Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 18:48:23

Місця пам’яті української революції 1917‒1921 років віднайдуть в усіх областях України

11.06.2018   08:04Агенцiя

Близько 50 учасників з усіх регіонів України зібралися в Києві на навчальний семінар для членів регіональних науково-редакційних груп з реалізації Всеукраїнського науково-пошукового і просвітницького проекту «Місця пам'яті Української революції 1917-1921 рр.».

Організатором семінару виступив Український інститут національної пам'яті.

Україна поступово повертає собі державотворчу спадщину, якій вже понад 100 років. Про цю спадкоємність важливо говорити не лише для українців, але й для усього світу. Це дозволить заперечити одну з ключових тез російської пропаганди, що Україна — лише геополітичне непорозуміння, яке постало на мапі світу через розвал СРСР. Однак наразі існує проблема в пошуку та зборі інформації про події Української революції 1917-1921 рр. на регіональному рівні нашої країни.

«В ході революції українцям вперше у ХХ ст. вдалося відновити власну державність з усіма необхідними атрибутами — територією, кордонами, органами влади, власними державними символами, дипломатією, грошовою одиницею, військом. Зараз добі революції присвячено понад триста захищених дисертацій. В Києві перебіг революційних подій досліджено ледь не поденно. Однак разом з тим не вистачає інформації про революційні події на місцях, в регіонах. На сьогодні дослідження з цієї теми є на Миколаївщині, Полтавщині, Сумщині, але треба таку ж роботу провести по всій Україні», — пояснив співробітник ІнститутуЯрослав Файзулін.

Робота істориків та науковців на регіональному рівні допоможе віднайти Місця пам'яті Української революції, що стане базою створення різноманітних інформаційних продуктів, як то документальні чи художні фільми, альбоми, каталоги, путівники, енциклопедії, монографії.
«Наше завдання не тільки позбавитися радянських міфів та стереотипів але і створення українського національного наративу. Сподіваюся, що нам вдасться знайти місця пам'яті в кожній області і вони зможуть бути оформлені в музеї, пам'ятники та будуть представлені публічно», — відзначив Голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович.

Нагадаємо, що з метою активізації дослідницької, популяризаторської та меморіальної роботи в регіонах для відновлення і збереження національної пам’яті про події Української революції 1917-1921 рр., її учасників в усіх населених пунктах України, Український інститут національної пам’яті започаткував створення інтерактивної карти «Місця пам’яті Української революції 1917-1921 років». Співробітники Інституту створили мапу, яка містить дані, що стосуються місць пам'яті Української революції 1917-1921 рр. у столиці України ‒ Києві, до якої внесено близько 300 відповідних локацій.


Український інститут національної пам'яті

Останні новини Чернігівщини

Ходити з молотком та арматурою: у Чернігові затримали блогера, який у своїх відео розповідав, як чинити опір ТЦК 15:38

У Чернігові затримали місцевого блогера з ніком "Звичайний хлопець". Чоловік на власному YouTube-каналі розповідав, як чинити опір співробітникам ТЦК за допомогою молотка, заточеної монети, піску, бензину, арматури та іншими способами.

На Прилуччині поліцейські затримали торгівця наркотиками 15:28

Співробітники Прилуцького райвідділу поліції задокументували низку фактів збуту наркотичних засобів, вчинених 42-річним мешканцем Парафіївської громади. Роздрібного наркодилера затримано до ізолятора тимчасового тримання.

Подальшу долю Сновської гімназії обговорювали під час розширеної виїзної наради 15:23

Минулого тижня голова обласної ради Олена Дмитренко відвідала Сновську громаду у зв’язку із тим, що постало питання доцільності функціонування комунального закладу «Сновська гімназія» Чернігівської обласної ради в контексті оптимізації мережі закладів освіти інституційного догляду та виховання дітей

Представниці Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів 15:20

16-17 квітня 2024 року Асоціація міст України провела у Києві дводенний тренінг для представників муніципалітетів України. Спеціалістки відділу міжнародних відносин та інвестицій і управління економічного розвитку міста Чернігівської міської ради взяли участь у тренінгу, на якому була представлена друга частина Навчальної програми для розвитку спроможності цільових муніципалітетів, яку розробила Асоціація міст України.

У Чернігові поліцейські затримали двох посадовців державної установи, які налагодили корупційну схему отримання хабарів з підприємців 15:15

Поліцейські слідчого управління поліції Чернігівщини спільно з оперативниками обласного Управління стратегічних розслідувань затримали «на гарячому» начальника та інспектора одного з відділів державної установи з питань праці, які підозрюються в отриманні хабаря від директора місцевого підприємства.