Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:58:49

Чорнобильську АЕС можна назвати безпечною. Принаймні - на 100 років

27.04.2018   12:13Агенцiя

Від часу аварії на Чорнобильській АЕС 26 квітня минуло 32 роки. Чернігівців теж торкнулося це лихо. Тому тривога жителів міста й області за подальшу долю ЧАЕС цілком зрозуміла. Що нині там відбувається? Які перспективи? Чи є ризики?

Наприкінці листопада 2016 року завершили насування арки нового укриття на зруйнований 4-й енергоблок — так званий новий безпечний конфайнмент. Відкривали новобудову керівники Європейського банку реконструкції і розвитку, представники держав-донорів і компаній, які вели будівництво, а також Президент України. Новий захисний контур (арка, конфайнмент) над зруйнованим 4-м реактором вважають найбільшою у світі рухомою наземною спорудою. Проектувальники розраховують, що вона повністю ізолює радіоактивні речовини від довкілля щонайменше на сто років і дасть змогу за цей час розібрати зруйнований реактор і захоронити його по частинах.

Арка, спорудження якої тривало з 2012 року, обійшлася донорам приблизно в півтора мільярди євро. Використання коштів контролював Європейський банк реконструкції і розвитку, він же був одним з основних донорів. Кошти виділяли країни-члени «Групи семи» та інші держави, яких на 2016 рік стало 28. Ще більше країн долучилося до надання обладнання і спеціалістів. Загалом у цьому будівництві брало участь 40 країн. Насування арки над 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС гарантує світові 100 років радіаційної безпеки.

Новий безпечний конфайнмент — це арка, внутрішня площа якої розміром з два футбольні поля, висота прольоту — близько 109 м, а ширина — майже 260 м. Зовнішня і внутрішня обшивки — нержавіючі й утеплені, а проміжок між ними опалюватимуть для уникнення конденсату. На постійне місце над саркофагом 4-го енергоблоку арку рухали 56 потужних домкратів по спеціальних фундаментах і прокладках зі слизьким покриттям. Ціна і складність арки пояснюється тим, що вона має діяти безперервно ціле століття і повністю захищати довкілля від шкідливих викидів. Запуск нового безпечного конфайнменту планують на другий квартал 2018 року.

Одну з основних будівельних організацій, задіяних у спорудженні захисної арки, — державну будівельну корпорацію «Укрбуд» — очолював Максим Микитась, нині народний депутат України. Він причетний до цієї будови століття від самого початку і фактично до кінця. Уродженця міста Прип’яті Максима Микитася, якого в 6-річному віці евакуювали звідти назавжди, доля тісно, як і його батьків-енергетиків, пов’язала з ЧАЕС. Батько Максима Микитася був ліквідатором аварії, а на долю сина випало керувати підприємством, що надійно приборкало небезпечний атом.

Саме українці в цьому інтернаціональному будівництві виконували одну з найвідповідальніших ділянок. І по завершенні спорудження арки перейшли до нового важливого завдання — зведення в зоні відчуження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Після введення в експлуатацію цей об’єкт буде використовуватися для зберігання відпрацьованого палива з Рівненської, Хмельницької та Южно-Української АЕС, яке раніше відправляли в Росію. Генеральним підрядником будівництва ЦСВЯП на підставі конкурсного відбору було обрано компанію «Укрбудмонтаж», що входить до складу корпорації «Укрбуд».

2017 рік став переломним: уперше за багато років Чорнобильську АЕС можна назвати по-справжньому безпечною — зазначив гендиректор компанії «Укрбудмонтаж» Микола Єманов. Настав час рухатися далі, до повної енергетичної безпеки та самостійності країни.


P.R.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини