Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 13:09:36

Брати кредити місту варто тоді, коли є тренд зростання, - чернігівський міський голова

22.07.2020   11:31Агенцiя

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко на щотижневій нараді в Чернігівській міській раді 21 липня висловив свою позицію в питанні взяття містом кредитів для вирішення тих чи інших нагальних проблем.

Питання виникло у зв’язку з тим, що нещодавно рейтингове агентство «Credit Rating» за результатами проведеного аналізу підвищило довгостроковий кредитний рейтинг міста Чернігова на 1 рівень (у них є 5 шкал і Чернігів тепер - у другій) та підтвердило його високий рейтинг інвестиційної привабливості. В інвестиційному рейтингу випереджають наше місто вже тільки Львів, Одеса, Київ і Вінниця. Про це на нараді доповів заступник міського голови Олександр Ломако.

- Висновки агентство робило на основі відкритих даних – як ми працюємо з міським бюджетом, як ми розпоряджаємося комунальною власністю і чи є в наших комунальних підприємств і в міста довгострокові плани розвитку у вигляді стратегії, - проінформував він.

Погоджуючись із позитивністю високого кредитного рейтингу, міський голова наголосив на тому, що на практиці залучення кредитних коштів при сучасній економічній ситуації в Україні – шлях дуже ризикований. Прикладом цьому може служити валютний кредит, залучений у  2008-2012 роках КП «Чернігівводоканал».  Віддавати його треба в доларах, а курс з тих років зріс у 5 разів. Окрім того, через систематичне запізнення рішень НКРЄКП після урядових рішень про збільшення складових тарифу (мінімальної зарплатні, ціни електроенергії) підприємство періодично надовго втрачало можливість накопичувати кошти для сплати кредиту з оплати своїх послуг споживачами.

- Кредити солодко брати і дуже важко віддавати, - наголосив Владислав Атрошенко. - Особливо коли тарифи є надзвичайно вразливим питанням, коли роками не розвивається Україна, не зростає її економічний потенціал, не зростає платоспроможність населення (а ще періодами вона й валиться в рази). Відповідно, виникають ризики щодо погашення будь-яких кредитів, взятих підприємствами, якщо їх погашення залежить від тарифної складової. Є надзвичайно високою спокуса за один раз повирішувати в місті питання і з електротранспортом, і з очисними спорудами, і з мережами, і на безлічі напрямків, які зараз ми розглядаємо. Але для цього потрібно, щоби сталий фаховий уряд займався своїми питаннями, була стабільність, був тренд зростання. Тоді залучати кредити – реально і правильно. В інакшому випадку, який ми, на жаль, переживаємо досить тривалий час – є надзвичайно високі ризики і серйозна незбалансованість, - підкреслив він.

Тим не менше, міський голова назвав ті напрямки, де все-таки розглядає варіант залучення кредитних або інших сторонніх коштів.

- Я думаю, що нам варто буде в 2021 році все-таки повернутися до питання залучення кредитних коштів на будівництво парку культури і відпочинку. Також є питання життєзабезпечення міста, вирішення яких не можна розтягувати на десятки років. Ми можемо за свої купляти по 5-6 тролейбусів на рік - з логікою того, що тоді приблизно за 12 років відбудеться оновлення тролейбусного парку. 12-14 років – це є нормальний термін роботи тролейбусів. І це певну логіку має. А робити очисні споруди 10 років, або якусь серйозну реконструкцію, яка буде певним «якорним» об’єктом у місті – тут точно логіки нема. На жаль, без залучених коштів це зробити важко, - зазначив він.

При цьому все-таки бажано залучати кошти у гривні. 4-5% річних – це той реальний відсоток, який комунальні підприємства могли би погасити. Тим більше, якщо йдеться про збиткові напрямки. На жаль, сьогодні ціна кредитних ресурсів для підприємств промисловості чи для міст в Україні у багато разів вища. Допомогти тут могла б (і повинна) держава: сьогодні в Україні для розвитку комунальної інфраструктури необхідні державні програми, які би компенсували відсотки за кредитами, вважає чернігівський міський голова.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.