Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 09:14:32

Що зміниться для українців з 1 червня?

01.06.2018   07:05Агенцiя

В Україні 1 червня традиційно почнуть діяти нові закони та правила, відповідно до яких на мешканців чекають зміни.

В Україні у червні 2018 може зрости ціна на газ для населення, а також посилиться відповідальність за несплату боргів за комунальні послуги.

В Україні з 1 червня посвідку на постійне проживання видаватимуть у формі ID-картки. Уряд затвердив новий зразок бланка посвідки на постійне проживання та порядок її оформлення і видачі. Постанову ухвалено на виконання вимог Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» задля запровадження оформлення і видачі іноземцям та особам без громадянства посвідки на постійне проживання у формі картки, що містить безконтактний електронний носій.

Посвідка на постійне проживання, що не містить безконтактного електронного носія, оформлена та видана на підставі документів, поданих до 1 червня 2018 року, є чинною протягом строку, на який її було видано. Як відомо, Кабінет Міністрів заборонив оформляти паспорт громадянина України у формі книжки, ухваливши відповідну постанову «Про внесення зміни до пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 p».

Також у червні відповідальність за непогашену комунальну заборгованість стане жорсткішою. З 10 червня 2018 року набуває чинності Закон України «Про житлово-комунальні послуги», в рамках якого посилиться відповідальність споживача за непогашену заборгованість. Закон передбачає нарахування пені за кожний день її прострочення, обмеження та припинення надання послуги в цілому.

Нацбанк з 1 червня почне впровадження нового нормативу для банків – коефіцієнта покриття ліквідністю. LCR відображає рівень стійкості банку до короткострокових шоків ліквідності, характерних для кризових періодів, коли відбувається значний відплив коштів клієнтів.

З 1 червня Міносвіти планує здійснювати ліцензування освітньої діяльності вищих навчальних закладів виключно в електронному вигляді. Ліцензійні справи реєструватимуть у порядку надходження їх до Міносвіти згідно з електронною чергою.
Крім того, у галузі освіти Кабінет Міністрів України збільшив преміальні Всеукраїнського конкурсу «Учитель року» – переможці отримуватимуть по п’ять мінімальних заробітних плат. Постанова набуває чинності з 1 червня 2018 року.

Також у червні зросте вартість залізничних квитків, адже «Укрзалізниця» з 30 травня підвищила тарифи на залізничні пасажирські перевезення на 12% на всі напрямки. Як відомо, «Укрзалізниця» планувала підвищити тарифи на пасажирські перевезення з 1 квітня, проте цього не сталося через те, що відповідний наказ не пройшов усі рівні узгодження. Проектом наказу передбачено проведення індексації тарифів на перевезення пасажирів у два етапи по 12%. Другий етап має відбутися з 1 жовтня.

На кордоні України з першого дня літа вимагатимуть новий документ для перевезення домашніх тварин. Тепер це можна буде зробити, маючи ветеринарно-санітарний паспорт на домашню тварину встановленого зразка. У Держпродспоживслужбі посилаються на наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 1 серпня 2014 року №288, зареєстрований у Мін’юсті 03.10.2014 за №1202/25979. Згідно з документом, було змінено правила заповнення, зберігання, списання ветеринарних документів та вимоги до їхнього обліку, зокрема щодо визначення єдиної форми бланка ветеринарно-санітарного паспорта на домашніх собак і кішок. Підставою для оформлення ветеринарно-санітарного паспорта є: 1) клінічний огляд тварини; 2) наявність відповідних діагностичних, профілактично-лікувальних обробок (дегельмінтизації), включаючи дослідження і щеплення (сказ та інші інфекційні хвороби, залежно від виду тварини).
Видачу ветеринарного паспорта на домашню тварину передбачено Законом України «Про ветеринарну медицину». Цю послугу надають Держпродспоживслужба, органи й установи, що належать до сфери її управління. Розмір плати за надання адміністративної документа затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 9 червня 2011 року № 641. Вартість оформлення документа становить 51 грн 29 коп.

Укрпошта має намір запустити пілотний проект пересувного відділення з 1 червня. Перший пілотний проект поїде на Чернігівщину.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.