Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 00:03:42

Приймальне відділення обласної лікарні запрацює за європейськими стандартами

20.07.2018   14:52Агенцiя

Один із найбільших медзакладів області й міста, який щороку обслуговує близько 160 тисяч пацієнтів, на його базі працює понад два десятки відділень і 14 параклінічних служб – і це все про неї, Чернігівську обласну лікарню.

Нещодавно тут замахнулися на ще одну новацію – зробити приймальне відділення мобільним. Тож хворих за екстреними показниками тут уже будуть приймати за всіма зразками європейської медицини. Як це буде виглядати – ми зараз і розповімо.

Нині ж завдання – розділити два потоки пацієнтів на планових та екстрених. Щоб планові спокійно оформлювалися в приймальному передпокої, а от хворий, якого доставить «швидка», був поза цією чергою і не втрачав дорогоцінний час. Головний лікар Андрій Жиденко рапортує, що в лікарні практично закінчені ремонтні роботи приймального відділення. Лишився хіба що монтаж обладнання.

«Тому що там будуть розміщені операційна для невідкладних станів, буде палата інтенсивної терапії на два ліжка, враховуючи європейський досвід щодо важливості «золотої години» для хворого, то в нас також у приймальному буде підстанція з каретами «швидкої» медичної допомоги. Якщо хворого доставлять до нас, то його буде вже чекати бригада фахівців, яка надасть невідкладну медичну допомогу», – розповідає головлікар.

Також тут будуть проводити діагностичні маніпуляції, оскільки це завжди проблема при госпіталізації хворого: необхідні обстеження у вигляді УЗД, кардіограми, томографії і т. д. Це все буде робитися в приймальному відділенні, яке матиме нову розширену назву – приймально-діагностичне. Після консультації фахівців екстреного пацієнта переведуть до профільного відділення: або в реанімацію, або у відділення інтенсивної терапії загального профілю. Фактично оновлене приймальне відділення вже готове – кажуть у лікарні, єдине, над чим ще допрацьовують – це прибудова шлюзу для під‘їзду карет «швидкої», звідки хворого одразу доправлятимуть до палат інтенсивної терапії.

Робота гуртом

Усі ці новації стали можливими завдяки співпраці закладу, області та народних депутатів Сергія Березенка і Максима Микитася, які посприяли виділенню коштів. Перший транш був торік – 1,1 млн грн виділено за сприяння Сергія Березенка, і 500 тисяч грн – за сприяння Максима Микитася. Цьогоріч  є домовленість, що 1,65 млн грн до фінансує Березенко.

«Ми вдячні, що він не забуває нас і цей проект, – говорить Андрій Жиденко. – Це, звісно, набагато покращує рівень надання медичної допомоги в регіоні».

Але і це ще не всі приємні новини для обласної лікарні. У 2018-му Кабмін додатково погодив 477 проектів, які фінансуватимуться за рахунок Державного фонду регіонального розвитку. В цьому переліку є реконструкція терапевтичного корпусу обласної лікарні. Мова йде про термомодернізацію будівлі. Корпус був побудований ще за радянських часів, лише вікна потребують негайної заміни, коментують у закладі.

«Враховуючи вік будівлі (36 років), там ідуть дуже великі тепловтрати, тому ми вирішили в першу чергу провести цей проект. 4,6 мільйона гривень нам виділено. Тож ми чекаємо розпорядження Кабінету Міністрів, у нас практично вся документація готова. Невдовзі розпочнеться процедура оголошення тендерів і проведення ремонтних робіт», – розповів Андрій Жиденко.

Тепловтрати через стіни – до 35%

Реконструкція включає в себе заміну всіх вікон, дверей, утеплення покрівлі, підвальних приміщень. Натепер дерев’яні вікна і двері частково зношені, сприяють відтоку тепла з приміщення і потребують заміни. Втрати тепла через вікна і двері становлять 23 – 25%, через дах – 18 – 20%, стіни – 30 – 35%. Щоправда, медики зазначають: суми в 4,6 млн грн буде замало для повної реалізації проекту, оскільки він складається з двох частин, де друга – це утеплення стін. Тож і в подальшому сподіваються на підтримку чернігівських нардепів і Кабміну.

«Цього року уряд спрямував на розвиток регіонів понад 6 мільярдів гривень, – повідомив Сергій Березенко. – Саме Чернігівська область із цього обсягу отримує понад 53 мільйони. Мені відомо, що обласна лікарня вже неодноразово говорила про необхідність ремонту саме терапії, оскільки тепловтрати тут просто шалені, а витрачати бюджетне фінансування за нинішньої ціни на енергоносії фактично в повітря – безумство. Я вдячний, що в Кабміні дослухалися і до моєї пропозиції, і до прохання медиків рол виділення першого траншу на реконструкцію».

PR

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.