Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:44:03

Більшість депутатів Чернігівщини не полюбляють звітуватись та коли їх знімають на камеру

28.08.2019   14:43Агенцiя

27 серпня відбулась прес конференція «Чи хочуть ради Чернігівщини ставати кращими »Члени коаліції «Прозорі ради» розповідали що вже встигли виправити місцеві ради в своїй роботі після наданих рекомендацій членів коаліції.

Загальні проблеми з якими стикнулись у кожній раді це насамперед відсутність звітування депутатів перед членами громади та оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету за 20 днів.

«Якщо звітування депутатів це персональна відповідальність кожного окремого депутата. То оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету за 20 днів це вже недопрацювання апарату ради»- зауважив Сергій Старченко, представник коаліції «Прозорі ради» в Чернігівській області.

Після попереднього моніторингу нормативно правових документів Чернігівської обласної, Чернігівської міської, Ніжинської та Новгород-Сіверської міських рад, членами коаліції були напрацьовані рекомендації та розіслані до місцевих рад для того щоб вони могли виправити ситуацію та піднятись в загальному рейтингупрозорості та підзвітності рад.

Ніжинська міська рада. Врахувала рекомендації про оприлюднення проектів рішень виконавчого комітету, по поліпшенню навігації на офіційному сайті ради та пошуку оприлюднення результатів поіменного голосування.

Чернігівська міська рада. Запустила оновлений  сайт Чернігівської міської ради і там врахували рекомендації по оприлюдненню проектів рішень, рішень сесій ради та виконкомів. Також варто зауважити неприємний факт який стосується саме депутатів Чернігівської міської ради, як не бажання депутатів щоб під час проведення засідань постійних депутатських засідань проводилась фото та відео зйомка засідання.
Під час спілкування з постійною комісією з питань регламенту, законності, прав і свобод громадян та запобігання корупції, Жанна Володимирівна Шерстюк зауважила що «По людські було б добре підійти перед початком засідання, представитись і сказати що «Я буду присутній на засідання і буду проводити фото та відеозйомку», а не знімати приховуючись…».

Новгород-Сіверська міська рада. Окремої уваги треба приділити Новгород-Сіверській міській раді. Вона остання хто отримав звання міста обласного значення і нажаль на початку вимірювання рейтингу були на останньому місці.  За цей час були внесені наступні зміни в регламент ради та положення про постійні комісії:
- Внесено зміни до положення про постійні комісії та регламент ради для дієвого механізму запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в раді;
- Внесено змінипо оприлюдненню висновків та рекомендацій постійних депутатських комісій на веб сайті ради з зазначенням дати оновлення.
- Внесено зміни про оприлюднення рішень ради, з датою оприлюднення;
- Внесено зміни про оприлюднення протоколів сесій ради;
- Внесено зміни щодо можливих заходів щодо врегулювання конфлікту інтересів у міського голови, секретаря, заступника голови, міського депутата Новгород-Сіверської міської ради;
- Внесено зміни до регламенту ради про процедуру звітування міського голови;
- Внесено змінив регламент ради щодо збільшення для громадян можливостей піднімати та подавати питання на розгляд сесії Новгород-Сіверської міської ради.
Також представники Новгород-Сіверської ради готові врахувати багато рекомендацій що стосуються веб-сайта ради, але для цього треба заново писати веб-сайт бо наразі внести зміни не мають можливості.

Варто зауважити що коаліція розглядає місцеву раду як самих держслужбовців та депутатів разом, а не окремо, і багато в чому саме не дотягує робота депутатського корпусу.
Час на те щоб врахувати і виправити свою роботу у рад ще є, тому що в листопаді буде проведений останній моніторинг і ми отримаємо фінальні результати прозорості та підзвітності місцевих рад.

Коаліція «Прозорі Ради»розпочала роботу з 2018 року з 16 місцевими радами у Івано-Франківській, Полтавській, Рівненській та Чернігівській областях, серед яких 4 у Чернігівськійобласті: Чернігівська обласна рада, Чернігівська міська рада, Ніжинська міська рада, Новгород-Сіверська міська рада.

Коаліція вивчала нормативно правові документи на наявність інструментів громадського контролю та участі громадян в процесі прийняття рішень, як вони імплементовані та на скільки зручно ними користуватись.

Після проведення дослідження сформували загальний рейтинг в якому Чернігівські ради посіли наступні місця:
- Чернігівська обласна рада №1 місце;
- Ніжинська міська рада №6 місце;
- Чернігівська міська рада №9 місце;
- Новгород-Сіверська міська рада №15 місце.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини