів на відповідних виборах (пункту 3 частини 1 статті 22), а передвиборну агітацію може розпочати наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (частини 1 статті 52). Після висування кандидатів на з’їзді (конференції) вказана організація партія набула статусу суб’єкта виборчого процесу і замовлення та розміщення політичної реклами (агітаційних матеріалів) цієї партії на носіях зовнішньої реклами, в яких зазначено назву організації партії, її символіка, гімн, прапор, розпізнавальний знак, девіз, логотип, передвиборний слоган, гасло є передвиборною агітацією.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частини 1 статті 51 Виборчого кодексу України передвиборна агітація – це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата, партію (організацію партії) - суб’єктів виборчого процесу.

Передвиборна агітація може здійснюватися у будь-якій формі та будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України. А згідно з частиною 1 статті 52 Виборчого кодексу України передвиборна агітація розпочинається кандидатом, партією (організацією партії) наступного дня після дня прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидата (кандидатів) і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування.

Наталія Висіканець, координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини