Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:46:54

Питання передачі агролісів до комунальної власності ОТГ обговорено робочою групою обласної ради

24.10.2018   09:40Агенцiя

23 жовтня відбулося засідання робочої групи з підготовки документів щодо передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об'єднаних територіальних громад Чернігівської області.

За дорученням голови обласної ради Ігоря Вдовенка засідання робочої групи відкрив голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів Анатолій Хавило. Він повідомив, що на виконання розпорядження голови обласної ради № 105 від 16 жовтня поточного року було внесено зміни до розпорядження голови обласної ради від 13 липня 2018 року № 68 «Про створення робочої групи з підготовки документів щодо передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об'єднаних територіальних громад Чернігівської області».

Склад робочої групи сформовано в кількості 20 осіб, серед яких, як фахівці лісової і земельної галузей, так і представників місцевого самоврядування та депутатів обласної ради.

Під час сьогоднішнього засідання керівником робочої групи присутні одноголосно обрали голову постійної комісії обласної ради з питань агропромислового комплексу, екології, природокористування та земельних відносин Віктора Кияновського.

Проводячи засідання робочої групи, Віктор Кияновський, зазначив, що проблема складна, але на часі, та нагадав присутнім, що на 15 сесії обласної ради питання передачі агролісів із комунальної власності обласної ради до власності об'єднаних територіальних громад викликало довготривалу дискусію. І однією з основних причин несприйняття депутатами порушеної теми – відсутність чіткого правового механізму і методики передачі десятків тисяч гектарів лісонасаджень від одного господаря до іншого. Хоча й були напрацьовано кілька проектів рішень стосовно цього питання, але вони були зняті з порядку денного сесії на початку пленарного засідання.

Очільник робочої групи поінформував присутніх про те, що обласна рада отримала від восьми об'єднаних територіальних громад звернення, листи та рішення про передачу агролісів. В одних йдеться про передачу лісових масивів, в інших про передачу земель лісогосподарського призначення, в деяких – про передачу цілісного майнового комплексу дочірніх підприємств КП «Чернігівоблагроліс».

У зв'язку з цим постало питання напрацювання єдиного механізму та плану спільних дій чи вдосконалення запропонованих раніше проектів.

Позицію місцевих громад озвучили голова постійної комісії обласної ради з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Ірина Грозенко, керівники об'єднаних територіальних громад Володимир Кучма, Сергій Гарус, Андрій Богдан. За словами виступаючих, після передачі районних дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс» обласної ради до комунальної власності міських, селищних та сільських рад об'єднаних територіальних громад області вони матимуть додаткові джерела надходжень і матимуть змогу належним чином виконувати повноваження, передані ОТГ у рамках децентралізації, розвивати та утримувати соціальну інфраструктуру.

У своєму виступі Ірина Грозенко закликала дочекатися прийняття Верховною Рада України змін до Бюджетного Кодексу України, за якими територіальні громади можуть отримувати рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів.

Своє бачення стосовно вирішення питання висловили депутати обласної ради Олег Авер'янов, Юрій Болоховець, Сергій Пащенко та їхній колега і начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Демченко.

Аргументоване роз'яснення щодо норм чинного законодавства, а також майнових і юридичних питань під час засідання надали начальник управління землеустрою та охорони земель Головного управління Держгеокадастру в області Ігор Пузан, начальник управління комунального майна обласної ради Андрій Бунін та інші.

В ході діалогу з присутніми на нараді керівниками лісогосподарських підприємств виникла низка дискусійних тем. Зокрема, порівнюючи результати фінансово-господарської діяльності агролісгоспів та держлісгоспів постало питання покращення роботи дочірніх підприємств комунального підприємства «Чернігівоблагроліс», йшла мова щодо соціальної відповідальності, обліку земельних ділянок лісового фонду, які плануються до передачі тощо. Водночас лунали думки стосовно того, що упорядкування та підвищення ефективності менеджменту КП «Чернігівоблагроліс» дозволить суттєво збільшити податкові надходження до місцевих бюджетів і зніме напругу довкола проблеми передачі агролісів. Також неоднозначними були думки стосовно того, що саме слід передавати цілісно-майнові комплекси лісогосподарських підприємств чи лише окремі лісові масиви, яка структура буде отримувати на балансі майно та лісові ділянки.

За результатами обговорення учасники засідання дійшли висновку, що передачу районних дочірніх агролісогосподарських спеціалізованих підприємств КП «Чернігівоблагроліс» обласної ради доцільно проводити після прийняття змін до Бюджетного Кодексу України, за якими територіальні громади можуть отримувати рентну плату за спеціальне використання лісових ресурсів до місцевих бюджетів.

Для затвердження цієї норми планується прийняття Звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо прийняття віповідних змін.

Крім того, для прозорої діяльності агролісгоспів запропановано внести зміни до їхніх Статутів та створити наглядові ради шляхом введення до складу їхніх органів управління представників територіальних громад. Знайшла підтримку в членів робочої групи і пропозиція стосовно запровадження електронного обліку продукції та реалізація її через аукціони.

Наступне засідання робочої групи відбудеться після узгодження матеріалів та опрацювання пропозицій.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини