Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:46:34

"Новий склад ЦВК – чи стане він гарантією вільних, чесних та демократичних виборів в Україні"

29.09.2018   12:32Агенцiя

28 вересня у прес-центрі «Чиста Політика» відбувся круглий стіл на тему: «Новий склад ЦВК – чи стане він гарантією вільних, чесних та демократичних виборів в Україні».

До участі було запрошено працівників виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, представників громадського сектору, політичних аналітиків та представників політичних сил, громадських активістів та журналістів.

На заході було запропоновано обговорити наступні питання:
    наскільки нові члени ЦВК компетентні у своїй діяльності;
    чи можна вважати демократичним обрання нових членів ЦВК;
    чи гарантують новообрані члени ЦВК прозорість та об’єктивність майбутніх виборів;
    які першочергові завдання повинно виконати оновлена ЦВК.

– Хочеться бути оптимістами і тому сподіваємося від нового ЦВК чесних виборів та стабільності в роботі, уніфікації виборчого законодавства і допомоги в роботі Державному реєстру виборців стосовно кадрового забезпечення і матеріально-технічної бази (оновлення офісної техніки та захисту від кібер-атак) тощо, – розпочав захід начальник відділу адміністрування Державного реєстру виборців Валерій Білоокий, – стосовно формування реєстру виборців, то тут маємо проблеми з відмінностями між кількістю прописаних і фактично проживаючих людей (адже всі знають, що громадяни їдуть за кордон та виписуються заради отримання субсидій).

«Оновлена ЦВК – це гарна й довгоочікувана новина, але й новий її склад став заручником політичної ситуації (бо до присяги він ще не приведений), що може призвести до блокування місцевих виборів в громадах (які в результаті не зможуть отримати очікуване фінансування), також є прогалини в ресурсах ЦВК (база реєстру виборців не має поєднання з іншими ресурсами) і питання в якості реєстру виборців та створенні виборчих округів (коли люди проживають не за місцем прописки), – розповів представник комітету виборців України в Чернігівській області Володимир Андрійченко, – варто забезпечити повноцінну кібер-безпеку для ЦВК, працювати над розширенням прав ЦВК (яка, наприклад, могла б відповідати і за вибори ректорів хоча б у ключових ВУЗах), тому хочеться побажати скоріше розпочати повноцінну діяльність і приступити до своїх повноважень новим членам ЦВК».

– Нарешті призначили нових членів ЦВК (чого чекали з 2014 року), але, на мою думку, їхня роль у виборах президента буде не такою важливою і рішучою, як у 2004 році, проте вона зросте на парламентських виборах восени 2019 року, – зауважив громадський діяч Віктор Тарасов, – тому увага і тиск міжнародної спільноти, організацій та громадських активістів мають допомогти новому складу ЦВК працювати легітимно і законно.

«Позитивним є факт обрання нового складу ЦВК і я не згоден з тим, що затримка з прийняттям присяги має політичні причини, адже нові члени комісії мають пройти відповідні процедурні питання (зважити всі «за» і «проти», закрити свій ФОП чи дочекатися «парламентського тижня» тощо), а оскільки від нової ЦВК ще й чекають призначення виборів в ОТГ, то особисто я вважаю, що останні три виборчі компанії у громадах не витримують ніякої критики, тому якщо такі вибори й призначать, то це буде лише підготовкою до наступних виборів президента та парламенту, – зазначив політичний експерт Юрій Паперний, – зверну увагу, що знову з ЦВК (яка є технічною структурою) намагаються зробити політичний орган, стосовно якісного складу нового ЦВК скажу, що він досить високий, бо знаю особисто багатьох її членів, як професіоналів, яким професійна гордість не дозволить попасти під вплив політичних сил, відносно впливу на вибори, то вважаю, що новообрана ЦВК буде його мати лише на парламентських виборах, а щодо кібер-атак, то не вбачаю в цьому загроз (хіба що у вигляді приводу для оскарження результатів виборів)».

– Погоджуюся з колегами з приводу позитивного факту обрання нового складу ЦВК (яка все ж таки є не лише державним, а й політичним органом), радує й факт представництва у ЦВК усіх політичних сил від парламенту (що має добавити професіоналізму) та відсутність одіозних фігур (з минулого складу), стосовно фаховості членів ЦВК є певні питання до їхньої освіти (але воно не першочергове, бо може компенсуватися іміджем і багатим життєвим та політичним досвідом), – вважає політичний експерт Олександр Соломаха, – відносно затягування присяги не бачу в цьому проблем (бо цього вимагає процедура), першочерговими очікуваннями від ЦВК вважаю призначення виборів до громад та уніфікацію виборчого законодавства (хоча б до парламентських виборів), а загроз від кібер-атак теж не вбачаю, бо ми вміємо рахувати руками – навіть без світла (пожартував на завершення пан Олександр).

«Позитивним кроком є новий розширений склад ЦВК, що першочергово надасть нам право говорити про легітимність президентських виборів та забезпечить репутацію на міжнародній арені, також разом з експертами та міжнародною спільнотою маємо сподівання на професійність новообраних членів ЦВК, які будуть висловлювати думки та представляти інтереси усіх партій парламенту і верств населення, – завершив виступи спікерів обласний лідер партії «Основа» Андрій Дуплечев, – стосовно кібер-безпеки, то вважаю це важливим викликом (що підтверджується світовим досвідом), від чого має захистити залучення професіоналів в цій сфері, а відносно виборів в ОТГ теж маю сподівання на швидке вирішення цього питання, щоб громади врешті отримали своїх лідерів, але значно більшою проблемою вважаю катастрофічну міграцію наших виборців за кордон».

Стосовно питання про подану до Конституційного суду скаргу певної політичної сили на розширення складу ЦВК, то присутні експерти запевнили, що в Конституції обмежень на кількість членів ЦВК не існує, а тому така скарга є лише політичним піаром і не має судової перспективи.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини